Oscar 2021: minden, amit az idei díjátadóról eddig tudni lehet

A mikor és a hol már egészen fix, plusz van még néhány biztosnak tűnő információ.

Los Angeles-i idő szerint hétfő hajnalban hirdették ki a 2021-es Oscar-jelölteket, nagy örömünkre pedig ott van közöttük Vanessa Kirby brit színésznő, Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének főszereplője is. Emiatt még izgatottabban várjuk a filmipar legrangosabb díjátadóját, amely a koronavírus-járvány miatt nem éppen úgy fog zajlani, ahogy a korábbi években megszokhattuk. Az elmúlt év megtanított minket arra, hogy semmit sem vehetünk biztosra, de azért néhány fix(nek látszó) részletet már tudunk az idei Oscar-gáláról.

Mikor lesz az Oscar-díjátadó?

Az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája eredetileg február 28-án tervezte megtartani a díjátadót, amelyet a pandémia miatt áprilisra halasztottak. Az amerikai keleti parti idő szerint április 25-én este nyolc órakor kezdődik az esemény, vagyis a mi időzónánk szerint 26-án éjjel kettőkor, és nagyjából hajnali ötig fog tartani. A vörös szőnyeges bevonulást azonban már fél egytől láthatjuk majd.

Hol tartják az Oscar-gálát?

A 93. Oscar-díjátadónak is a hollywoodi Dolby Színház lesz a fő színtere – ahogy 2001 óta minden évben –, ám a pandémia miatt több helyszínről jelentkeznek majd be a résztvevők.

Charlize Theron a 86. Oscar-gála vörös szőnyegén. Fotó: J. Emilio Flores/Corbis via Getty Images

Kik lesznek a műsorvezetők?

A díjátadót általában Amerika-szerte kedvelt komikusok szokták levezényelni, mint Ellen DeGeneres, Seth MacFarlane vagy Neil Patrick Harris. De például 2017-ben és 2018-ban az egyik legnépszerűbb tévéshow műsorvezetője, Jimmy Kimmel volt a házigazda, 2019-ben pedig Kevin Hart kapta volna ezt a szerepet, de az utolsó pillanatban visszalépett, mert előkerültek a melegellenes tweetjei. Harminc év után ez volt az első Oscar-gála, amelynek nem volt házigazdája, ám az esemény így is olyan simán lezajlott, hogy a szervezők 2020-ban sem bíztak meg senkit a feladattal – és minden bizonnyal ez lesz a módi idén is.

Hogyan nézhetjük az Oscar-díjátadót Magyarországról?

A 2021-es gálaműsort az amerikai ABC sugározza, de Magyarországon egyelőre egyik televíziós csatorna sem jelentette be, hogy megvették volna a közvetítés jogát. Tavaly TV2 Csoport filmcsatornáján, a Moziverzumon követhettük nyomon az eseményeket. Mivel az Akadémia YouTube-csatornáján már a jelöltek bejelentését is streamelték, bízunk benne, hogy a gálát is nézhetjük majd a videómegosztón.

(Kiemelt kép: Getty Images)