„A kényszerből lett valami új” – 21 nő a közelmúltról és a jövőről

21 nőtől kérdeztük meg, milyen egyéni válaszokat adtak az elmúlt év kihívásaira, és milyen változásoknak örülnének a pandémia utáni világban.

Április 7-én elstartolt a megújult Nők Lapja „Helló, változó világ! Mi, nők itt vagyunk” kampánya, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen társadalmi változásokra lenne szükség ahhoz, hogy a nők könnyebben érvényesülhessenek a munka, a tudomány vagy akár az egészségmegőrzés területén.

21 nőnek tettük fel ugyanazokat a kérdéseket, hogy kiderítsük, milyen egyéni válaszokat adtak az elmúlt év kihívásaira, és milyen változásoknak örülnének a pandémia utáni világban. Most ebből a cikkből közlünk részleteket. 

„Tavaly márciusban arra jutottam, muszáj valamit kitalálnom, hogy mindaz, amit addig képviseltem, hiteles maradjon. Levettem a fókuszt a személyes találkozásról, és áttettem arra, hogy az olvasás összekapcsol, védőhálót ad az embernek. Addig nemigen voltam jelen az online térben, de március végére heti több bejelentkezéssel elkezdtem felépíteni az új fórumot. A kényszerből lett valami új, és ehhez azok is tudtak kapcsolódni – vidékről, külföldről –, akiket eddig a fizikai távolság elválasztott tőlünk. Az állandóság a változásban van, most olyanoknak is változtatniuk kellett, akik eddig húzódoztak tőle. Én is ilyen voltam.” (Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser)

„Megrázó év áll mögöttünk, és szerintem nagyon is fontos, hogy valóban megrázkódjunk. Hogy álljunk meg egy pillanatra, és szembesüljünk vele: ezt jórészt magunknak köszönhetjük. Gőgösen elhittük magunkról, hogy mi, az emberiség, urai vagyunk a földnek. Annyira gátlástalanul, lelkiismeretlenül használtuk ki, igyekeztünk uralmunk alá vonni, dölyfösen leigázni a levegőt, a vizet, az éghajlatot, a biológiai környezetünket, míg a legkisebb organizmus, a vírusok világa vágott alaposan vissza, és bizonyította az ember végtelen sebezhetőségét, kiszolgáltatottságát, lehetőségei korlátozottságát. Lényegében tükröt tartott elénk, hogy milyenek is vagyunk valójában. Ilyenek lennénk?” (Kováts Adél színésznő, színházigazgató)

„Kihívásokkal teli időszak van mögöttünk, olyan feladatokkal kellett megbirkóznunk ismeretlen körülmények között, amelyekkel korábban nem találkoztunk. Mivel a családok életében domináns szerepet játszanak a nők, az érzelmi teher óriási valamennyiünkön, elég, ha csak néhány kihívást említek: home office, online oktatás, párkapcsolat, a család összefogása, gyereknevelés, az érzelmi egyensúly fenntartása karanténkörülmények között. Komoly figyelmeztetést kaptunk a föld bolygótól: nem ural mindent az ember. Lám, egy mikroszkopikus méretű vírus felborította biztonságosnak vélt életünket. Elvesztettük a sérthetetlenség illúzióját, ami a jövő szempontjából fontos, hiszen jó hatása lehet annak, ha a többség ráébred, nem folytathatunk mindent a korábbi gyakorlatnak megfelelően.” (Tari Annamária pszichoterapeuta)

A kampány további résztvevőinek a meglátásait a friss Nők Lapjában találjátok. 

A résztvevők teljes listája: Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes, Cseke Eszter dokumentumfilm-rendező, Dr. Csuka Dorottya molekuláris biológus, Erdős Juci plus size fotós, Fenyőházi Panna székesfehérvári tanuló, a Microsoft DigiGirlz AI Challenge programozói verseny dobogósa, Heal Edina az Egyenlítő Alapítvány alapítója és vezetője, Polgár Judit sakkozó, Juhász Anna irodalmár, Kováts Adél színésznő, színházigazgató, Lakatos Mónika a Romengo cigányzenekar VOMEX-életműdíjas énekesnője, Mészáros Antónia az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója, Orosz Györgyi kommunikációs tréner, a Hősök Tere Alapítvány egyik alapítója, Szalay Anna Lilla a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem felszolgálója, Szinetár Dóra színésznő, Tamás Rita a Ne pánikolj, sportolj! közösség alapítója, Tari Annamária pszichoterapeuta, Törőcsik Mária trendkutató, Tóth Mónika az innovatív európai egészségügyi projektekkel foglakozó EIT Health programmenedzsere, Ürge-Vorsatz Diana a CEU professzora, a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület alelnöke, Vojnich Erzsébet Prima Primissima díjas festőművész, Zsédenyi Adrienn énekesnő.