Mozizz online! Válogass a X. Mozinet Filmnapok kínálatából

A mozik nyitására várva ezúttal online, a Budapesti Távmozi felületén zajlik a X. Mozinet Filmnapok. 

A tavaly októberi X. Mozinet Filmnapok legtöbb alkotása sajnos még nem kerülhetett országosan mozikba, de amíg várunk a nyitásra, április 5. és 11. között az eseményt újra megrendezik – ezúttal online, a Budapesti Távmozi felületén. Minden nap egy-egy filmet streamelnek 20.30-as kezdéssel, az egyes előadásokat pedig kiegészítő program kíséri! Jól hangzik, nem? Íme egy kis ízelítő a kínálatból.

Amíg tart a nyár – április 8. (csütörtök)

Shannon Murphy a 77. Velencei Filmfesztiválon debütált bemutatkozó rendezésében egy tinédzser lány számára az első szerelem egyben az utolsó is: a lány súlyos beteg, a szülei pedig aggódva nézik, hogy éppen egy felelőtlen junkie-ba szeret bele. Az Amíg tart a nyár női főszereplőnője Eliza Scanlen, akit jól ismerünk az Éles tárgyak című minisorozatból, valamint a Kisasszonyok és a Mindig az ördöggel című filmekből.

A film után Szabó Eszter Judit beszélget Demetrovics Zsolt addiktológussal és Kánya Kinga gyászkísérővel (az őszi filmnapokon rögzített beszélgetés szerkesztetett verziója).

Berlin, Alexanderplatz  – április 9. (péntek)

Burhan Qurbani rendező feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető mozijában teljes egészében aktualizálta és újraértelmezte Alfred Döblin 1929-ben megjelent regényének történetét. Francis hajón menekült Afrikából Európába, az utazást társai közül csak ő élte túl. Megfogadja, hogy jó és becsületes életet teremt magának, azonban papírok nélkül nincs sok lehetősége Berlinben boldogulni. Egyre mélyebbre süllyed a drogbárók, prostituáltak és a bűn világába, már csak egy esélye maradt, hogy a fogadalmát megtartsa.

A film után Varga Ákos beszélget Zentai Lillával a Menedék Egyesülettől (az őszi filmnapokon rögzített beszélgetés szerkesztetett verziója).

DAU. Natasa – április 10. (szombat)

A DAU. a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektje. Ilja Hrzsanovszkij rendező Harkovban egy szinte városnyi díszletben teremtette újra egy ’60-as évekbeli szovjet kutatóintézet és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra mindennapjait. Több mint 400 szereplő két éven át, a nap 24 órájában élte meghatározott karaktere életét. A 700 órányi filmanyagból az első bemutatásra kerülő játékfilm a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve díjat nyert DAU. Natasa.

A film után Kolozsi László kulturális újságíró beszélget Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértővel (az őszi filmnapokon rögzített beszélgetés szerkesztetett verziója).

Sweat – április 11. (vasáranap)

A történet főszereplője, Sylwia mindent a maximumon pörget, teljes életét az edzőteremben és az online térben éli. A látszólagos tökéletesség felszíne alatt azonban meg nem értettség, elzárkózás, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem tud elrejteni a külvilág elől. A Sweat az Indiewire írása szerint „az egyik legintenzívebb filmes betekintés a közösségi média árnyoldalaiba”.

A film után Varga Ákos beszélget Kormos Anett humorista, újságíróval és Szirmai Gergely videóblogger, filmkritikussal (az őszi filmnapokon rögzített beszélgetés szerkesztetett verziója).

Az online előadásokra itt tudsz jegyet vásárolni.

(Kiemelt kép: jelenetfotó a Sweat című filmből)