Több mint 27 ezer embert kérdeztek arról, mi viselte meg őket leginkább a korlátozások alatt. Érdekes válaszok születtek.

Még mindig rettentő nehéz alkalmazkodni az új, Covid-élethez. Nem látogathatjuk a szülőket, idős rokonokat, a baráti összejövetelek emléke is egyre halványabb, a wellness-élmények, koncertek, fesztiválok pedig olyanok, mintha soha nem is léteztek volna. Még mindig emberek milliói tartják a kapcsolatot szeretett családtagjaikkal WhatsAppon, Zoomon, Messenger-videóhívásokon keresztül. Persze, jobb, mint a semmi, de az öleléseket, az együtt töltött időt sehogy sem képesek helyettesíteni.

A timeout.com legutóbbi felmérése szerint mégsem a családtagok hiányoznak legjobban az embereknek – legalábbis az adatok az első hullám kitörésének időszakából erről tanúskodnak. 

A megkérdezettek 28%-a egyértelműen azt válaszolta, mindennél jobban hiányolták az éttermeket, bárokat és kávézókat, és csak 24% érezte úgy, hogy a családtagok és a barátok hiánya fájt leginkább.

Azért tegyük hozzá, hogy az „étterem-pártiak” azt is hozzáfűzték: kedvenc beülős helyeikre leginkább a családtagokkal, barátokkal jártak. Az éttermek hiánya különösen erősen érződött Franciaországban, a francia válaszadók 47%-a kimondottan rosszul érintette a helyek bezárása.

Az iroda és a koncert harca

A koncertek is elöl szerepeltek a felmérésben, a megkérdezettek 12%-át érintette rosszul, hogy a koronavírus megfosztotta őket az élő zenés buliktól. De nézzük, a felmérés másik felét! Az egész világra kiterjedt felmérés válaszolóinak mindössze 2 %-a nyilatkozott úgy, hogy a szívük majd belesajdult, hogy nem mehettek be az irodába dolgozni, viszont pont kétszer annyian fájlalták (4%), hogy nem járhattak edzőterembe, illetve nem izgulhattak végig élőben egyetlen sporteseményt sem. 

Lepedőakrobatika vagy utazás?

Érdemes megemlíteni a Trivago most januári közvélemény-kutatását is, amelyben arra voltak kíváncsiak, milyen utazási terveket dédelgetnek az emberek 2021-ben. Az utazási szálláshely-platform egy hét alatt 2000 britet és amerikait kérdezett meg, és

az amerikai válaszadók 38%-a állította: inkább egy évig nem szexelne, csak újra utazhasson!

A briteknél még magasabb volt ez a szám: pontosan 40% felelte ezt. A válaszadók egyöntetűen úgy vélik, az utazási szigorítás az egyik legkegyetlenebb része a járványnak.

Szakítás egy nyaralásért

Kutatásuk során a Trivago azt is megállapította, hogy minden ötödik válaszadó szakítana partnerével, ha újra útra kelhetne, egynegyede pedig minden megtakarítását utazásra cserélné.

A megkérdezett amerikaiak közel fele a munkáját is feladná egy kiruccanásért.

Az amerikaiak körülbelül egynegyede, a britek csaknem egyharmada úgy gondolja, a pandémai után első dolguk lesz elutazni valahova olyan családtagokkal, barátokkal, akiket a korlátozások miatt nem láthattak. Az idős emberek esetében a szám még magasabb volt: az amerikaiak 35%-a és a britek 47%-a alig várja, hogy ismét nyaralhasson szeretteivel.

Az emberek többsége sokkal többet fog utazni, mint a járvány előtt

Elvesztegetett idő

A világjárvány utáni első utazás puszta gondolata a felmérésben részt vevők több mint felét kimondottan izgalomba hozta. Összességében elmondható,  hogy a válaszadók közül 5-ből 4-en azt mondták: az utazást a jó élet alapvető részének tekintik, és körülbelül kétharmaduk azt is hozzátette, hogy a világjárvány vége után a szokásosnál többet fog utazni, hogy pótolja az elvesztegetett időt. Mindezek tudatában nem meglepő, hogy amikor a lehetséges oltások híre körbejárta a világot, a globális utazásszervező cég, a Skyscanner weboldala hatalmas forgalmi csúcsról számolt be.

Kiemelt kép: Getty Images