Károly herceg korábbi komornyikja szerint bárki dolgozhat a királyi palotában

Grant Harrold szeretné eltörölni a sztereotípiát, hogy csak angol férfiak lehetnek komornyikok.

Mikhaila Friel az Insider királyi tudósítója, vagyis a feladata, hogy mindent megtudjon a brit királyi családról. Éppen ezért nem meglepő, hogy jó viszonyban van Károly herceg korábbi komornyikjával, Grant Harrolddal, akit az elmúlt két évben megkérdezett A korona című sorozatról, a karanténetikettről, de még arról is, hogy hogyan lehet elsajátítani II. Erzsébet ikonikus integetését. Arról azonban, hogy hogyan válhat valaki királyi komornyikká, csak nemrég esett szó köztük, amikor az újságíró gyorstalpalón vett részt Harrold komornyikiskolájában.

Grant Harrold 2019-ben Kelly Clarkson show-jába is meghívást kapott, ahol a teázás illemtanáról mesélt. Fotó: Adam Christopher /NBCUniversal/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images

A férfi, aki a királyi háztartásban dolgozott 2004 és 2011 között, 2015-ben nyitotta meg iskoláját. A tíznapos tanfolyam, amely több mint másfél millió forintba kerül, jelenleg szünetel a pandémia miatt, de Harrold addig is online órákat ad. „Míg a legtöbb képzése legalább néhány órás, Harrold – a bokros teendőimre tekintettel – felajánlott nekem egy 40 perces gyorstalpalót – írta cikkében Friel. – A Zoomon megtartott kurzus teljesen megváltoztatta a véleményem erről a szakmáról.”

„A képzés egy PowerPoint prezentációból és egy bemutatóból állt, utóbbi témája az asztal megterítése volt. Engem jobban érdekelt az előbbi, amely a komornyik szakma alapjaira tanított meg.

Oktatóm azzal indított, hogy elmagyarázta, hogyan kell üdvözölni a királyi család egyes tagjait. Mint kiderült, a komornyiknak általában úgy kell kezdenie, hogy »Hogy érzi magát?«. És azt is megtudtam, hogy a királynő úgy köszönti az embereket, hogy »Örülök, hogy látom«. Azonnal az jutott eszembe, hogy II. Erzsébet valószínűleg azért ezt a kifejezést használja, nem pedig azt, hogy »Örülök, hogy találkoztunk«, mert így nem kerül kellemetlen helyzetbe, ha nem emlékszik rá, hogy valakivel ez már nem az első találkozása.”

Mi a feladata egy komornyiknak?

Hagyományosan a komornyik, angolul butler (a szó a francia boutellier szóból ered, a személy, aki a borosüvegekért felel a háztartásban) munkakörébe tartozik az asztal megterítése, a virágok elrendezése, a bejárati ajtó felügyelete és a vendégek fogadása, továbbá a személyzet többi tagjának irányítása és ellenőrzése – annak érdekében, hogy a háztartás hibátlanul működjön.

Harrold kiemeli, hogy egy komornyiknak szabálykövetőnek kell lennie, de ez nem jelenti azt, hogy a szabályok és a tradíciók kőbe lennének vésve. „A komornyiknak mindig az úriemberek úriembereként kell viselkednie – ezt a királyi család egyik tagja tanította meg nekem – mondta a férfi. – Bocsásson meg az előző kifejezésért, ma már nagyon óvatosan bánok a szavakkal, mert arra törekszem, hogy bárki elvégezhesse a kurzust. A nem, a bőrszín és a családi háttér nem számít, mindenkinek azt a karrierutat kellene követnie, amire vágyik.”

Az oktató hozzátette, hogy néhány tanulója valóban tartott attól, hogy a nemük vagy a nemzetiségük kizárja őket ebből a szakmából, hiszen nagyon is tartja magát még az hiedelem, hogy a komornyikok angol férfiak. „Egyre több nő is jelentkezik, de tízből kilencen még mindig férfiak – mondta. – Pedig észrevettem, hogy a palotában is egyre több a női komornyik, és vannak barátaim, akik szintén női komornyikokat alkalmaznak.”

Harrold szerint egyetlen nagyon fontos kritériuma van annak, hogy valaki komornyikká válhasson: megtanulni, mi a különbség az etikett, a jómodor és a protokoll között. De a beszéd is nagyon lényeges.

A Skóciából származó Harrold azt mesélte, hogy rendkívül óvatosan kellett fogalmaznia, és a beszédtempóját is mérsékelte, amikor Károllyal beszélt.

A walesi herceg egyszer nem értette, hogy Harrold mit magyaráz a telefonban, az egykori komornyik szerint pedig ez egy „rendkívül kínos” szituációt szült.

Mindezeken túl azonban az a legfontosabb, ha valaki komornyik szeretne lenni, hogy megbízható legyen. „Minden munkáltatóm – beleértve a királyi családot is – azt mondta, hogy a lényeg a megbízhatóság, a hűség és a diszkréció. Nem adhatod tovább a titkaikat, hiszen a bizalmukba és az otthonukba fogadtak.”  

(Kiemelt kép: Getty Images)