Legszebb vörös szőnyeges ruháival búcsúzunk a sztárok kedvenc divattervezőjétől

A divat- és a sztárvilágot is megrázta a hír, hogy 59 évesen, koronavírus-fertőzésben szombaton elhunyt Alber Elbaz divattervező.

„A stílus az egyetlen dolog, amelyet nem vehetsz meg. Nem teheted bele a bevásárlókosaradba, nincs rajta márkajelzés vagy árcédula. Olyasvalami, ami a lelkünkből jön, hogy reflektáljon a külvilágra. Egy érzelem” – mondta egykor az izraeli dizájner, aki nemcsak a tervezésben követte ezt a filozófiát, hanem a mindennapokban is. A divattervezőt, akinek védjegyeivé váltak a színes csokornyakkendők, a divatiparban és a sztárvilágban egyaránt nagyra tartották: Alber Elbaz 14 éven át volt a Lanvin divatház kreatív igazgatója, majd öt év kihagyás után idén debütált saját márkájával, az AZ Factoryvel. Missziójának tekintette, hogy olyan ruhákat alkosson, amelyekben a nők gyönyörűnek érezhetik magukat, ugyanakkor kényelmesen mozoghatnak.

A divattervező és a sztárrajongói. Balról jobbra: Dita von Teese, Pharell Williams, Alber Elbaz és Jessica Alba a Lanvin 2012-es őszi–téli divatbemutatóján. Fotó: Michel Dufour/WireImage

Alber Elbazt imádták a hollywoodi színészek is, hiszen könnyű volt vele dolgozni, ráadásul minden kérésüket figyelembe vette. Legemlékezetesebb vörös szőnyeges kreációival búcsúzunk tőle.

Natalie Portman a 2005-ös Oscar-gálán

Fotó: SGranitz/WireImage

Alber Elbaz egyik fő inspirációs forrásai a görög istennők voltak. A metálos ragyogású ruha és a hozzá tökéletesen passzoló diadém a legjobb női mellékszereplő kategóriában jelölt színésznőt is istennővé varázsolta.

Gwyneth Paltrow a 2008-as cannes-i filmfesztivál egyik partiján

Fotó:  Daniele Venturelli/WireImage

A kevesebb néha több elve, valamint a már előbb is említett görög istennők ihlették azt a ruhát, amelyet Gwyneth Paltrow a Chopard rendezvényén viselt.

Beyoncé a 2011-es MTV Video Music Awardson

Fotó: Steve Granitz/WireImage

Az egyszerűen nagyszerű sziluettre szavazott az énekesnő is, majd a fotósok kereszttüzében hasára simította laza szabású ruháját, hogy a világ tudtára adja: babát vár.

Meryl Streep a 2012-es Oscar-díjátadón

Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic

Alber Elbaz divattörténelmet írt a ruhával, amelyet Meryl Streepre adott: ez az aranyszínű kreáció volt az első környzetbarát anyagból készült estélyi mind a Lanvin divatház, mind az Oscar történetében. „Nekünk, divattervezőknek nemcsak az a munkánk, hogy divatbemutatókat tartsunk, hanem hogy az igényeknek megfelelő ruhákat álmodjunk meg, és hogy a funkcionalitást és a divatot valahogyan ötvözzük. Emlékszem, Meryl Streep egyszer azt mondta nekem, hogy én mindig a legjobbat próbáltam kihozni belőle, sosem akartam átváltoztatni. Szerintem ez a feladatom. Nem akarok átváltoztatni senkit, csak mindenkinek segítek abban, hogy önmaga legjobb verziója lehessen.”

Emma Stone a 2015-es Golden Globe-gálán

Fotó: George Pimentel/WireImage