10 hollywoodi sztár, aki meglepően alacsony fizetést kapott egy ikonikus filmes alakításért

A filmgyártás fellegvárában sem csak a több millió dolláros fizetési csekkek röpködnek.

Jennifer Lopez egyetlen dollárt sem tett zsebre A Wall Street pillangói című filmért

Fotó: Alexander Tamargo/Getty Images

„Nem fizettek egy rakás pénzt A Wall Street pillangóiért – mondta az énekes-színésznő a GQ magazinnak, aki a Ramona nevű sztriptíztáncost alakította a vígjátékban. – Ingyen csináltam, és én voltam a producer is. Magam álltam.” Ahogy J.Lo a Jenny From the Bock című slágerében is megénekelte: „I do what I want, I do what I love”, vagyis ő az csinál, amit akar, azt csinál, amit szeret.

Hilary Swank A fiúk nem sírnak című romantikus drámáért Oscar-díjat kapott – és mindössze 3000 dollárt

Fotó: Steve Granitz/WireImage

„3000 dollárt kerestem. Ahhoz, hogy egészségbiztosításod legyen, ahhoz viszont legalább 5000 dolláros fizetés kell. Egészen addig nem is tudtam, hogy nincs biztosításom, amíg nem próbáltam meg kiváltani a gyógyszereimet – mesélte a színésznő a People magazinnak. – Oscar-díjam volt, egészségbiztosításom nem.”

A Bíborszín című filmdráma Oscar-jelölést és 35 000 dollárt hozott Oprah Winfrey-nek

Fotó: Steve Jennings/Getty Images

A mára médiamogullá váló Oprah 1985-ben rettegett, hogy kirúgják a produkcióból. „Volt akkoriban egy másik mozi – talán a Maszk? –, amiből valakit kidobtak, és bennem akkor tudatosult, hogy kitehetik a szűrödet egy filmből. Azt viszont tudtam, hogy ha valakit kiraknak, akkor az én leszek, mert fogalmam sincs, mit csinálok” – nyilatkozta az LA Timesnak a dollármilliomos televíziós műsorvezető, akit a Bíborszínért 1986-ban Oscar-díjra jelöltek. Az akkori keresete aprópénznek számítana a mai vagyonához képest, amelyet 3 milliárd dollárra becsülnek.

A Jó estét, jó szerencsét! című politika drámát George Clooney írta, rendezte, de még szerepelt is benne – és 3 dollárt kapott érte

Fotó: Vivien Killilea/Getty Images for Hulu

A 2006-ban hat Oscar-díjra jelölt fekete-fehér film egyértelműen Clooney szerelemprojektje volt.

Jennifer Lawrence heti 3000 dollárt keresett A hallgatás törvénye forgatásán, de legalább Oscarra jelölték érte

Fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images

Ez az összeg már csak azért is meglepően alacsony, mert a színésznő Az éhezők viadaláért, amely meghozta számára az áttörést, félmillió dollárt kapott. Jennifer Lawrence aztán fel is emelte a hangját az ellen, hogy micsoda különbség van a hollywoodi színészek és színésznők bérei között. Az utolsó cseppet a pohárban az Amerika botrány című dráma jelentette, amelyben neki és Amy Adamsnek is jóval kevesebb pénzt ajánlottak, mint a férfi kollégáiknak.

Ryan Gosling az első Oscar-jelölését a Fél Nelson című filmnek köszönheti, amellyel mindössze heti 1000 dollárral hízott a bankszámlája

Fotó: Emma McIntyre/Getty Images

A kanadai színész azután vállalta el az alacsony költségvetésű film főszerepét, hogy a Szerelmünk lapjaival világhírnevet szerzett. Az alacsony gázsi ellenére jól tette: a 2006-os Oscarra a Fél Nelson című független produkcióban nyújtott alakításáért a legjobb férfiszínész kategóriában jelölték.

Jamie Lee Curtis a Halloween – A rémület éjszakája című horrorban debütált, a főszerep 1978-ban 8000 dollárt hozott a konyhájára

Fotó: Michael Kovac/Getty Images for AARP

„8000 dollárt kerestem vele – mondta a színésznő a People magazinnak. – Heti 2000 dollárt kaptam, ami akkor főnyereménynek tűnt.” És egyébként a filmben viselt ruhákat is magának szerezte be az egyik közepes árfekvésű amerikai áruházláncból.

A világ összes pénze című thrillerért Michelle Williamsnek jóval kevesebbet fizettek, mint Mark Wahlbergnek. A női főszereplő szerződésében 625 ezer, a férfiében 5 millió dollár állt

Fotó: Jon Kopaloff/FilmMagic

„Ez senkit sem zavart – nyilatkozta korábban a színésznő. – És engem sem lepett meg, csak megerősített abban a meggyőződésemben, hogy az egyenlőség nem kivívható a nők és a férfiak között. A nők ugyanolyan keményen dolgoznak kevesebb pénzért, miközben otthon nagyobb teher van rajtuk. Hiába vagyok magasan elismert a szakmámban, ha ez nem jelent egyet az egyenlő és igazságos bérezéssel.”

Az 1991-es Thelma és Louise című klasszikusért a fiatal Brad Pitt gázsija 6000 dollár volt

Fotó: Amy Sussman/Getty Images

Ez az összeg nevetséges ahhoz képest, hogy a színész vagyonát jelenleg 300 millió dollárra saccolják, filmenként pedig általában 20 millió dollárt keres.

Julia Robertsnek 50 ezer dollárt fizettek a Pizzavarázsért, és csupán 300 ezret legikonikusabb filmjéért, a Micsoda nő!-ért

Fotó: Steven Ferdman/WireImage

Ma már a két legendás film összdíjazása sem lenne elég ahhoz, hogy Julia Roberts igent mondjon egy epizódszerepre. A 2018-as Homecoming című sorozat minden részéért 600 ezer dollár járt neki!

(Kiemelt kép: Getty Images)