Így lehet élmény a tanulás (x)

Tavaly szeptemberben már harmadik tanévébe lépett az Eszterházy Károly Egyetemen kifejlesztett Komplex Alapprogram, amelynek nagy értéke, hogy a diákok egyéni fejlődésére fókuszál és mellyel a tanulás élményszerűvé válik.

A Komplex Alapprogram olyan élményszerű oktatást kínál, amelyet mind a diákok, mind a szülők és a pedagógusok is régóta vártak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy eredetileg 350 iskolát terveztek bevonni a programba, de ezt már most jóval túlszárnyalták: eddig közel 650 intézmény csatlakozott. Aki megismerte, nem akart kimaradni. S hogy mi a titok? Révész László, a projekt szakmai vezetője szerint leginkább az, hogy a módszertani fejlesztés révén élmény lehet a tanulás és a tanítás is.

– A Komplex Alapprogramban a diák aktív, alkotó részese lesz a tanulási folyamatnak. A tanórákon a pedagógusok innovatív gondolkodásra késztetik a gyerekeket, segítve, hogy a megszerzett ismereteiket a valós élethez kapcsolják, ott kamatoztassák. A megszokottnál játékosabb a forma, de persze nem arról van szó, hogy nem kell elsajátítani a tananyagot, hanem hogy az alkalmazott módszerek élményszerűbbé teszik a munkát, ráadásul a tanuló tudásszintéjéhez, képességeihez mért feladatokat kap. Kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra, az alulteljesítők megszólítására és a lemaradók felzárkóztatására. Egyik fontos célunk a korai iskolaelhagyók számának csökkentése, az élményszerű oktatás révén megelőzve a lemorzsolódást – hangsúlyozta a szakember.

A módszer filozófiáját tökéletesen leírja, hogyan fest egy átlagos nap a Komplex Alapprogramhoz csatlakozott intézményekben, az Élménysulikban. Kezdésnek egyfajta lelki táplálékot kapnak a gyermekek, akik ráhangolódó beszélgetéssel indítják a napot. Ezt követik az órák, amelyek – nomen est omen – komplexek, tantárgyak ötvözetei. A tananyagot előbb csoportmunkában dolgozzák fel a diákok, majd tudásszintjüknek megfelelő feladatokat, végül személyre szabott értékelést is kapnak, kiemelve miben teljesítettek jól, miben kell fejlődniük. A délután – szakítva a hagyományos szakköri foglalkozásokkal – érdekes, tantárgyhoz nem kötött, de mégis azok ismeretanyagának felhasználását kívánó feladatokkal telik. E foglalkozások fókuszában a digitális eszközök és tartalmak, a logikai gondolkodás fejlesztése, a művészet, a testmozgás és a mindennapokat segítő „életgyakorlatok” állnak – rugalmasan igazodva az iskola profiljához, a tanulók egyéni érdeklődéséhez és iskolán kívüli elfoglaltságához is. És ezzel vége, házi feladat nincs, az órán és az élményfoglalkozásokon ugyanis mindent elvégeznek a diákok.

Mára elmondható: országszerte 110 ezer gyermek tanul e metódus szerint, s csaknem 8000 pedagógus kapcsolódott be a módszertani fejlesztésbe. A Komplex Alapprogramot bevezetni kívánó iskolák pedagógusait képzésekkel és szakmai támogatórendszer működtetésével készítik fel, a járványügyi előírásokat betartva, távoktatás formájában is.  

– Egy sikeres pályázat lehetőséget ad arra, hogy 2021 végéig ingyenesen biztosítsuk mindezt, az Országos Pedagógusképző és -továbbképző Központunk tehát idén is várja a jelentkezőket – húzta alá Révész László. Hozzátette: a részt vevő pedagógusok a képzések elvégzése után hozzáférést kapnak a már kialakított tudástárhoz, ahol több mint 4000 olyan dokumentum, óraterv és foglalkozásterv található meg, amely segíti munkájukat, hogy élmény legyen a tanulás és a tanítás.

Bővebb információ a Komplex Alapprogram honlapján: https://www.komplexalapprogram.hu/cms/tartalom/megtekint/erdeklodoknek