Suzuki Vitara: Szerethető, stílusos, környezetbarát

Lássuk be: először a külsejébe fogsz belezúgni. Aztán, amikor kiderül, hogy a Suzuki Vitara biztonságos, gazdaságos, környezetbarát: onnantól kezdve már valódi társként tekintesz rá.

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM——————

A Suzuki Vitara vérbeli, virgonc városi terepjáró. De hogy miért jó városban egy terepjáró? Hiszen ott nincs is terep! – gondolhatnád. Nos, valóban. A kategóriának azonban az a lényege, hogy magasan ülsz benne, messzire ellátsz, és nagyobb biztonságban érzed magad, mint egy „földszintes” autóban. És mivel magasabb, így a parkolásnál sem ér le az alja, és a magas padka sem dolgozza meg a gyönyörű lökhárítóját. Ha már vezető pozíció, akkor legyen magasan, nem? Ráadásul simán hordhatsz miniszoknyát: a be-és kiszállásnál nem fogsz önkéntelenül villantani, ha kell, ha nem. A Vitara ugyanakkor simán kimerészkedhet igazi terepre is: az AllGrip összkerékhajtás meredek úton, télen, havas körülmények között is biztonságosan hazavisz. Romantikus, hétvégi erdei szállást foglaltál? Az autó biztosan elvisz odáig, akár még esős-saras időben. A pasid pedig a hétvégi horgásztúrához könyörög majd, hogy kölcsönkaphassa. (Ha szert tennél egy Vitarára, legyél rendes, és nagy kegyesen add majd kölcsön!) Ha azonban szeretnél kicsit csapatni a Suzukival, kapcsolj át Sport üzemmódra! Felélénkül a motor, és jobban befekszik a kanyarokba: meg fogsz lepődni, mennyi játékosság rejlik a járgányban.

Pakolj & parkolj!

A Vitarába minden motyód maradéktalanul elfér majd. Nem kell centizgetni, és nem kell otthon hagyni valamit, hogy becuccolj. Hosszú hétvége? Miniszabi? Nyaralás? A csomagjaidat lazán elnyeli a 375 literes csomagtartó. A Vitara belső terére és annak minőségére sem lehet panasz. A kényelmes bőr-műbőr ülések kiválóan tartanak, a beltérbe pedig bőven jutott puha borítású műanyag és alkantara – a prémiumautók ismertetőjegyei. Ha csajbuliba mentek, a barátnőidet is meg fogja győzni a pihe-puha bélés, na meg, hogy öten teljes kényelemben elfértek az autóban. A Suzuki Vitara olyan terepjáró –, amelynek mérete kívülről is barátságos –  vagyis jól elfér a városi, szűkebb utakon, és a belvárosi parkolás során sem okoz gondot a mérete. Apropó, parkolás: ha tolatsz, egy szenzor érzékeli, hogy keresztirányból jön-e autó: már akkor figyelmeztet rá, amikor még nem is látod. A hátsó tolatókamera pedig kristálytiszta képet ad arról, amit a visszapillantó tükörben már nem látsz. Így lesz pofonegyszerű a legbonyolultabb manőver is.

Utánunk a színözön

Kívülről igazán kellemes és modern a Suzuki megjelenése. A hófehér verzió úgy világít, hogy szinte leugrik a szürke aszfaltról, de a színválasztásnál kéttónusú fényezést is választhatunk, ami azt jelenti, hogy az autó alsó fele a szélvédő-oszlopokig egyszínű, az oszlopok és a tető pedig egy másik színben játszik. Kifejezetten dögös így a Vitara; szívünk szerint a napszélsárga metál-kozmikus fekete gyöngymetál kombóban tündökölnénk.
A Vitara nemcsak a színeivel tűnik ki, hanem a dizájnmegoldásaival is. Elölről nagyon meggyőző a kép: a hűtőmaszk környéke igazi nagyautós formatervezést mutat. A sok lámpa pedig nemcsak a dögösséghez ad hozzá, de a biztonsághoz is. Sötétben a fényszóró szinte nappali fényszőnyeget terít eléd az útra – a Vitara meglepő hatékonysággal világítja be a teret.

Éljen a környezet!

Városban, vidéki úton és autópályán vegyesen eljárhatunk vele hat liter körüli benzinnel. A Suzukik legendás takarékosságát fokozza a lágy hibrid meghajtás. Ez azt jelenti, hogy a fékezéskor visszanyert energiát elektromos áram formájában tárolja az akkumulátor, és ez a plusz energia az ISG-n keresztül időről időre besegít a benzinmotornak. Ettől a Vitara nemcsak kevesebbet fogyaszt – vagyis környezet- és pénztárca-barát –, hanem erősebben is gyorsul, ez pedig egy előzésénél tovább fokozza a biztonságot.

Mint ahogy az a rengeteg csúcstechnika, amit belesűrítettek ebbe az autóba. Az adaptív tempomat az autópályán és a városi dugóban is magától tartja a követési távolságot és gyorsítja-lassítja az autót. A kombinált érzékelős vészfékasszisztens segít fékezni és megállni balesetveszély esetén. Ha pedig úgy tartja kedved, az autórádiót és a navigációt is vezérlő érintőképernyőre akár a saját telefonodat is tükrözheted, hogy azon keresztül hallgasd kedvenc számaidat – vagy kalandozz a segítségével vidáman, új úticélok felé.