A magyar cirkuszművészet előtt tiszteleg a Dinasztiák című online előadássorozat

Februárban indult a Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című műsorsorozata, amelyben több mint hetven magyar artista szórakoztatja az online közönséget.

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM——————

A Hortobágyi Károly-díjjal kitüntetett és a Minszki Nemzetközi Cirkuszfesztivál különdíját is kiérdemlő Silver Power nemcsak a háromhetente megújuló, különleges előadások egyik fellépője, de rendezője is. Az erőemelő duó egyik tagjával, Füzy Anitával az egyedülálló műsorsorozatról, a karrierjükről és az artisták közötti összefogásról is beszélgettünk.

A Dinasztiák február 13-án debütált az online térben, az előadások pedig április 18-ig minden pénteken, szombaton és vasárnap több időpontban is megtekinthetők. Honnan jött az online műsorsorozat ötlete?

Eredetileg egyetlen előadást készítettünk volna Dinasztia címmel. Az igazgatóságnak azonban az az ötlete támadt, hogy ne csak egy műsort csináljunk, hanem hármat, hiszen annyi fantasztikus artista van, akinek a jelenlegi helyzetben nincs munkája, hogy akár egy teljes előadássorozatot is meg tudunk tölteni különböző műsorszámokkal. Amikor az előkészületek elkezdődtek, még abban bíztunk, hogy közönség előtt léphetünk fel, de a vírus újabb hulláma átírta a terveinket.

Mennyire kell másképp gondolkodni egy online előadás esetében?

Újra kellett gondolni az előadást, hiszen nyolc kameraálláshoz kell igazodnunk. Minden artistának van egy berögzött rutinja – hova áll be, mikor és merre fordul a közönség felé –, ettől most el kellett tekinteniük, és meg kellett tanulniuk azt, hogy mikor melyik kamerába kell nézniük. De nem csak a művészeknek, a technikusoknak is újra fel kellett építeni, mit hogyan csináljanak.

És a lelki oldala? Másabb így fellépni, hogy nincs közönség?

Alapvetően az, hogy felvétel készül, kosztümben és sminkben vagyunk, megy a zene és az arcunkon van a fény, megadja a kellő drukkot, de furcsa, hogy nincs közönség és nincs visszajelzés. Több mint húsz éve vagyok a szakmában, és ez az első előadássorozatom, hogy nem kapok tapsot a produkcióm végén.

Ha nincs a pandémia, létre lehetett volna hozni egyáltalán egy ilyen előadássorozatot, amelyben több mint hetven hazai artista szerepel?

Egészen biztosan ki merem jelenteni, hogy nem. A befutott artisták állandó külföldi szerződés alatt állnak, nagyon kevés időt töltenek csak Magyarországon.

Milyen számokat láthat a Dinasztiákban a nagyérdemű?

A műsorban szinte az összes cirkuszművészeti zsáner látható lesz: a levegő-, a zsonglőr-, az akrobata-, a gyorsöltöző-, a görkorcsolya-, a handstand és az illúziós produkciók mellett pedig az állat és ember közötti feltétlen bizalmat és szeretetet papagáj- és kutyaszámok mutatják be. A nevetésről tapasztalt bohócaink gondoskodnak. Fellép többek között a Porond Ifjú Csillaga díjas, Guinness-rekorder Richter Kevin és csoportja új deszkaszámával, Váradi Éva a lábzsonglőr számával, a Weiss Jr. csoport fliegende produkciójával, a Donnert, a Richter és az Ádám cirkuszi dinasztiák tagjai pedig közösen adnak elő egy lovasakrobata számot – ez utóbbi az én ötletem volt, és nagyon örülök, hogy sikerült egy ilyen grandiózus produkciót is megvalósítani.

Háromhetente változik a műsor. Vannak azért fix produkciók is?

Vannak állandó műsorszámok, többnyire állatos és csoportos számok, nyolc-tíz produkció cserélődik – ezért is érdemes az előadássorozat mindegyik részére jegyet váltani. És persze azért is, mert rengeteg olyan artista van, akik még soha vagy csak nagyon ritkán dolgoztak eddig Magyarországon, de mivel itthon ragadtak, most lehetőségük van bemutatkozni a hazai közönségnek is.

És ti is felléptek a szoborszámmal!

Igen, az antik héroszokat idéző emelőszámunkkal igyekszünk elkápráztatni az online közönséget.

Fotó: Urbán Ádám – Fővárosi Nagycirkusz

Kranitz-Nagy Krisztián artistával nemcsak a színpadon alkottok egy párt, hanem a magánéletben is férj és feleség vagyok. Ti biztosan nem tudjátok betartani azt az örökzöld jótanácsot, hogy a munkát nem szabad hazavinni.  

Mi a nap 24 óráját együtt töltjük, teljesen közös az utunk. És mivel a cirkusz számunkra nem is munka, hanem hivatás, nincs ebből problémánk.  

És abból sem szokott nehézségetek adódni, hogy mondjuk egy magánéleti konfliktust ne lehessen érzékelni akkor, amikor a színpadon vagytok?

Van egy olyan mondásunk, hogy a porondra nem visszük a magánéletünket. Ahogy nyílik a függöny, ott egy dolog számít: a produkciót elő kell adni a lehető legjobban. Nemcsak azért, hogy a közönség ne érzékeljen semmit egy esetleges konfliktusból, hanem mert, ha nem vagyunk százszázalékosan ott fejben, akkor komoly sérülésveszélynek tesszük ki magunkat.

Immár 13 éve léptek fel Silver Powerként, honnan ered a név?

Akik ilyen produkcióval lépnek fel, általában aranyszínű testfestést szoktak használni, én viszont szerettem volna ettől valamelyest eltérni. Krisztián korábban a Silver Team akrobatacsoport tagja volt, innen jött az ötlet, hogy akkor a mi kettősünk legyen a Silver Power, és ezüst testfestést alkalmazzunk.

Létezik még rajtatok kívül női-férfi erőemelő duó?

Van rá néhány példa a világon, ám ami nálunk a helyzet különlegességét adja, az az, hogy köztünk harminc kilogramm súlykülönbség van.

Ha jól tudom, korábban az artistaművészet más területeit képviseltétek.

Szertornászok voltunk, aztán én lovas akrobataként és zsonglőrként kezdtem a cirkuszban, de légtornász tapasztalata is van mindkettőnknek.

És a rendezés hogyan jött az életetekbe?

Mindig is álmodozó típus voltam, de tudom, hogy nem lehet örökké artistának lenni. A rendezés viszont egy olyan dolog, amely nem életkorhoz kötött, ráadásul nagyon nagy előnyökkel jár az, hogy Krisztiánnal úgy rendezünk, hogy közben artisták is vagyunk – pontosan tudjuk, hogy mik az adott zsáner keretei, korlátai, mi mindent lehet még kihozni egy számból. És a párom szerencsére ebben is a társam, remekül tudunk együtt dolgozni rendezői minőségben is.

A pandémia előtt jártátok a világot, folyamatosan úton voltatok. Mennyire volt nehéz átállni erre az új élethelyzetre? Hónapokig nem is tudtatok fellépni, ugye?

Bizony, és megszokni igazából még mindig nem tudtuk ezt a helyzetet. Azt hiszem, a világ minden artistája nevében mondhatom, hogy nagyon várjuk, hogy vége legyen.

Tavaly, az előadások nélkül töltött hónapokban egy szívmelengető közösségimédia-kihívás terjedt el világszerte az artisták között, ez pedig a Dinasztiák műsorsorozathoz is egy remek ötletet adott nektek. Mesélnél erről egy kicsit?

Sok-sok olyan videó készült, amelyben például az egyik artista elkezdett zsonglőrözni, és odadobta a kamerához a labdát, a következő jelenetben pedig már a világ másik végén élő artistától láthattunk mutatványokat ezzel a labdával. Hulahoppkarikával, buzogánnyal, mindenféle eszközzel mentek a hasonló adok-kapok játékok, fantasztikus volt látni, hogy a művészek még ebben a lehangoló helyzetben is szórakoztatni próbálják az embereket. És igen, innen jött a gondolat, hogy próbáljuk meg becsempészni ezt a fajta összefogást, összetartozást a műsorba is. Minden artista kap és ad is valamit: például egy piros bőröndöt, egy piros kalapot, egy szál vörös rózsát.

Fotó: Urbán Ádám – Fővárosi Nagycirkusz

Miért pont piros tárgyakat?

Azért, mert a cirkusz világára leginkább ez a szín a jellemző. A piros megjelenik a cirkuszi sátrakon, a függönyökön, a székeken, a kosztümökön – és persze a bohóc orr is piros.

Manapság hogy néz ki egy átlagos napotok a férjeddel, minden nap gyakoroltok?

Most, amíg megy a Dinasztiák előadássorozat, egészen hasonlítanak a mindennapjaink a régi életünkhöz. Hétfőtől péntek kora délutánig próbálunk az artistákkal, plusz vannak zene-, hang- és fénypróbák is, péntek este, szombaton és vasárnap pedig zajlanak az előadások.

A kislányotok hatéves. A szüleihez hasonlóan ő is artista szeretne lenni, ha nagy lesz?

Nem is akármilyen artista! Néhány évvel ezelőtt a Cirque de Solei készített egy csodálatos előadást, amelyet James Cameron Avatar című filmje inspirált, és amelyet nekünk Spanyolországban volt alkalmunk megnézni. A kislányunkat annyira elkápráztatta ez a show, hogy akkor és ott kijelentette, ő Avatar-artista lesz – meg persze gyerekfogorvos.

Akkor lesz utánpótlás! És nektek milyen jövőbeli terveitek vannak? 

Nagyon-nagyon várjuk, hogy visszatérjen az élet a régi kerékvágásba, és abban bízunk, hogy a jövőben nem online, hanem személyesen találkozhatunk a közönséggel a Fővárosi Nagycirkuszban.

(Kiemelt kép: Fotó: Urbán Ádám – Fővárosi Nagycirkusz)