Frici & Aranka címmel készül film Karinthy Frigyes és írótársai, feleségeik, szerelmeik izgalmas életéről.

A történelmi televíziós alkotással a múlt századelő Budapestjére és az irodalmi, kávéházi kultúra kialakulásához utazhatunk vissza az alkotókkal. Felelevenedik a New York Kávéház és a Hadik. „Ott volt mindenki, aki fontos. Ott volt mindenki, aki számít. Ott volt Aranka, a királynő, udvarhölgyeivel, Devecseriné Guthi Erzsébettel, Kondor Líviával és Klug Bözsivel. Ott volt Karinthy, a főisten, az udvartartásával” – írta Karinthy Márton. A történet főhőseit tehát mindannyian ismerjük az irodalomból:

Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona, Judik Etel és Böhm Aranka életét 1917 és 1938 között követhetjük nyomon a filmben, a fókuszba az 1920-ban megismerkedő és házasságot kötő Karinthy és Böhm Aranka viharos élete, házassága és emberi kapcsolatai kerülnek.  

A hiánypótló tévéfilm Juhász Anna irodalmár, kreatív producer ötlete alapján a Nemzeti Filmintézet támogatásával Tóth Tamás rendezésében készül.

Juhász Anna és Balázs Andrea a forgatáson. (Fotó: Lettner Kriszta)

2010-ben kezdtem irodalmárként a Karinthy-családdal foglalkozni, majd azokban a kávéházakban lettem irodalmi vezető, ahol a századfordulós írók dolgoztak: a Hadikban, a New Yorkban és a Centrálban – mesélt a film ötletéről Juhász Anna a nőklapja.hu-nak. 2019 óta Böhm Arankával foglalkozom, 2020-ban pedig elkezdődtek a film előkészületei együttműködésben a Karinthy Színházzal.

A célom az volt a tervvel és a filmmel, hogy a nőket, főként Böhm Arankát mutassam be – a 20. század eleji nő helyzetét, életét, döntéseit, megítélését és harcait. Tehát a neves és tehetséges írók mellett az asszonyoké itt a főszerep.”

Hogy kik alakítják Fricit és Arankát, azt még nem árulják el a nagyközönségnek. A többi szereplőt viszont felfedték. Judik Etel, Karinthy Frigyes első feleségének szerepében Tenki Dalma lesz látható, Aranka barátnőit pedig, vagyis Kondor Líviát, Klug Böskét és Devecseriné Guthi Erzsébetet Eke Angéla, Erdélyi Tímea és Balázs Andrea játsszák. Kosztolányi Dezsőt Hajdú Tibor, Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilonát pedig pedig Páder Petra alakítja.

Az eddigi jelenet- és werkfotók alapján nagyon hangulatos filmre számíthatunk (GALÉRIA):

Galéria | 7 kép

A századelő Budapestjére visz vissza az új Karinthy-film

A századelő Budapestjére visz vissza az új Karinthy-film

Fotó megosztása:

A filmet Vajda Anikó írta, operatőre Szecsanov Martin (Alvilág, BÚÉK), látványtervezője Pallós Nelli (200 első randi, Halj már meg!, . Az alkotás a Sanzonfilm Stúdió gyártásában készül Csáky Attila producer irányításával ( Temetetlen Halott, Papírrepülők, 1, Kolorádó Kid ), a Karinthy Színházzal és a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve. Hogy a legendás szerepelőket kik alakítják, egyelőre nem publikus. Mindenesetre a film készítői azt ígérik, hogy a tévéfilm Facebook-oldalán az érdeklődők nyomon követheik az alkotás születését.

Színházak és filmek együtt 

16 olyan streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkcióknak szavazott meg a Nemzeti Filmintézet ősszel gyártási támogatást, melyek színházak és filmesek összefogásával készülnek. Hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház és a filmesek rendkívüli együttműködéséből készülnek izgalmas, „crossover” művek. Az újításként bevezetett pályázat forrására a Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából 1 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyet az NFI saját támogatási keretéből egészített ki. A színházak filmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhattak.    

Kiemelt kép: Eke Angéla mint Kondor Lívia, fót: Lettner Kriszta