És miért pont most, amikor annyi minden más is történik a brit királyi család háza táján?

Az újságírók reggeli rutinjának része, hogy csekkolják, a Google Trendset, amely megmutatja, az aktuális Google-keresések trendjeit – akár napi bontásban is. Néha az eredmény egészen triviális: az elmúlt napokban mindenkit Meghan Markle és Harry herceg Oprah Winfrey-nek adott interjúja érdekelt, de a brit királyi családdal kapcsolatban még valamire kíváncsiak voltak az internethasználók: „Milyen magas a királynő?” De mégis mi köze az Oprah-interjúnak a királynő magasságához? Ugyan a beszélgetésben szó esett II. Erzsébetről, de a méreteit egyik fél sem firtatta.  

Milyen magas a királynő?

Először is válaszoljuk meg a sokakat izgalomban tartó kérdést: II. Erzsébet 163 cm magas. A jelentések szerint a megkoronázásakor, 1952-ben egy hüvelykkel (2,54 cm) magasabb volt, és talán ezért is írják be a keresőmezőbe az emberek azt, hogy „Milyen magas ma a királynő?”, vagy hogy „Megy össze a királynő?”. Ebben azonban semmi meglepő nincs, hiszen

tudományos kutatások tucatjai bizonyítják, hogy a nők nagyjából 5 centit veszítenek a magasságukból harminc- és hetvenéves koruk között.

Na de akkor honnan ez az óriási érdeklődés? Egy egyszerű Google-kereséssel bárki megkaphatja a választ kérdésre. És ami még különösebb: miért pont most? Az egyik lehetséges magyarázattal az alábbi kép szolgálhat. Meghan Oprah Winfrey-nek arról is mesélt, hogy milyen jó kapcsolatot ápolt férje nagyanyjával, közben pedig ezt a fotó, amelyen együtt nevetgélnek, bevágták az interjúba.

Fotó: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images

Ugyanakkor II. Erzsébet a napokban a tévéképernyőn is feltűnt, hogy bejelentést tegyen a brit nemzetközösség napjának 2021-es megünneplésével kapcsolatban. Ez csupán néhány nappal az ominózus interjú előtt volt, ezért a szokásosnál is többen nézték a királynő beszédét – sokakat érdekelt, hogy vajon a brit uralkodó tesz-e bármilyen utalást Sussex hercegi párjára. Nem tett, de ha megnézzük a BBC felvételét, világossá válik, miért izgat most mindenkit a magassága. A videóban 4 perc 48 másodperctől látható, ahogy a királynő két férfi között sétál, és egészen aprócskának tűnik.

Talán csak amiatt, hogy a két ismeretlen férfi hozzá képest nagyon magas, vagy amiatt, hogy kissé meghajlott háttal sétál a Buckingham-palota folyosóján, de minden bizonnyal ezt látva támadt emberek ezreiben a kérdés: „Atya világ, milyen pici a királynő, milyen magas is valójában?”

(Kiemelt kép: Getty Images)