Kiderült, milyen reggelivel indítják a napot a magyar nők.

A magyar nők több mint fele (58 százalék) saját bevallása szerint hétköznapokon 5-15 percet fordít a reggelire, és csak körülbelül harmaduk (37,5 százalék) reggelizik negyed óránál tovább. Ez megfordul, ha a hétvégeket nézzük: szombaton és vasárnap már a nők 71,9 százaléka fogyasztja a reggelijét 15 percnél tovább – derül ki a müzliket, granolákat kínáló Viblance közvélemény-kutatásából, amelyben a reggelizési szokásokra és annak minőségére voltak kíváncsiak. Kérdéseikre több mint kilencezer nő válaszolt. A javasolt időtartam egyébként minimum 20 perc lenne. Szakértők szerint hagynunk kell megfelelő időt a rágásra, nyelésre, mert ha gyorsan eszünk, a gyomrunk képtelen a nagy mennyiséget 5-10 perc alatt megfelelően feldolgozni. Ilyenkor kellemetlen tünetek, így például gyomorfájdalom, rossz teltségérzet vagy puffadás is jelentkezhet, ami rányomhatja a bélyegét a napunkra. A reggeli időpontja sem mindegy: kutatások arra jutottak, hogy az anyagcserénknek azzal teszünk a legjobbat, ha két órával ébredés után étkezünk először. 

A felmérés szerint a nők 85 százaléka kezdi reggelivel a mindennapokat. A reggelizésre igennel válaszolók számára az egészség és a finom íz messzemenően a két legfontosabb tényező szemben az árral és azzal, hogy praktikus legyen, azaz könnyen és gyorsan elkészíthető. A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, ami beindítja az anyagcserét és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásból nem hiányozhat. Azok, akik reggelivel indítják a napot, hatékonyabban tudnak koncentrálni napközben és állóképességük is javul. Elméletben ezt a legtöbben tudjuk, ám gyakorlatban kevésbé tartjuk magunkat hozzá.

A reggeli elhagyásának több oka is lehet, köztük a családtagokkal való törődés (gyerekek öltöztetése, felkészítése), szűk határidős munkák, vagy éppen szimplán csak a nehezebb ébredés. Néhányan a túl korai ébredés miatt egyáltalán nem éreznek éhséget és elképzelhetetlennek tartják a korai étkezést. A több mint kilencezer válaszadó jelentős többsége (60,4 százalék) úgy nyilatkozott, fontos az egészsége, de a valóság néha közbeszól. Azaz sokan szeretnének odafigyelni az egészségükre, de törekvéseik ellenére ez mégis gyakran meghiúsul.