Madárcsicsergést hallgatni tényleg felér egy fizetésemeléssel?

Német kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a madarak látványa és csicsergése jelentősen növeli az elégedettségérzésünket.

Már csak napok választanak el minket a csillagászati tavasz kezdetétől, és nagy örömünkre egyre többször ébredünk madárcsicsergésre. Mármint tényleg nagy örömünkre, hiszen egy új német kutatás most arra is rávilágított, hogy minél többet látjuk és halljuk a madarakat, annál boldogabbak vagyunk. A Német Integratív Biodiverzitás-kutatási Központ szerint az, ha különféle madarak vesznek minket körül, az éppen annyira emeli meg az elégedettségérzésünket, mintha hetente 45 ezer forinttal több jövedelemhez jutnánk.

A tanulmány alapján (az átlagoshoz képest) tíz százalékkal több madárfaj látványa összehasonlítható azzal az elégedettséggel, amelyet hasonló mértékű bevételnövekedés eredményez.

„Megvizsgáltuk a megkérdezett emberek társadalmi-gazdasági adatait, és meglepetésünkre azt tapasztaltuk, hogy a madarak sokfélesége ugyanolyan fontos az elégedettségük szempontjából, mint a jövedelmük”

– magyarázta dr. Katrin Böhning-Gaese ornitológus.

Fotó: Getty Images

A Kaliforniai Politechnikai Állami Egyetem kutatói pedig arra az eredményre jutottak, hogy azokon a túraútvonalakon, amelyeken hangszórókból madárcsicsergés szólt, jobban érezték magukat a túrázók. A tanulmány Coloradóban készült, de ez a felfedezés bárhol, bárki mindennapjait jobbá teheti, ugyanis a tanulmány szerzői azt mondják, az elégedettségérzet független volt attól, hogy a madarak hangjai mesterségesek, előre rögzítettek vagy természetesek voltak.

Nem csoda, hogy egy ilyen – veszteségekkel, stresszel és bizonytalanságokkal teli – év után a természet megnyugtató hangjai még inkább üdítően hatnak ránk. És hogy valóban igényeljük a madarak közelségét, az abban is megmutatkozik, hogy az amerikai Audubon Society friss jelentése szerint a madáretetők és a madáreledelek értékesítése jelentősen megemelkedett a pandémia alatt.

(Kiemelt kép: Getty Images)