A pletykafészek és további 5 mérgező embertípus – így kezeljük őket

Sokszor egy perc is elég arra, hogy kiszűrjük a mérgező embert a Facebookon, Instagramon és egy kattintással megszabaduljunk tőle, de mivel az élet nem csak az online térben zajlik, meg kell tanulnunk felismerni és kezelni őket. 

A rossz hír: egyik kollégánk, családtagunk, esetleg barátunk toxikus személy. A jó hír: soha nem késő irányt váltani és felépíteni egy új, egészséges kapcsolatot, amiben mind a ketten ugyanannyira jól érezzük magunkat. 

Az alábbi felsorolásban bemutatjuk a 6 legtipikusabb mérgező embertípust. 

A pletykafészek

Ki ne ismerne olyan nőt vagy férfit, aki előszeretettel csámcsog mások életén? Az ártatlan pletyka is tud bosszantó lenni, de rosszindulattal megspékelve, még ártó is. Jó tudni, hogy a pletykafészek azért beszél ki mindenkit a háta mögött, mert ezzel leplezi, nyugtatja saját bizonytalanságát, boldogtalanságát. A pletykafészek legegyszerűbb kiiktatása: egyszerűen nem fogadjuk a mondanivalóját. Amikor belekezdene a sztoriba, nyugodt hangon közöljük, hogy most nincs időnk erre, vagy konkrétan azt, hogy nem érdekel. Nincs az az ember, aki ezek után újra megpróbálkozna a pletykálkodással.

A bíró

Ő az, aki csak a szemét forgatja, amikor lelkesen vázoljuk fel az új vegán pékségünk, virágüzletünk, világköri utunk tervét. A bíró típus csendesen hallgat, miközben minden metakomunnikációja azt sugallja: ekkora badarságot régen hallott. Majd jön a kegyelemdöfés! Nyugodt hangon közli, hogy jobb lenne visszaszállni a földre és felnőttként viselkedni, mert erre körülbelül nulla esélyünk van, és nem érti, mire ez a nagy örömködés. Szakemberek úgy tartják, a „bírók” saját bizonytalanságukból felfújt egójuk miatt vállnak toxikussá. A legegyszerűbb, ha ezzel az ismerőssel nem osztjuk meg az álmainkat, terveinket.

Eleinte nehéz lesz vele meghúzni a határt, hiszen ő az, aki mindig, mindenről tudni akar.

Ilyenkor jöhet az elkerülő technika – gyorsan más irányba terelni a beszélgetést. Akármilyen hihetetlennek tűnik, bármilyen más témában – filmekről, könyvekről – jókat lehet vele beszélgetni. 

A negatív

Képtelen bármiben is meglátni a jót és hozzáállásával mást is hamar lehangol. A pandémiás helyzetben duplán kártékonyak a megnyilvánulásaik, mert most minden kis reménysugár sokat jelent. Miről ismerszik fel a negatív ember?

  • Szökőévente látjuk mosolyogni, nevetni.
  • Mindig a legrosszabbat keresi egy adott helyzetben vagy személyben.
  • Ha adódik egy probléma, csak tovább görgeti és egyáltalán nem nyitott a megoldásra, akár a munkában, akár a magánéletben.

Nem árulunk zsákbamacskát azzal, ha azt mondjuk, ezt a típust nagyon nehéz kezelni. A mindig negatív ember különösen veszélyes azokra nézve, akiknek kevés önbizalmuk van, akik valóban nehéz időket élnek, esetleg mentális problémákkal, depresszióval küzdenek. A pszichológusok egyértelműen azt tanácsolják, jobb kerülni őket. Ha mégis muszáj beszédbe elegyednünk, koncentráljunk kizárólag a megtárgyalandó témára, és minél hamarabb zárjuk le a beszélgetést. Az is jó megoldás lehet, hogy mindent írásban rendezünk vele.

A manipulátor

Az a fajta ember, aki előszeretettel használja ki az emberi kapcsolatait, úgy irányítja azokat, hogy minden az ő hasznára váljon.

Kevésbé vagy egyáltalán nem veszi figyelembe mások érzéseit, a megbánás szó hiányzik a szótárából.

A legdurvább manipulátor mindezek mellett szívesen sebez, akár hazudik is. Bevált módszer ellene, ha soha nem adunk egyértelmű válaszokat a kérdéseire, a személyes véleményünket pedig inkább megtartjuk magunknak. Igen, nehéz ügy, mivel a manipulatív ember kitűnően játszik az érzelmekkel. Ha megérzi, hogy zárt kapukat dönget, hamar továbbáll, hiszen neki célt kell érni, bárhogyan, bármikor, bárkivel.

Az önző

Egy normális, építő beszélgetés két fél között zajlik, megfelelő ütemben. Az önzőnél nem így történik: nála csak ő beszél, csak magáról. Úgy zúdítja másokra a problémáit, hogy közben levegőt sem vesz, nem kérdez vissza, majd tovább áll. Egy baráti kapcsolatba néha még bele is fér ilyesmi, de a folyamatos önzés ugyanolyan toxikus, mint a manipulatív, vagy a negatív ember. Miért mérgező? Nézzük fentről ezt a viszonyt: hol vagyunk mindebben mi, a saját érzéseink, életünk, problémánk, örömünk?

Ez nem csak hatalmas terhet jelent, de belső frusztráltságot, haragot szülhet,

hiszen felhasználva a mi energiánkat, ő szépen, elégedetten tovább lép, míg mi kifacsart citromként kullogunk tovább. Könnyen gondolhatjuk, hogy csak egy kis szeletet adunk életünk tortájából, de az önző idővel az egészet a magáénak akarja. Célszerű mihamarabb meghúzni vele szemben a határokat, és visszavenni az uralmat a beszélgetés felett. Ha kell, nyugodtan szóljunk közbe, hogy most mi mondanánk valamit, és jó lenne, ha meghallgatná. Lehet, hogy eleinte csak néhány mondat fér bele, de idővel ez egyre több lesz, szépen megszabadulva a kapcsolat toxikus alapállásától. Sőt, ha valóban jó barátról van szó, nyugodtan beszéljük meg vele a problémát. Lehet, még csak nem is sejti, mennyire magányosak vagyunk ebben a kapcsolatban. Gondoljunk úgy az egészre, mint a kedvenc virágunkra, aminek lehet, hogy éppen barnulnak a levelei, de kis odafigyeléssel, erőfeszítéssel újra zöldülhet.

A netes dicsekvő

A típus jellemzői: gyakran tűnik fel a közösségi médiában, valamilyen menő, irigylésre méltó helyzetben, drága ruhában, fényűző autóban. Minden arról szól, mennyire nagyszerű, szerencsés, boldog ember. Az Instagram tele van velük.

A pszichológusok szerint ezek a dicsekvő ismerősök a valóságban nehezen boldogulnak, az egész életük a megjátszásról szól. Ráadásul toxikusan hatnak azokra, akik a színlelt világ láttán kevésnek, boldogtalannak látják magukat. 

A jelenség önmagában is dühítő, de mit tegyünk akkor, ha tudjuk, hogy az ismerőrünk, barátunk élete valójában teljesen másmilyen, mint amit az Insta-profilja mutat? Sajnos, akármennyire is kellemetlen beszélgetés lesz, el kell mondanunk, mennyire zavaró ez a sok hazugság, és nagyon kellemetlen lesz neki, amikor egyszer lehull a függöny. Nem barát, csak egy tag az internet világában? Akkor keressük meg a kikövetés vagy a törlés gombot, máris eggyel kevesebb toxikus ember van az életünkben.

Kiemelt kép: Getty Images