Diana hercegné idén lenne 60 éves, számos megemlékezést tartanak majd tiszteletére – lesz, amit a magyar nézők is élőben követhetnek. De ami ennél is jobban izgatja most a közvéleményt, hogy William és Harry vajon hajlandóak lesznek-e együtt mutatkozni az új szobor leleplezésekor.

Diana Frances Spencer, vagyis az egykori walesi hercegné idén július 1-jén ünnepelné 60. születésnapját, ebből az alkalomból több megemlékezést is tartanak majd a tiszteletére. A legnagyobb durranás kétségtelenül a fiai által állított szobor felfedése lesz: William herceg és Harry herceg még 2017-ben jelentették be, hogy szobrot szeretnének állítatni édesanyjuknak, amelyet a londoni Kensington-palota előtt avatnak fel július 1-jén. Az alkotás elkészítésével az egyik legnevesebb brit szobrászművészt, Ian Rank-Broadleyt bízták meg, akinek II. Erzsébetről készített portréját a brit pénzérméken is használják. De mit lehet még tudni a szoborról és a megemlékezésekről?

A Diana-emlékkert

A Kensington-palota 2017-ben, a hercegné halálának huszadik évfordulóján nevezte át az egykori Sunken Gardent Fehér Kertté és dedikálta Diana emlékének.

Az egykori Sunken, most White Garden – itt fogják elhelyezni Diana szobrát. (Fotó: Samir Hussein/WireImage/Getty)

A szívek királynője 15 éven át élt a Kensington-palotában, és a Sunken Garden az egyik kedvenc része volt, gyakran időzött itt futás után is, sokat beszélgetett a kertészekkel.

A kert a járványidőszakon kívül egyébként publikus, a 15 fontos belépő megváltása után bárki számára látogatható. Ez az a kert, ahol Harry herceg és Meghan Markle bejelentették az eljegyzésüket, természetesen ezzel is Diana emléke előtt tisztelegve.  

Találkozik majd Harry és William ez alkalomból?

A brit pletykamagazinok megpróbálták kideríteni, hogy mik az esélyei annak, hogy a szobor avatásán találkozik és békejobbot nyújt egymásnak a 38 éves William és a 36 éves Harry herceg. A két fivér viszonya már jó ideje találgatások céltáblája, de miután Harry és Meghan Markle hosszú interjúban mesélte el Oprah Winfrey műsorában, hogy milyen pokoli éveik voltak a királyi család körében (Markle már az öngyilkosság gondolatáig is eljutott), a brit bulvársajtó szerint Vilmos konkrétan dühöngött. A Buckingham-palota ennek ellenére csak egy szűkszavú közleményt adott ki, amelyben azt írták, az egész családot elszomorította, hogy szembesültek azzal, mennyire nehezen élte meg a pár az elmúlt néhány évet, illetve hogy a házaspár általuk felvetett dolgokat, különösen a rasszizmus vádját aggasztónak tartják. A The Sun magazin nem jutott semmilyen bizonyosságra azt illetően, hogy vajon mutatkoznak-e majd együtt a testvérek. Egyes bennfentesek szerint erre elég kicsi az esély, bár kétségtelenül olyat is találtak, aki szerint a két herceg a nézeteltéréseik ellenére is tartja majd magát ahhoz, hogy a 2017-ben eltervezett szoboravatás békében, kizárólag Diana emlékét szem előtt tartva történjen.

2018-ban még megszokott volt a közös kép, ma a királyi család rajongói számára csak vágy. William és Harry viszonya nagyon megromlott. (Fotó:Toby Melville /WPA Pool/Getty Images)

Az biztosnak tűnik, hogy Harry mindenképpen Londonba utazik, mégpedig nagy valószínűséggel a felesége nélkül. Egy, a szobrot készítő Rank-Broadleyhez köthető forrás azt nyilatkozta az újságírónak, hogy annyit tud, hogy Harry és William szorosan együttműködtek az alkotóval, egy bizottságot is létrehoztak a projekt felügyeletére, illetve mindketten aláírják majd a szobor végleges tervét, de hogy találkoznak-e személyesen az avatáson, azt nem tudta megmondani. A Kensington-palota és maga a szobrász nem kommentálta az újságírók kérdését.

Élőben nézheted a megemlékezéseket

Londonban több hivatalos megemlékezés is lesz: a szoboravatáson kívül a szintén a Kensington-palota területén található Diana emlékjátszótéren, a Diana emlékkútnál és a Diana emléksétányon is. A London History & Culture nevű nonprofit szervezet, amely mint neve is mutatja, London történelmi és kulturális emlékeivel kapcsolatos programokat szervez, élőben közvetíti majd a megemlékezéseket, ezekre már most lehet regisztrálni: a regisztráció természetesen ingyenes.

Diana szobrok

A schönbrunni Diana-szobor (Fotó: Wikipedia)

Diana emléke él és virágzik, az egykori hercegnéért még mindig emberek milliói rajonganak, nem ez lesz az első szobor, amit a tiszteletére állítanak: Kínától Angliáig számtalan kőből, bronzból, fából vagy éppen viaszból, jól, kevésbé jól vagy éppen egészen bizarrul kinéző Diana szobor létezik, ezek számánál csak a különféle emlékhelyek száma sokkal magasabb. A londoni Harrods áruházban (a Harrods tulajdonosa Dodi al-Fayed apja, Mohamed al-Fayed) kettő is van: az emlékmű az áruház Egyiptom termében található, illetve az áruház nagyobb terében áll egy bronszszbor is, ami Dianát és Dodit formázza, amint egy albatroszt, a szabadság és örökkévalóság madarát tartják a kezükben: ez az Ártatlan áldozatok nevű szobor. Természetesen a párizsi Alma hídon, a Pont de l’Almán is van emléktábla az alagút fölött, ahol Diana és akkori élettársa, al-Fayed halálos autóbalesetet szenvedett a lesifotósok elől menekülve. Hozzánk legközelebb Bécsben áll egy, a Schönbrunni kastély egyik parkjában, az emlékhelyet egy Diana mellszobor is díszíti. Emlékművet egyébként Magyarországon is állítottak a hercegné halálának a 20. évfordulója alkalmából Örményes községben: a sírkő-szerű Diana-emlékpadot Ronda A. West amerikai művész Diana-portréja díszíti és Iain Lindsay brit nagykövet avatta fel 2017. szeptember 20-án. 

Kiemelt kép: Getty Images