Érdemes ebben a hónapban az eget kémlelni, ugyanis két csodás égi játékra is számíthatunk, sőt teljes holdfogyatkozás és gyűrűs napfogyatkozás is lesz.

Azért az megnyugtató, hogy míg a Földön minden felbolydult, az űrben minden megy a maga a rendje szerint. Az éjszakák számos „produkciót” tartogatnak számunka, és most, hogy igen kevés programunk maradt sötétedés után, még jobban vágyunk valami különleges élményre, látványra.

Habár a profik esküsznek a teleszkópra, szerencsére szabad szemmel is jól látható lesz az április 22-én megjelenő meteorzápor és 27-én a szuperhold is. Érdemes olyan helyet keresni megfigyelésére, ahol viszonylag kevés a fényszennyezettség, és ha szerencsénk van, a fejünk fölül is elszállnak a felhők. 

Április 22: Lyridák meteorraj

Minden évben április 16-tól kezdődik a hullócsillagok, a Lyridák zápora, de a legtöbb meteort 22-én láthatjuk. A Lyridák meteorraja a Thatcher-üstökös törmelékéből jön létre, úgy, hogy az üstökös csóvájából a Nap melege által kiolvadt jég „elereszti” a csillagközi port, ami a Föld légkörbe lépve elég. A kínai csillagászok feljegyzései már 687-ben megemlítik a periodikusan feltűnő jelenséget.

Nem csak 22-én, de másnap éjjel, 23-án is érdemes a kerti székeket kikészíteni, mert ez a két éjszaka lesz az „égi show” csúcspontja.

Ekkor óránként hét-nyolc hullócsillag érkezik a Lyra csillagkép irányából, és egészen fényes „tűzgolyókat” is produkálhatnak, bár a szakemberek szerint – az erős holdsugárzás miatt – jó ha négyet-ötöt látunk majd. Éjfél után van a legnagyobb esély egy-egy különleges szép hulló csillag látványára.

Április 27: Szuperhold

A szokásos teliholdnál jóval fényesebbek és nagyobbak a szuperholdak, ami annak köszönhető, hogy a Hold ilyenkor helyezkedik el legközelebb a Földhöz. Az áprilisi teliholdat nem csak szuperholdnak, de rózsaszínnek is hívják, persze a jelző csalóka, mert egyáltalán nem lesz rózsaszín. Az elnevezés ugyanis onnan származik, hogy az áprilisi telihold gyakorta akkor jelent meg az égen, amikor egy az Észak-Amerika keleti részén honos vadvirág is virágozni kezdett, és rózsaszínbe borította a környéket.

Csúcsfényessége pontosan 23:33-kor figyelhető meg, és ekkor tűnik a legnagyobbnak is.

A világ különböző pontjain több nevet is ráaggattak az áprilisi teliholdra. A kelták „termő holdnak” hívták, a dakota-sziú indiánok pedig a „vadludak visszatérése holdjának” – mindkettő név azt takarja, hogy beköszöntött az igazi tavasz.

Május 26: Szuperhold és teljes holdfogyatkozás

Május 26-án, nem csak szuperhold lesz, de teljes holdfogyatkozás is, amire 2019 januárjában volt utoljára példa. Ilyenkor azért „tűnik el” a hold a látókörünkből, mert részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. 

A jövő jelensége

2052. december 6-án tűnik fel majd az égen az évszázad legnagyobb szuperholdja. Ekkor az égitest 356 429 kilométerre lesz csupán a Földtől.

Azonban a csillagászati szakemberek azt mondják, ez a jelenség leginkább a Csendes-óceán környékén, Ausztráliában, Új-Zélandon, Kelet-Ázsiában és Észak-Amerika nyugati felén lesz látható, bár a szuperhold az egész Földön elkápráztatja az eget fürkészőket. 2021-ben még június 24-án számíthatunk szuperholdra.

Június 10: Gyűrűs napfogyatkozás

Bár ez a napfogyatkozás nem lesz teljes, mégis rendkívül látványos produkcióval kecsegtet. Gyűrűs napfogyatkozáskor a Hold eltakarja a nap központi részét, az ég elsötétedik és fénygyűrű jelenik meg körülötte.

A gyűrűs napfogyatkozás tovább tarthat, mint a teljes napfogyatkozás; akár 12 percig is látható, szemben az elméletileg lehetséges leghosszabb 7 perc 32 másodperces teljes napfogyatkozással.

A júniusi gyűrűs napfogyatkozás az USA észak-keleti területein lesz leginkább élvezhető, de Európa legnagyobb részén is követhető lesz. Teljes napfogyatkozás is várható az évben, pontosan december 4-én, de az sajnos csak az Antarktiszon és az Atlanti-óceán déli részén figyelhető majd meg, bár nagy valószínűség szerint a NASA élőben közvetíteni fogja.

 Fotó: Getty Images

Augusztusi csodák

Szerencsére a világűr látnivalóval egész 2021 elkényeztet minket. Augusztus 2-án éjjel a Szaturnuszt fényesebb lesz, mint az év bármelyik napján: távcsövön keresztül szépen kivehető lesz a bolygó gyűrűje is.

Augusztus 12-13-án láthatjuk a Perseidák leglátványosabb meteorzáporát.

A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. Mivel sötét égboltra számíthatunk (a Hold hamarabb megy le), nem csalódhatunk az égi tűzijátékban.

 

Fotó: Getty Images

Őszi égi show-kalendárium

Október 7-én lesz látható a Drakonidák meteorraj, amely minden évben eléri a Föld légterét. Ezeket a hullócsillagokat bárhonnan láthatjuk, de könnyebben észrevehetőek lesznek a Föld északi féltekéjén, különösen az október 7-8-i csúcs éjszakákon. Reméljük, november közepén még nem lesz nagyon hideg, mert a Leonidák meteorraja – amely 33 évente tetőzik – november 17- 18-án varázsolja el az érdeklődőket. Sajnos éppen megint telihold lesz, ami jelentősen megnehezíti az észlelést, de éjfél környékén van esély arra, hogy elcsípjünk egy-egy látványosabb hullócsillagot.

Kiemelt kép: Getty Images
Forrás: timeout.com