Sebtapaszt tegyek rá? Szellőztessem? Tisztogassam? (x)

Tévhitek és tippek a megfelelő sebkezeléssel és gyors sebgyógyulással kapcsolatban.

Lelóg az ujjvégedről? Felvizesedik alatta a bőröd? Fel-le ragasztgatod, mert nem tudod, hogy a levegőzés a jobb neki vagy, ha be van ragasztva? Kilógatott lábbal ülsz a kádban, hogy ki ne ázzon a seb?

Nem életveszély, ezért nem igazán foglalkozunk vele és könnyen rosszul kezeljük az apró sérüléseinket, sebeinket. Vagy a másik véglet, hogy sehogy sem kezeljük őket, majd begyógyul a bőrünk magától, hadd ragadjon bele az a zokni.

Első fontos tipp, hogy tényleg mindig legyen kéznél, a retikülben, a kocsiban, a lakásban vagy a munkahelyen is egy csomag sebtapasz, mert egyikünk sem akar vérző sarokkal a balerina cipőjében haza vezetni vagy a játszótéri csúszdáról hiszti közepette lekönyörögni a gyereket, felkutatni egy boltot, mire hosszas sorban állás után végre rárakhatunk a térdére egy tapaszt.

BENU Gyógyszertárat országszerte több mint 340 helyen megtalálunk, a LIVSANE sebkezelés termékpalettájában pedig a család minden tagja és problémája számára találunk sebkezelő megoldást. Legyen szó horzsolásról, vízhólyagról, nagyobb felületi sebekről vagy zúzódásról.

Következő tipp, hogy tényleg hagyd levegőzni is a friss sebed, mert sokkal gyorsabban begyógyul, ha nincs folyamatosan valami idegen anyag a friss felszakadt bőrben. Viszont mindenképpen sebtapaszt használj addig, amíg esély van rá, hogy a sebbe kosz, por vagy bármilyen szennyeződés kerülhet. A LIVSANE termékei között megtalálhatók az univerzális sebtapaszok csík és vágható formában, amelyek test színűek a diszkrét viselet érdekében, a kisebb sebekre és sérülésekre, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Ha valakinek érzékenyebb a bőre, akkor csík vagy vágható szenzitív sebtapaszok közül is lehet választani, amelyek fehér színűek és puha, textil anyagból készültek. Ha esetleg kevésbé elérhető helyen történt a sérülés, például a kéz- vagy lábujjakon, akkor speciális sebtapaszt ajánlunk ujjra, amely tökéletes illeszkedést biztosít. Ha tudod, hogy sokat leszel víz közelben és nem akarod kiáztatni a sebet, akkor a vízálló sebtapasz a legjobb megoldás. A sebtapasz teljesen vízálló felülettel rendelkezik, emellett átlátszó, bézs színű sebpárnával van ellátva a diszkrét viselet érdekében.

Ha esetleg nagyobb a seb és nem elég az általános sebtapasz, ebben az esetben ajánlatosak a steril sebtapaszok, amelyek 3 féle méretben kaphatóak a seb méretétől függően.

Minden sebtapasz alkalmazható felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt, de hogy a gyermekeknek elviselhetőbb legyen a sebtapasz viselése, nekik speciális sebtapaszokat fejlesztettek ki, amelyeket vidám figurák díszítenek, kalóz és hercegnő mintával. És, hogy még élvezetesebb legyen a helyzet a sebtapaszok fém dobozban kaphatók, amelyet mint játék vagy tároló is lehet használni.   

A sebpárnák például kifejezetten arra lettek kialakítva, hogy a sebed akkor is gyorsan gyógyuljon, ha be van fedve. Hiszen a sebpárna nem ragad bele a sebbe, hanem kipárnázza azt, és erős tapadást biztosít, hogy a sebtapasz ne mozduljon el a helyéről.

A sérülés további szennyeződése a beragasztás mellett sebtisztító spray használatával még biztosabban elkerülhető. A LIVSANE sebtisztító spray megakadályozza az elfertőződést és felgyorsítja a természetes sebgyógyulást. Az alkohol-mentes oldat alkalmas érzékeny bőr kezelésére és sebkezelésre gyermekek esetén is.

Tehát, tisztítsuk és ne hagyjuk kiszáradni a sebet, viszont a túlzott áztatásra is oda kell figyelnünk, hiszen a vízzel való érintkezés hatására a bőr megduzzad, és lelassul a seb záródásának folyamata. Ezért mosogatáshoz vagy az esti fürdőhöz mindenképpen használjuk vízálló sebtapaszt, ugyanis a vízben lévő baktériumoktól vagy például a klórtól is így megóvjuk sérülésünket.

A megfelelő sebkezelés lépései:

  1. Mindig moss kezet sebkezelés előtt és után.
  2. Óvatosan tisztítsd meg és szárítsd meg a sebet és környékét.
  3. Helyezd a sebtapaszt a sebre, simítsd le az éleket, anélkül, hogy megnyújtanád.
  4. Szükség esetén, de legalább naponta egyszer cseréld tisztára.

Ha a seb továbbra is vérzik vagy felduzzad, bepirosodik vagy fájdalmas lesz, fordulj orvoshoz.