Tudomány kontra kuruzslás, sakk és Anya Taylor-Joy az új Nők Lapjában

A tudás hatalom? E heti lapszámunkban bebizonyítjuk, hogy igen. Felkészültetek az olvasásra?

Galériánkra kattintva ízelítőt kaptok a Nők Lapja 2021/11. számának tartalmából:

Galéria | 9 kép

Tudomány kontra kuruzslás, sakk és Anya Taylor-Joy az új Nők Lapjában

Tudomány kontra kuruzslás, sakk és Anya Taylor-Joy az új Nők Lapjában

Fotó megosztása:

Magadnak tanulsz, fiam!

Hányszor hallottam anyukámtól, amikor regényolvasás helyett a tananyagban való elmélyedésre szeretett volna rábírni. De melyik gyereket győzi meg maradéktalanul az ilyen érvelés! Akkor még, iskolásként, inkább szüleink kedvéért igyekszünk jó tanulók lenni, hogy örüljenek, dicsérjenek – s ha esetleg némi jutalom is, ugye… Sok idő telik el, mire ráeszmélünk, hogy az akkor megszerzett – vagy éppen elmulasztott – aprólékos ismeretek egy nagy egésznek a nélkülözhetetlen részei, s az első látásra össze nem illő puzzledarabkák egymáshoz simulva tökéletes egységet alkothatnak.

Igen, a tanulás nem spórolható meg, még egy olyan korban sem, amelyben már annyiféle technikai eszköz segít hozzá a látványos ismeretekhez. Mi sem egyszerűbb manapság, mint jól tájékozottnak vagy akár szakértőnek mutatkozni úgyszólván bármilyen bonyolult kérdésben, hiszen az interneten minden ott van, csak tudni kell, mire kattintsunk. Ez azonban csak a felszín.

Hogy megértsük, mennyire az, érdemes elolvasni e heti lapszámunkban Polgár Judit sakkvilágbajnok vagy Navratil Andrea énekes elgondolkodtató szavait. Ők nem „csak” birtokában vannak valami egészen speciális és lenyűgöző tudásnak, de továbbadni, tanítani is képesek azt. És hasonló szellemben nyilatkozik Bereczki Zoltán, amikor arra emlékezik, mi mindent tanult annak idején Toldy Mária énekestől. De erről szól a pillanat művésze, a fotós is, amikor azt elemzi, mennyi munka van abban, hogy egy töredékmásodpercből kimerevedő kép elvarázsolja a szemlélőt.

Jómagam, amikor különféle kitérők és vargabetűk után végül kikötöttem a Nők Lapjánál, és megtervezhettem első önálló lapszámomat, azt, amelyik valóban örömmel és büszkeséggel töltött el, nos, akkor jöttem rá, hogy igen, minden keserves tapasztalat, kínlódás, korábban fölöslegesnek vélt ismeretszerzés képes összeállni, például egy lapban.

Vagyis mese nincs, anyukámnak volt igaza: magadnak tanulsz, fiam!

Lazarovits Szilvia, főszerkesztő-helyettes

Ha előfizetnél a nyomtatott magazinra, ne habozz, kattints az mc.hu oldalra, vagy fizess elő a nőklapja.hu-ra és olvasd online a Nők Lapja tartalmait. Pontos részletek az mc.hu/noklapjahu oldalon! Kövess minket Facebookon, Instagramon, valamint YouTube-on is!