Honnan tudhatom, hogy átestem-e a koronavírus-fertőzésen? Mikor kaphatok védettségi igazolványt? (x)

Az új típusú koronavírus mindenkire másként hat: van, aki hetekig ki sem tud mászni az ágyból, lázzal és izomfájdalommal küzd, és még a szaglását, ízérzékelését is elveszíti; van, aki kis köhögéssel, hőemelkedéssel, torokkaparással evickél át ezen az időszakon; és vannak azok a szerencsések, akik tünetmentesen esnek át a koronavírus-fertőzésen. Utóbbiak mit tehetnek a védettségi igazolvány megszerzéséért?

A tünetmentes fertőzéssel sokan kiegyeznénk: nincs ízlés- és szaglásvesztés, nincs izom- és ízületi fájdalom, nincs láz, hasmenés és torokfájás, nincs nehéz légzés, nincs köhögés. Lehet, hogy 3-4 napig kicsit fáradtnak érezzük magunkat, picit köhögünk. Mégis, az engedményekkel és előnyökkel járó védettségi igazolvány megszerzéséhez, igényléséhez bizonyítanunk kell, hogy szervezetünk – akár külsőleg látható immunválasz nélkül – legyőzte ezt a nyavalyát. És itt jön képbe a szerológiai antitestvizsgálat, amit a mobilszűrés.hu oldalon akár házhoz is rendelhetünk.

Ahol a Covid PCR-teszt nem segít

Fontos tisztázni az elején, hogy a tünetmentes fertőzés utólagos kimutatásában sem az antigéngyorsteszt, sem a PCR-teszt nem lesz a barátunk. Ez a két teszt ugyanis a garatból és az orrnyálkahártyáról vett mintákban a koronavírus jelenlétét jelzi. Ha viszont már hónapok teltek el a gyanított fertőzés után, akkor a vérben megtalálható, immunrendszerünk által termelt antitesteket, úgynevezett IgG-k jelenlétét kell bizonyítanunk, amelyek 7-15 nappal a fertőzést követően jelennek meg szervezetünkben. De mégis melyik az a vizsgálattípus, amelyik megmutatja, hogy találkoztunk-e már a koronavírus-fertőzéssel?

Gyorsteszt kontra laborvizsgálat

Ahogy a fertőzést kimutató tesztek esetében, itt is kétféle szűrés közül választhatunk: az úgynevezett szerológiai gyorsteszt esetén a Mobilszűrés munkatársai az ujjbegyből vesznek vért. Ez a teszt 15 percen belül kimutatja, hogy szervezetünk termeli-e ezeket a bizonyos IgG-ellenanyagokat; ha igen, az azt jelenti, hogy korábban már találkoztunk a koronavírus-fertőzéssel.

A szerológiai antitest-laborvizsgálat a gyorsteszttel ellentétben vénásan vett mintából képes pontosan kimutatni az antitest-szintet, tehát a vizsgálatot oltás előtt és után is érdemes elvégeztetni, hogy megtudjuk, a szerveztünk termel-e ellenanyagot a koronavírus ellen. Ha az IgG kimutatható a szervezetünkben, úgy leletünk alkalmas védettségi igazolvány igénylésére.

Antitestvizsgálat otthonunkban

Mi a teendő tehát, ha azt gyanítjuk, hogy már túlvagyunk a koronavírus-fertőzésen, de ezt laboratóriumi lelettel nem tudjuk igazolni? Ha szeretnénk elkerülni a leterhelt állami hálózatot és gyorsan  megtudni, immunisak vagyunk-e, a legjobb megoldás a Mobilszűrés: a mobilszures.hu főoldalán elég beírni a nevünket, az e-mail-címünket és a telefonszámunkat,  ezután egy órán belül visszahívást kapunk, ahol már az időpontegyeztetésre is sor kerül.

Az otthon kényelmében, felesleges kockázat nélkül

Ha megvan az időpont, nincs más dolgunk, mint nyugodtan haladni a napi teendőkkel, hiszen a Mobilszűrés egészségügyi specialistái igény esetén akár aznap kiérkeznek hozzánk. Nem kell időt pazarolni utazásra, vége a  váróteremi rostokolásnak, nem kell napokat várnunk a laboreredményre: a Mobilszűrés kollégái otthonunk kényelmében gyorsan és biztonságosan elvégzik a szükséges mintavételt, ami után a leletet is akár aznap kézhez kapjuk. Így anélkül juthatunk a védettségi igazolványhoz szükséges leletünkhöz, hogy akár egy napra is kiesnénk a napi rutinunkból.

Nem csak koronavírus-szűrés

„A Mobilszűrésnél küldetésünknek tartjuk, hogy leszámoljunk a szűrővizsgálatokat övező hamis percepciókkal, és egy olyan házhoz menő szűrőhálózatot hozzunk létre, amely minden 21. századi igényt kielégít” – mutatott rá Varga Krisztián, a Mobilszűrés országos szűrőhálózat-vezetője. A szakember kiemelte, hogy ezért a Mobilszűrésnél a koronavírusteszteken felül számos egyéb szűrővizsgálat is rendelkezésünkre áll, legyen szó hajhullásról, általános szűrővizsgálatokról, pajzsmirigy- vagy STD-szűrésről.

MOBILSZŰRÉS
Tel: +36 1 77 33 550
kapcsolat@mobilszures.hu
mobilszures.hu