Bay Éva és Mohai Gábor együtt tér vissza a képernyőre

Ki ne emlékezne a két bemondósztárra? Most újra ők köszöntenek minket, visszarepítve egészen a 80-as évekig.

Csütörtökön érdemes lesz követni a Paramount Network műsorát, hiszen az április 1-jei Retró napon a filmcsatorna időutazásra invitálja nézőit. A 80-as, 90-es évek bemondósztárjai, Bay Éva, Mohai Gábor, illetve a kultikus narrátor, Bozai József segítségével repülhetünk vissza a televíziózás „hőskorába”. Kiderül, hogyan konferálták volna fel a bemondók annak idején a produkciókat, és hogyan hangzottak volna klasszikus, retró stílusban narrálva a filmajánlók.

22 éves zakóban

„Az asztal mögött álltam, nem volt súgógép, csak egyszerűen leírták a szöveget, amit el kellett mondanom, ugyanúgy, mint annak idején” – emlékszik vissza a régi, szép időkre Bay Éva.

Bay Éva televíziós pályafutása

Az ikonikus sztár 1976–1999 között dolgozott bemondóként és műsorvezetőként a Magyar Televíziónál. A bemondó szakmát Fischer Sándor stúdiójában tanulta, három hónap elteltével került adásba. Hat éven keresztül Híradózott, az Ablak című közéleti magazinban, valamint nótaműsorokban, a Falutévében, az Ötös- a Hatoslottó-sorsolásokban is dolgozott. Utóbbit 2011-ig vezette az RTL Klubon, itt fia, Marczali László váltotta.

A hajam is hasonlított a régihez, amiről Takács Marika mindig azt mondta, hogy egy bemondónőnek sosincs frizurája, mert elölről ugyan szép volt, de közben hátul meg egy fészek! Egyébként akkoriban még nem volt klíma a stúdiókban, de szerencsére csak konferálás előtt adták be a fényt, mert még így is sokszor nagyon melegem volt” – mondja a legendás műsorvezető, aki a mostani forgatásra a régi időkből maradt, 22 éves zakójában érkezett, és abban mondta a felkonfokat.

Bay Éva egyik műsorajánlója: 

Egy elveszett kisfiú története

Az öblös, összetéveszthetetlen hangszínű Mohai pályafutása egyik legváratlanabb élményéről mesélt. „Vagy húsz évvel ezelőtt egy este adásban voltam, amikor megjelent két rendőr, akik egy elveszett kisfiút hoztak. Beültettem az ölembe, de hiába kérdezgettem tőle a nevét vagy, hogy merre lakik, semmit sem volt hajlandó elárulni. 

Mohai Gábor karrierje

Hosszú évekig volt az M1 Híradó hírolvasója, műsorvezetője. Huszonhét éven át párhuzamosan szerepelt a Magyar Rádió és a Magyar Televízió műsoraiban. 2007 óta a Magyar Rádióban az MR3-Bartók Rádió Muzsikáló Reggel  című négyórás adásának műsorvezetője, és a Magyar Rádió Márványterméből és zenei stúdióiból heti rendszerességgel közvetített élő hangversenyek moderátora, továbbá a Kossuth Rádió hírolvasó bemondója. 2012-től a Déli Harangszó c. helytörténeti ismertetőműsor egyik munkatársa. 2011 nyarától tagja az MTVA Anyanyelvi, Mikrofon és Képernyő Bizottságának. 2012-től az MTVA megbízásából a Kossuth Rádió és a Bartók Rádió állandó munkatársa.

A műsorok között folyamatosan bemondtam és ki is írtuk, hogy aki bármit tud az elveszett kisfiúval kapcsolatban, az jelentkezzen. Szerencsére a történet jól végződött, mert egy szomszéd felismerte őt és betelefonált, így az élő adásnak köszönhetően megtaláltuk a családját. Nagyszerű érzés volt segíteni és nagyon sok pozitív visszajelzést is kaptam ezt követően” – nosztalgiázott Mohai Gábor, aki a mostani forgatásra nagyjából 50 darab nyakkendővel érkezett, de végül az egyik barna színűt viselte.

Mohai Gábor Retró nap beharangozója: 

Forrás és képek: Paramount Network