Fedezd fel a Pannonhalmi Főapátság titkait! (x)

Akárhonnan érkezünk Pannonhalmára, a helyiek által csak Várként emlegetett Főapátság épülete már messziről felhívja magára a figyelmet közel 50 méteres, impozáns tornyával. A környék erdőjének közepén, a dombtetőre épült monostort 996-ban alapították, egyik érdekessége, hogy a mai napig bencés szerzetesek lakóhelyéül szolgál, az apátság azonban sokkal több ennél.

Az alapítás ezredik évfordulóján, 1996-ban II. János Pál pápa ellátogatott a pannonhalmi bencésekhez és megáldotta a közel 800 éves templomot. A bazilika altemploma az apátság legrégebbi, egységesen megmaradt része, itt őrzik Habsburg Ottó szívurnáját, és a hagyomány szerint falai mögött rejlik Szent István pannonhalmi trónusa is. Az apátsági könyvtárban közel 400 ezer kötetet találhatunk, a könyvtár pedig a mai napig funkcionál, katalógusa mindenki számára elérhető.

A Pannonhalmi Főapátságban a bencés szerzetesek oktatási hagyományaikat is fenntartják, színvonalas bentlakásos gimnázium üzemel a dombtetőn. A lelkipásztori feladatok ellátása mellett a szerzetesek a gyógyászati hagyományt is ápolják, a Várban található idősotthon lakóinak segítése mellett arborétumot és gyógynövénykertet is gondoznak. Az itt megtermesztett növényekből gyógyászati termékeket és kozmetikumokat készítenek, felhasználva az évszázadok alatt megszerzett tudást. A levendulából, zsályából vagy épp rozmaringból készített krémek, illóolajok, szappanok és teák jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre, kellemes illatukkal pedig elvarázsolják a vásárlót.

A pannonhalmi ezeréves történelem számos örökséget hagyott a jelennek: az apátsági borászat és sörfőzés hagyománya is a feltárt emlékeknek köszönhetően éledt újjá. A Pannonhalmi Apátsági Pincészetet az elmúlt évtizedben a magyar borpiac igazi minőséget képviselő borászatai közé sorolhatjuk, az Apátsági Sörfőzde pedig a magyar sörpiac új csillagaként igyekszik kialakítani hazánkban a minőségi belga apátsági sörkultúrát. A Pannonhalmi Apátság más szálakkal is kötődik a gasztronómiához: a Viator Étterem a minőségi gasztronómia szerelmeseit várja az apátsági domboldalon, az Omnibus bisztró pedig a kirándulók és ide látogatók számára készít minőségi street food ételeket. A pannonhalmi dombtetőről csodás kilátás nyílik a szemközti Sokorói-dombságra és a Bakonyra, de ha valaki az apátság látványában szeretne gyönyörködni, mindenképp látogasson el a Pausa Apátsági Kávéházba. Itt amellett, hogy megkóstolhatjuk a helyben készült desszertkülönlegességeket, teraszáról megcsodálhatjuk a páratlan panorámát nyújtó Pannonhalmi Főapátságot, amely nem csupán építészeti remekmű, de az UNESCO Világörökség része is.