Teszteltetnéd magad Covid-19-re, de nem tudod, hogyan indulj el?

COVID-19 Antitestteszt, PCR-teszt vagy antigénteszt? Mi a különbség, és melyikkel mehetsz biztosra?

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM——————

Ha koronavírusról van szó, sokszor nehéz kiigazodni az információk áradatában, és eldönteni, hogy mikor melyik tesztet érdemes választani. Most segítünk eligazodni a zűrzavarban, és abban is, hová érdemes fordulni, ha házhoz szeretnéd rendelni a szűrővizsgálatot, mert gyors eredményre van szükséged.

Több mint egy éve élünk együtt a koronavírus-járvánnyal: ennyi ideje vagyunk gyakorlatilag a négy fal közé zárva. Csak vágyakozunk a családi események, hobbijaink, a kedvenc éttermeink és kávézóink után, és már arra is alig-alig emlékszünk, hogyan néz ki belülről egy mozi vagy egy színház. A monotonná és stresszessé vált hétköznapokban felüdülés lehet egy-egy ünnepi alkalom, ahol legalább a szűk család összegyűlhet. Sokan azonban féltik szeretteiket, főleg az idősebb rokonokat, ezért ezek az alkalmak sem tudnak teljesen felhőtlenek lenni. Eltelt így egy karácsonyunk és már két húsvétunk is, az emberek türelme pedig egyre csak fogy.

Szerencsére van megoldás arra, hogy biztonságosan ünnepelhessünk egy szülinapot, vagy tarthassunk akár egy kisebb baráti összejövetelt. Egyre többen élnek az otthoni szűrővizsgálat lehetőségével, hogy elkerüljék az érintkezést esetleges fertőzöttekkel, ha pedig koronavírusra utaló tüneteket tapasztalunk, amúgy sem kockáztathatjuk mások egészségét azzal, hogy egy rendelőben másokkal találkozzunk és átadjuk a fertőzést.

Milyen szűrővizsgálatot válasszak?

Ha eldöntöd, hogy szeretnél tesztet csináltatni, rögtön különféle szakkifejezések rengetegében találhatod magad. Antitestteszt, antigénteszt PCR-teszt – a mindennapi szóhasználatunk részévé váltak ezek a korábban csak néhány szakember által használt kifejezések, de abban még mindig sok a félreértés, hogy ezek pontosan miben is különböznek egymástól. Ebben a kavalkádban próbálunk most rendet tenni!

Mint mindig, ez esetben is fontos a tájékozódás: érdemes körülnézni például a mobilszűrés.hu oldalán, ahol sok kérdésre választ kaphatsz, és az ország bármely pontjára kérheted a szűrővizsgálatot, amit profi ápolók az otthonod kényelmében végeznek el.

COVID-19 Antitest gyorsteszt és laboratóriumi antitestvizsgálat
Az úgynevezett szerológiai gyorsteszt esetén, az ujjbegyből vesznek vért, és mint a nevéből is kiderül, azt mutatja ki, hogy termel-e a szervezetünk antitesteket (ellenanyagokat). Ha igen, az azt jelenti, hogy korábban már találkoztunk a koronavírus-fertőzéssel. Nagy előnye, hogy az eredmény körülbelül 15 perc alatt kiderül, viszont tudnunk kell, hogy az eredmények tájékoztató jellegűek, szemikvantitatív eredményeket kapunk (pozitív vagy negatív).

A laboratóriumi antitestvizsgálat ezzel szemben vénás vérvételből mutatja ki az antitestek jelenlétét, amelyek a vírus ellen termelt immunglobulinokat mérik, és az immunrendszer reakciójáról hordoznak információkat. A gyorsteszthez képest – ami csak azt mutatja ki, hogy túlestünk-e már a víruson – a vénás vérvételből kimutatható az antitest-koncentráció, tehát kikalkulálható a védettség időtartama, amely személyenként változó lehet. Oltás előtt és után is érdemes elvégeztetni ezt a vizsgálatot, hogy megtudjuk, rendelkezünk-e antitestekkel. Ha ezek megtalálhatók szervezetünkben, a lelettel szintén igényelhető a védettségi igazolvány.

Covid-19 antigénteszt
A másik gyorsteszt típus az antigénteszt, amit gyakran összekevernek az antitesteket kimutató gyorsteszttel, pedig teljesen máshogy működik. Itt nem a vérből, hanem az orrnyálkahártyáról vesznek mintát, és csak annyiban hasonlít a fent említett tesztre, hogy az eredménye ennek is megvan cirka negyedóra alatt. Az antigénteszt ráadásul alkalmas a koronavírus kimutatására a fertőzés akut és aktív szakaszában egyaránt, kimutatja a tünetmentes fertőzést is, azaz elő- és utószűrésre is alkalmas.

Covid-19 PCR-teszt
A PCR-teszt a legprecízebb diagnosztikai eljárás, amely a legpontosabban mutatja ki a fertőzés jelenlétét. Mivel laboreljárásról van szó, ezért a kiértékelése némileg lassabb, mint a gyorsteszteké, de sok helyen (például utazásoknál) kifejezetten PCR-tesztet kérnek annak megbízhatósága miatt, ezért megéri várni rá. Főleg, hogy nem minden esetben hosszú a várakozási idő: a Mobilszűrésnél például a kiszállást követően az eredményt akár már aznap kézhez kaphatjuk. A PCR-teszthez a garatról és az orrból is vesznek le mintát, ezért is ez a legjobb módja annak, hogy kimutassák a vírus esetleges légúti jelenlétét.

Mennyire megbízhatóak a tesztek?

Gyakran olvasni arról, hogy megkérdőjelezhető a különféle tesztek megbízhatósága. A már említett Mobilszűrésnél olyan gyorsteszteket használnak, amelyek laboratóriumi vizsgálatok alapján a legmegbízhatóbbak. Természetesen egyetlen teszt sem lehet százszázalékos, és mint fent részletesen olvashattad, a különböző teszteket különféle célokra használják. Például hiába lesz negatív a PCR-teszt eredményünk, ebből még nem derül ki, korábban átestünk-e a koronavíruson.

Ezért arra is van lehetőségünk, hogy szűrőcsomagot rendeljünk, így lefedve minden lehetséges opciót: friss fertőzés, lezajlott fertőzés, oltottsági állapot. A Mobilszűrésnél a tesztelést tapasztalt, szakképzett egészségügyi ápolók végzik, így azon sem kell aggódnod, hogy rossz kezekbe kerülsz.

Ha ezek után sem vagy biztos benne, hogy melyik vizsgálatra van szükséged, akkor ebben is segítségedre lesznek a szakemberek. A biztos válaszokon felül is van három faktor, amit érdemes – főleg ezekben az időkben – számításba venni:

  • A leterhelt állami egészségügytől eltérően 24 órán belül megoldható a tesztelés, akár hétvégén is, ezen kívül pedig még a legpontosabb COVID-19 PCR-teszt laboreredménye is gyorsan, akár aznap kiderül.
  • A Mobilszűrés másik nagy előnye, hogy otthonod kényelméből végeztetheted el a szűréseket.
  • Az otthoni tesztelés biztonságosabb: így nem kell másokkal érintkeznünk, nem tesszük ki magunkat a potenciális fertőzésnek pont aközben, amikor az egészségi állapotunkról szeretnénk gyorsan, kényelmesen, biztonságban megbizonyosodni.