A Google legújabb bejelentése szerint a jövőben azokat az útvonalakat dobja fel elsőként az applikáció, amelyeken haladva várhatóan a legkevesebb szén-dioxidot bocsátja ki az autónk.

Régóta tudjuk, hogy egy klímakatasztrófa kapujában állunk, és bármennyire is hihetetlen, az olajipari vállalatok már csaknem négy évtizeddel ezelőtt értesültek a problémáról. Az is nyilvánvaló, hogy a valódi felelősség nem a hátköznapi embereket, hanem a nagy cégeket terheli, ők viszont eddig inkább az egyéni felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozták. Természetesen ez is fontos, hiszen a megváltozott fogyasztási szokások hívják létre az új igényeket, amik aztán rákényszeríthetik a nagy cégeket a változtatásokra. Mindenesetre biztosnak tűnik, hogy ha meg akarjuk menteni a bolygót (vagyis a civilizációnkat, hiszen a föld egy idő után újra virágozna nélkülünk), az egyén szintjén is tennünk kell és muszáj lemondanunk néhány megszokott, az életünket kellemessé tévő dologról. Például érdemes átgondolnunk azt, hogy biztos mindig mindenhova a leggyorsabb úton akarunk-e odaérni autóval.

Arra menj, amerre zöldebb!

A Google most úgy döntött, újabb dolgot vet be a klímaváltozás elleni harcának részeként. Történetesen azt, hogy megpróbálja elgondolkodtatni felhasználóit: ha tudnák, hogy a környezetet kisebb mértékben terhelik egy esetleges hosszabb útvonallal, akkor nem választanák-e inkább azt.

A valódi felelősök

Egy 2017-es, a Climate Change akadémiai folyóiratban megjelent tanulmány szerint mindössze 90 cég tehető felelőssé a Föld globális átlaghőmérséklet-emelkedésének 50 százalékáért. Ezzel összefüggésben ugyanez a 90 vállalat bocsátotta ki a legtöbb szén-dioxidot az első ipari forradalomtól fogva 2010-ig, így ők a leginkább felelősek a tengerszint-emelkedésért is. És hogy milyen típusú cégek ezek? A 90-ből 83 olaj, szén és gáztermeléssel foglalkozik, a maradék 7 pedig cementet gyárt.

A gondolkodásra tettekkel is rásegítenek majd, hiszen a közeljövőben a cég alapvetően változtatja meg a Google Maps logikáját, így az alapértelmezés szerint nem az A ponttól a B pontba való eljutás leggyorsabb útvonalat mutatja majd, hanem a legzöldebbet. Az újítás június környékén debütál az Egyesült Államokban, és csak ezután kezdődik a globális bevezetés. Ahhoz, hogy a rendszer meg tudja becsülni a károsanyag-kibocsátás várható mennyiségét, a különböző autótípusok különböző utakon és úttípusokon elvégzett tesztjeire van szükség, amihez az amerikai Nemzeti Megújulóenergia-laboratóriumtól (NREL) kap információkat. Azt pedig, hogy hogyan járul hozzá például az útvonalak emelkedése az üzemanyagkibocsátáshoz, azt a Street View alkalmazásban gyűjtött fotók és a műholdképek alapján kalkulálják ki.

Ezekkel és az aktuális forgalmi adatokkal már képes lesz a lehető legklímabarátabb útvonalat biztosítani a felhasználóknak a Google. A sofőrök ezt legtöbbször egyébként nem is fogják észrevenni, ugyanis azokat a klímabarátabb útvonalakat listázza majd ki a rendszer, amelyeknek a menetideje gyakorlatilag ugyanannyi, mint a kevésbé klímabarát útvonalaknak. Azokban a helyzetekben pedig, amikor a környezettudatos útvonal ideje jelentősen nagyobb lenne, akkor a Google felajánlja, hogy a sofőr választhasson az útvonalak között, tehát szó sincs arról, hogy kötelező lesz az új feature. Sőt a beállításokban át lehet majd állítani az alapértelmezett útvonalat a manapság is használt legrövidebbre.

A Google viszont pont arra apellál, hogy a legtöbben nem fogják ezt megtenni, hiszen tapasztalataik szerint a felhasználók 95 százaléka soha nem változtatja meg az alkalmazások alapértelmezett beállításait.

Ez határozottan szimpatikus lépés, hiszen a cég adatgyűjtés céljából eddig jócskán kihasználta ezt a hajlandóságunkat (hogy nem változatjuk meg az alapbeállításokat), most legalább nemes célra fordítja ezt. A környezetbarát útvonalak jelölésére a cég egy zöld levél ikont használ majd. A Google azt hozta fel példának, hogy adott egy 15 perces leggyorsabb és egy 17 perces zöldebb út, és ez utóbbi alatt az autó átlagosan 8 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással rendelkezik.

Kieelt kép: Unsplash