A miniszterelnök a Kossuth Rádióban ma reggel bejelentette: megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak.

Orbán Viktor április 14-i, Facebookra feltöltött videójából már tudni lehetett, hogy 3,5 millió beoltottnál kinyithatják a vendéglátóhelyek teraszait, ami után viszonylag gyorsan újabb újraindítási lépések is várhatóak. A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ma reggel bejelentette: megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak.

Kiemelte: a jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is.

Sokan örömmel, mások kétkedve fogadják a hírt. Azt mindannyian tudjuk, hogy muszáj elindulnia az életnek, de mivel a védettségi bizonyítványt már az első oltás után is kiküldik a beoltottaknak (sőt, előfordult, hogy azok is kaptak igazolványt, akik az első oltást sem kapták még meg, illetve elhunyt személynek is küldtek már), a továbbiakban is elengedhetetlen lesz, hogy figyeljünk egymásra, hordjuk a maszkot, és igyekezzünk valóban inkább a teraszokon maradni. Nagyon fontos, hogy

az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül.

Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, az első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni. Mint minden vakcinánál, a Covid–19 megbetegedés ellen végzett vakcináció esetében is előfordulhat, hogy az nem véd meg minden beoltott személyt.

Kiemelt kép: Getty Images