Újra hódít a hátul kivágott ruha, amit már a nagymamáink is hordtak.

Ha némi bőrt szeretnél mutatni a nyáron, de nem rajongsz a mély dekoltázsért, akkor a kevésbé merész, hát nélküli ruha lesz a kedvenc darabod. Pont annyira szexi, amennyire kell, melegebb napokon különösen jól jön, és nem mellékesen a története is lenyűgöző.

30-as évek trendje

A hát nélküli ruhák divatja egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza. A hosszú, elegáns sziluettek nem sokat engedtek láttatni a testből, de a hát megvillantása belefért a korszak trendjébe. Akkoriban szabadultak fel a nők a kényelmetlen, szorító fűzök rabságából, így a valódi formák is kirajzolódtak. Bette Davis színésznő (kétszer is ő zsebelte be a legjobb főszereplőnek járó Oscar-díjat a harmincas években) is előszeretettel jelent meg ezekben a ruhákban. 

Bette Davis 1929-ben (Kép: Getty Images)

A 30-as években  Európa mutatta az utat a világ divatja előtt. Marlene Dietrich színésznő például bebizonyította, hogy mennyire nőies viselet lehet a nadrág is. A tökéletesen élére vasalt nadrágokhoz rendszerint elegáns zakót választott. Akkor hirtelen mindenki őt akarta utánozni, így a kivágott darabok kicsit háttérbe szorultak, de szerencsére nem örökre.

A nagy visszatérés

Egészen 1980-ig kellett várni rá, hogy a hát nélküli ruhák újra meghódítsák a világot, és töretlen sikerük kitartson a 90-es évekig, sőt az ezredforduló divatjában is jelen legyenek. Igaz, akkor már egészen merész megoldások hódítottak. A vörös szőnyegen nem győztek egymásra licitálni a sztárok, ki mutat több bőrfelületet.

Ohh, azok 80-as évek

Diana hercegnő a 1985-ben, a Vissza a jövőbe című film premierjén ebben a merészen kivágott ruhában jelent meg, amihez egy hosszú gyöngysort választott. Mindenkit lenyűgözött a szettjével. 

(Kép: Getty Images)

Töretlen 2000-es évek

Hilary Swank lenyűgöző Guy Laroche-ruhában tündökölt a 2005-ös Oscar-díj átadón. Ez a szett örökre beégett az agyunkba.

Kép: Getty Images)

Az  idei nyár slágere

Most, 2021 nyarán ismét a gardrób legfontosabb elemei lehetnek a hátat szabadon hagyó ruhák. Az újragondolt divat viszont nem szorít keretek közé, bármi jöhet, ami kivágott. Lehet puffos ujjú, mini-, midi-, vagy bokáig érő változat, rövid-, hosszú ujjú, aszimmetrikus, egyszínű, virágmintás, kötött, pamut, selyem. Hordhatod papuccsal (akár nagyon sportossal is) vagy tűsarkúval, a végeredmény ugyanaz: egy 90 éves ruhaköltemény újragondolva, ami mindig különleges és nőies.

Nyakbakötős

Sokan olyan darabot választanak, ami bár nyitott, mégis takar. Priyanka Chopra Jonas indiai színésznő is erre szavaz.

Priyanka Chopra Jonas New Yorkban (Kép: Getty Images)

Hosszú ujjú

Hailey Bieber aztán tudja, hogy hívja fel magára a figyelmet. Akkor sokan azt találgatták, vajon viselt-e alsóneműt. Haily a plüss hajgumival egy kicsit visszavitt minket a 80-as évekbe is. 

Kép: Getty Images

Félvállas

Ez egy igazán nőies darab, amit a pöttyök még különlegesebbé tesznek. Bármilyen elegáns eseményen megállja a helyét. 

Kép: Pinterest/Vogue.com

Kalappal

Nagy forróságban tökéletes párosítás egy nagy karimájú fejfedővel. A lényeg, hogy olyat válasszunk, amely színében vagy mintájában passzol a ruhához. 

Kép: Pinterest/Vogue.com

Nadrágos verzióban

Annak is van megoldás, aki a szoknyákat kevésbé szereti.

Verena Kerth, német rádiós személyiség imádja a maszkulin darabokat (Kép: Getty Images)

Törpesarok és nyaklánc

Nem csak a piros fekete kombinációja zseniális ebben a Valentino-kreációban, hanem a finom nyaklánc és az alig észrevehető sarkak is. 

Kép: Getty Images

Egy kis divatérdekesség

Érdekes egyébként, hogyan képzelték el 1939-ben az amerikai divattervezők az ezredfordulós nőt. A British Pathé gyűjteményéből egy ilyen videó is elkerült. Annyit mondhatunk, hogy a futurisztikus elképzelésekből semmi nem jött be.

 

Kiemelt kép: Getty Images