Mérföldkőnek számít a színházi világban az etikai kódex létrejötte. A Vígszínház egy emberként áll ki a munkatársak esetleges elnyomása, abuzálása ellen.  

Nem véletlen, hogy éppen a közkedvelt, budapesti kőszínház adta ki ezt a kódexet, hiszen a nevéhez az utóbbi időben több botrány is fűződött. Elsőként, 2017-ben Marton László neve került középpontba, amikor is a külföldi metoo-botrányok hatására Sárosdi Lilla a nyilvánosság bevonásával mesélt arról, miként zaklatta korábban a rendező. Lilla után több színésznő is vállalta történetét, amelyről évekig nem mert beszélni. A rendező először tagadta a vádakat, majd egy hét után nyilvánosan bocsánatot kért, ha olyat tett, vagy úgy viselkedett, amivel megsértette, nehéz helyzetbe hozta az érintetteket. A Vígszínház kezdeményezte Marton munkaviszonyának megszüntetését, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetemen sem hosszabbították meg szerződését. Marton László hosszan tartó, súlyos betegség után 2019. szeptember 12-én hunyt el.

Az Eszenyi-ügy

A következő év elején szintén a Vígszínház került reflektorfénybe, amikor kiderült, hogy Eszenyi Enikő vezetői stílusa miatt mondott fel 15 korábbi színész a Vígszínház társulatából. A nyilatkozat pontosan így szólt: „A jelenleg regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és agresszív vezetői kommunikációja hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal.” Ehhez a nyílt levélhez később több mint 60 egykori és jelenlegi vígszínházi munkatárs is csatlakozott.

A színházban éppen ebben az időszakban zajlott az igazgatóválasztás, amit az egész ország lélegzetvisszafojtva figyelt.

A színház dolgozói között titkos szavazás zajlott az új igazgató személyéről. 118 szavazatból mindössze ötöt kapott Eszenyi, a többit Rudolf Péter, így ő lett az intézmény új vezetője.

Biztonságos közeg

Egy kis múltidézés után térjünk vissza az Etikai Kódexre, amivel a színház célja az, hogy olyan munkahelyi környezetet biztosítson munkavállalói és szerződéses partnerei számára, amely biztonságos, mindenféle hatalmi visszaéléstől, erőszaktól és zaklatástól mentes, és amely az emberi méltóság kölcsönös tiszteletben tartásán alapul.

Pozitív példa

„Az előzmények ismeretében a szakmában és az egész világban zajló folyamatok miatt fontosnak tartottuk, hogy létrejöjjön egy ilyen dokumentum – mondja Rudolf Péter, az intézmény igazgatója. – Egy tiszta keretrendszer önmagában visszatartó erő. Ki-ki tudja, milyen következményekkel jár a normák megsértése. Össze kellett egyeztetnünk etikai kérdéseket a jog világával, mindezt a színház sajátos munkarendjébe ágyazva. Fontos, hogy élni és ne visszaélni lehessen a kódex kínálta szabályrendszerrel. Tisztességes, átlátható eljárás keretében legyenek kivizsgálva ezek az esetek. Mérföldkőnek tekintjük az etikai kódex létrejöttét a magyar színházi életben.

Természetesen az elsődleges cél olyan légkört teremteni, amelyben a hatalommal való visszaélés vagy a szexuális abúzus fel sem merülhet.

Bízom benne, hogy a lefektetett keretek segítenek abban is, hogy a szakmánkról kialakult kép pozitív irányba változzon. Mi mindent megteszünk ennek érdekében. Sok minden zaklatta fel, keserítette meg a mindennapjainkat az elmúlt időszakban. A munkára, a jövőnkre szeretnénk koncentrálni! Színházat csinálni csodálatos játék, ez egy csodálatos közeg, ami nélkül nem tudnunk létezni, sem mi, sem a világ.”

Forrás: Vígszínház
Kiemelt kép: Getty Images