Mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalmunknak: erre hívja fel a figyelmet március 21-én, a Down-világnapon egy nagyszabású akció. Aki csatlakozik, ezen a napon felemás zoknit húz a lábára. Magyarországon közel 60 művész, sportoló és közéleti szereplő tesz így, köztük Balla Eszter, Gyurta Dániel, Lackfi János, Ónodi Eszter, Kapás Boglárka, Miklósa Erika és a Bagossy Brothers Company tagjai.

A Down-szindróma veleszületett genetikai eltérés, amely véletlenszerűen alakul ki. Hazánkban körülbelül 1000 újszülöttből egynél fordul elő. Nem betegség, hanem állapot, amely nagy mértékben javítható, főként kora gyermekkori fejlesztésekkel.

A Down-szindrómával élő gyerekeknek és felnőtteknek a legtöbb esetben ugyanolyan céljaik és vágyaik vannak, mint mindenkinek: szeretnének boldog életet élni, szeretni, tanulni, elfogadott és elismert tagjai lenni egy közösségnek.

Vidám világnap

Március 21. a Down-szindróma Világnapja, amiről Magyarországon is megemlékezünk. „A világnapon a Down-szindrómával élőkre figyelünk, hogy elősegítsük a fogyatékkal élő emberek elfogadását és tudatosítsuk: legfontosabb alapértékeink közé tartozik a társadalmunk sokszínűsége és az esélyegyenlőség” – mondta Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke. A dátum nem a csillagászati tavasz első napja miatt esik március 21-re, hanem a Down-szindróma genetikai hátterére utal: a 3 darab 21-es kromoszómát jelképezi.
Ezen a napon világszerte különböző akciókat hirdetnek, amelyeknek a célja, hogy növeljék a megértést, és segítsenek abban, hogy a sérült emberek méltósággal, a társadalom aktív tagjaként élhessenek teljes életet – ez már a Down Alapítvány oldalán olvasható. Ezen a napon jellemzően olyan események zajlanak, amelyek bemutatják a Down-szindrómás emberek teljesítményét, és azt, hogy képesek dolgozni, keresni, saját életükről dönteni, és boldogan élni.

Az egyik legnépszerűbb kezdeményezés a #lotsofsocks (sok zokni): ez a nap világszerte arról szól, hogy az emberek feltűnő felemás zoknit húzva felhívják a figyelmet arra, hogy támogatják a fogyatékkal élőket és az elfogadásukat.

 Minél színesebb és őrültebb mintájú a zokni, annál jobb, hiszen annál feltűnőbb. 

Közszereplők felemás zokniban

A Rejtett Kincsek Down Egyesület felkérésére idén közel 60 művész, sportoló és közszereplő csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek Facebook esemény oldala is van. A teljesség igénye nélkül felemás zoknit húz a lábára Kapás Boglárka, Lackfi János, Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja, Gyurta Dániel, Miklósa Erika, Balla Eszter, Hadházi László, Geszti Péter, Kecskés Karina, Harcsa Veronika, továbbá a ROAD, a Margaret Island illetve a Bagossy Brothers Company.

Te is csatlakozhatsz!

„Mindig is fontosnak éreztem, hogy ismertségemet nemes célokra használjam és szóljak azok nevében, akiknek ez a lehetőség nem adatik meg – mondta Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világbajnok és hatszoros Európa-bajnok úszónő. – A segítségnyújtás, az egymásra való odafigyelés, a másik elfogadása a lehető legtöbb és legfontosabb, amit egymásért tehetünk. Ebben a szellemiségben fogom büszkén viselni a felemás zoknit.” A kezdeményezéshez tehát bárki csatlakozhat, mindösszesen annyi a dolga, hogy lefotózza magát felemás zokniban, és közzéteszi a képet Facebookon március 19-21. között egy személyes üzenettel a #felemaszokni hashtaget használva.

Nem fogyi, hanem értelmi fogyatékos

Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány honlapján egy hasznos táblázat is található, amelyben összegyűjtötték az ajánlott, kerülendő, illetve diszkriminatív megnevezéseket, amelyekkel a fogyatékos embereket illethetjük. Mivel akár rossz szándék nélkül, az ismeretek hiányában is használhatunk sértő kifejezéseket, mindenképpen érdemes átböngészni a listát, amelyben meglepő dolgokra is bukkanhatunk. Hiszen amíg az egyértelmű, hogy a nyomorék és a kripli kifejezetten durva és sértő, a fogyatékkal élővel kapcsolatban már nem olyan egyértelmű a laikusok megítélése – pedig ez is kerülendő kifejezés! A következő kifejezések az ajánlottak: fogyatékos személy, akadályozott, sérült ember, fogyatékossággal élő ember, személy. És nem Down kóros, hanem Down szindrómás.

Kiemelt kép: Getty Images