10 eszköz, ami egyetlen konyhából sem hiányozhat a sztárséfek szerint

Mindenki elárulta a saját favoritját, ami nekünk is jól jöhet.

Az elmúlt egy évben sok új felszereléssel bővültek a konyhák, hiszen étterem híján, aki korábban nem tudott, az is megtanult főzni, vagy legalábbis nagyon igyekezett. Így találtak új otthonra a mindentudó kenyérsütők a friss cipóért, a gyors vízforralók a nyugodt reggeli kávéért és a poénos gofrisütők a szívecske formájú desszertekért.

A timeout.com kérésére világhírű séfek összeállították a tíz legfontosabb konyhakellék listáját, és ezekben a fentiek közül egyik gép sem került említésre, szerintük egészen más eszközökre van szükség a profi ételkészítéshez. Vannak köztük egészen olcsó dolgok, de olyanok is, amelyekért mélyen a zsebbe kell nyúlni. Közben azt is elárulták, hogyan lehet a legtöbbet kihozni a felsorolt tárgyakból.

Séfkés

„Igazán éles kések nélkül nincs profi konyha! Gyakran megyek át a barátaimhoz főzni, és a legtöbbjüknél csak tompa késeket találok, ami teljesen lelomboz. A jó, rendszeresen élezett kések megkönnyítik az ételek elkészítését – legyen az húsos vagy zöldséges menü” mondja Nornie Bero, a melbourne-i Mabu Mabu tulajdonosa.

Kép: Unsplash

Tésztakészítő

„Régebben minden tésztát kizárólag kézzel készítettem. Most már tudom, mennyi időt spórolhattam volna egy profi tésztakészítővel. Egy ilyen géppel bármilyen friss tésztát az asztalra varázsolhatunk, még mocsit (rizslisztből készült japán sütemény) is csinálhatunk vele. Igaz, ez a szerkezet a derekam méretén is sokat változtatott, hiszen a karantén miatt kénytelen vagyok minden finomságot egyedül megenni” – viccelődik Chanthy Yen, a Touk alapítója és a montreáli Parliament Pub& Parlour séfje.

Kép: Pinterest

Öntöttvas serpenyő

Richard Zaro, a New York-i Cutles Sandwich Co. tulajdonosa állítja, hogy amióta öntöttvas serpenyőben készíti a steaket, nem tud hibázni. „Régebben megpróbáltam rozsdamentes acél serpenyőben sütni a húst, de nem lett az igazi. Bátran állíthatom, hogy csak öntöttvas serpenyőben lehet steakhouse minőségű húst készíteni – pont olyan lesz, mintha étteremben ennénk.”

Kép: Unsplash

Mikroplán reszelő

„Határozottan a mikroplán a kedvenc konyhai eszközöm, mindenkinek szüksége van rá” – árulja el Colette Robert, a fokvárosi The General Store tulajdonosa, majd hozzáteszi: „Leginkább annak ajánlom, aki szintén sok ételhez használ citromot – a mikroplán reszelővel egészen más íze van a friss citromhéjnak, és az ujjaink is kevésbé vannak veszélyben.”  

Kép: Pinterest

Szilikon spatula

„A szilikon spatula a legsokoldalúbb eszköz a konyhámban. Otthon is csak ezzel főzök, mert nem karcolja fel a teflon serpenyőt és az ételt is tökéletesen ki lehet vele szedni. Nem bírom, ha az edényben hagynom kell, akár egy falatot is” vallja be Thai Dang, a chicagói Thai Dang at Time Out Market séfje.

Kép: Unsplash

Ételszonda

A nagymenő melbourne-i Sunda főszakácsa, ha egy dolgot mondhatna, amihez mindenképp ragaszkodik a konyhában, akkor az az ételszonda lenne. „Mindenkinek be kell szereznie egy szondát, aki egy kicsit is komolyabban szeretne főzni. Ezzel a szerkezettel soha többé nem fog túlsülni a stake és nem marad nyersen a csirke belseje.” Ráadásul már távvezérlésű kütyü is létezik, amivel 30 méteres távolságból is le tudjuk ellenőrizni, hogy áll a hús vagy mikor lesz kész a sütőben sült desszert.

 Kép: Getty Images

Többfunkciós szeletelő

„Egy jó szeletelő mindent megváltoztat a konyhában. Szinte csak gyümölcsök és zöldségek darabolására használom, mivel ezzel tökéletes, egyforma darabok születnek, ami jelentősen leegyszerűsíti a főzést, ráadásul a tálalást is esztétikusabbá teszi” – súgja meg titkát Alessandra Montagne, a párizsi Nosso tulajdonosa. Az a legjobb, ha olyan szeletelőt választunk, amiben változtatható betétek vannak. Szeletelhetünk, hasábokat készíthetünk vele és a méretek is könnyen beállíthatóak. Saláta- és zöldköret kedvelőknek elengedhetetlen.

Kép: Pinterest

Kőmozsár

Manav Tuli, a hongkongi CHAAT séfje soha nem mondana le a jól bevált kőből készült mozsárjáról, ami minden indiai háztartás főszereplője. „Mostanában mindenki elektromos gépekkel főz, de én soha nem felejtem el, amikor annak idején a nagymamám kézzel törte a fűszereket, gyógynövényeket – csodálattal néztem a folyamatot. Nehéz munka volt, de soha nem csinálta volna elektromos aprítóval, és most már azt is tudom, miért: egyszerűen nincs párja a kőmozsárban őrölt fűszereknek és gyógynövényeknek.”

 Kép: Getty Images

Zöldséghámozó

„A szakácsok sok időt töltenek együtt, és mindent konyhai témát megvitatnak, a késektől egészen a legjobb majonéz márkáig. Egy dolog, amiről soha nem vitázunk: a zöldségpucoló, mert abban mindig egyetértünk. Egyszer dolgoztam egy sráccal, aki a hosszú nyelű pucolót részesítette előnyben, pont olyat, amivel a nagymamám és az anyukám is dolgozott. Ebben nem tudnak meggyőzni, mert biztosan állítom, hogy csak rövid szárú pucolóval lehet hatékonyan és gyorsan dolgozni” – mondja Chris Willis, a bostoni Pammy’s séfje.

Kép: Pinterest

Fakanál

„Az olasz nagymamáktól megtanultam gyerekként, hogy egy jó fakanállal mindent meg lehet főzni” –nosztalgiázik Cara Marie Nance, a bostoni Lower Mills Tavern vezető szakácsa. „Felnőttként egyfolytában növeltem a tétet és rengeteg pénzt költöttem különböző méretű, formájú fakanalakra. A legnagyobb kedvenceim lettek a szépen faragott, fából készült fakanalak. Egyébként a csapott végűvel lehet a legjobb rizottót készíteni. Tisztában vagyok azzal, hogy nem túl menő tipp, de szilárdan hiszek a jó fából készült fakanál fontosságában.”

Kép: Unsplash

Kiemelt kép: Getty Images
Forrás: timeout.com