Otthoni koronavírus-teszt pár perc alatt – Mikor és hogyan használjuk? (x)

A gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz-boltokban kapható Biosynex otthon elvégezhető gyorstesztjének óriási előnye, hogy nagyon hamar, alig tíz perc elteltével megkapjuk az eredményt, ehhez pedig még az otthonunk kényelmét és biztonságát sem kell elhagynunk!

Öntesztelés most először

Magyarországon a Biosynex otthoni gyorsteszt az első, a COVID-19 vírus elleni IgG és IgM antitestek kimutatására alkalmas, OGYÉI által engedélyezett teszt, amelyet magunk is egyszerűen, gyorsan és biztonságosan használhatunk. A teszt nem PCR-típusú szűrővizsgálat, hiszen nem a vírus közvetlen jelenlétét, hanem a szervezet immunreakcióját mutatja ki klinikailag igazolt, rendkívül nagy pontossággal.

A COVID-19 fertőzést az esetek legnagyobb részében láz, levertség, fáradtság és száraz köhögés kíséri. Emellett a betegek gyakran tapasztalják magukon a szag- és ízlelésvesztés, valamint az izomfájdalom tüneteit, időként pedig hasmenés, torokfájás, orrdugulás is együtt járhat a fertőzéssel. Amennyiben a fentiek közül egy vagy több tünet jelentkezik nálunk, joggal gyanakodhatunk a koronavírus-fertőzésre. A Biosynex a makacsul nem múló tünetek első megjelenése után 13 nappal már képes vérmintából kimutatni a pozitivitást, mivel megfertőződés esetén ennyi idő elteltével már megfelelő koncentrációban vannak jelen a szervezetben termelődő antitestek.

Ha csendben hordozzuk

Emellett a teszt nagy segítséget jelent annak ellenőrzésében is, hogy tünetmentes hordozók vagyunk-e, vagy esetleg a múltban lezajlott-e egy úgynevezett „csendes” megfertőződés. Ezekben az esetekben különösen hasznos a Biosynex, amely az antitestek jelenlétének kimutatása révén minden kételyt eloszlatóan képes megmutatni, hogy átestünk-e már az elmúlt időszakban valamikor a koronavírus-fertőzésen.

A dobozban található steril lándzsa és pipetta segítségével az ujjbegyvérből vett mintát a tesztkazettára cseppentve tíz perc alatt megkapjuk az eredményt (ne várjon 20 percnél tovább a leolvasással). Ennek helyes leolvasásához részletes, képekkel illusztrált útmutatót találunk a dobozban. A tesztnek köszönhetően bármikor, néhány egyszerű lépéssel azonnal eloszlathatjuk a bizonytalanságot, amennyiben felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, valamint ellenőrizhetjük azt is, hogy tudtunkon kívül átestük-e a fertőzésen korábban.

Védettség oltás után?

A Biosynex vitathatatlanul legnagyobb előnye, hogy segítségével eredményt kapunk anélkül, hogy ki kellene mozdulnunk otthonunk biztonságából. Az oltási kampány előrehaladtával pedig a fentieken túl egy másik rendkívül hasznos felhasználási mód is előtérbe kerül: amennyiben a koronavírus elleni második oltást követő harmadik hétben végezzük el a tesztet, információt kaphatunk arról is, hogy szervezetünkben kialakult-e az antitestes védelem a vakcina hatására.

Ha tehát tisztában akarunk lenni azzal, hogy jelenleg védettséget élvezünk-e a fertőzéssel szemben – akár azért, mert korábban találkoztunk a vírussal, akár azért, mert be vagyunk oltva – első lépésként a leggyorsabb és legpraktikusabb megoldást az otthoni gyorsteszt elvégzése jelenti.

Szöveg: Dombai Dóra