96 évesen szerzett érettségi bizonyítványt a második világháborút megjárt veterán

A második világháborús veterán a múlt héten vehette át az érettségi bizonyítványát – közel 80 évvel azután, hogy a családja megsegítése érdekében abbahagyta a középiskolát.

Raymond Schaefer a középiskola második évében esett ki az oktatási rendszerből, majd belépett a hadseregbe, hogy a második világháborúban harcoljon hazájáért, az Amerikai Egyesült Államokért. Miután hazatért, egy szerszámgyárban helyezkedett el, áll a Racine Journal Times hírlapban. A férfinak sosem volt lehetősége visszaülni az iskolapadba, hogy leérettségizzen.

Schaefer régi jó barátja járt közbe az ügyében, aki azt is elmondta, hogy a férfi bánja, hogy nem tudta befejezni a középiskolát.

„Raymond olyasmiket mondott, hogy »Bárcsak lenne érettségi bizonyítványom, kár, hogy túl buta voltam hozzá.« De egyáltalán nem erről volt szó. Azért maradt ki az iskolából, hogy a családját támogathassa”

– mesélte Cynthia Bennett. „Annyira szeretném látni, hogy érettségi bizonyítványt kap, ezáltal azt érezhetné, hogy az élete teljes mértékben sikeres volt” – írta Bennett a tankerületnek, az illetékesek pedig hamarosan meg is szerveztek egy meglepetésceremóniát, amelyen a 96 éves Schaefernek átnyújtották a tiszteletbeli bizonyítványt.

A barátok azt mondták a férfinek, hogy segítenie kellene nekik elintézni pár dolgot az iskolában, ám mikor megérkezett, döbbenten tapasztalta, hogy az előcsarnok tele van ismerős arcokkal és lufikkal. Schaefert az épületbe lépve zenekar köszöntötte, majd Dan Foster igazgató megnyitotta a ceremóniát. Beszédében kitért arra, hogy jelen van közöttük a közösségük egyik igazán különleges és megbecsült tagja: „Raymond nemcsak a hazát szolgálta, hanem a világot is.” Az igazgató ezután a színpadra szólította Schaefert, aki eddigre már az amerikai tinifilmekből jól ismert ballagási uniformist viselte. „Régóta vártam erre a pillanatra, de sosem hittem, hogy sor fog rá kerülni – mondta az idős férfi. – Ez igazán nagyszerű és nagyon fontos számomra.”

(Kiemelt kép: Getty Images)