A lakásba belépve első dolgunk a kézmosás, fertőtlenítés, átöltözés. A rendszeres takarítás is életünk része, de a berendezések tisztán tartása nem egyenlő a baktériumok kiiktatásával.

Időnként fertőtlenítenünk is kell, különösen azokat a tárgyakat, amelyeket gyakran érintünk, fogdosunk. 

Mit töröljek?

Különösen figyeljünk a konyhára, fürdőszobára és a mosdóra, mivel a baktériumok kimondottan jól érzik magukat párás, nedves környezetben. A kezünk kiválóan alkalmas a baktériumok hordozására és szétszórására, így a gyakori kézmosás mellett rendszeresen fertőtlenítsük a kilincseket, villanykapcsolókat, asztalfelületeket, konyhai székeket és a szanitereket. Takarítás után szabaduljunk meg a gumikesztyűtől, hogy a rajtuk megtapadó baktériumokat később se szórjuk szét a lakásban. A tisztításhoz használt törlőkendőket, rongyokat is érdemes gyakran cserélni. Használat előtt nagyjából annyira nedvesítsük be azokat a tisztítószerrel, hogy a felületek közel négy percen át száradjanak, így képes a baktériumölő szer legjobban kifejteni a hatását.

Gőzünk van róla

A Sciencific Reportban 2017-ben megjelent tanulmány megdöbbentő adatot közölt:

a mosogatószivacson több baktérium található, mint a vécéülőkén!

Ráadásul a szivacs rendszeres tisztítása sem feltétlenül eredményes a kórokozók ellen. Jobb gyakran cserélni, de az jelentős hulladéktermeléssel jár. Ezt kiválthatjuk a gőzzel való fertőtlenítéssel, ami majdnem 100%-os biztonsággal szabadít meg a bacilusoktól. A forró vízpára pedig azáltal, hogy szétszóródva hatol be a szennyeződés részecskéi közé, kíméletesen, de hatékonyan távolíthatja el a háztartásunk különböző pontjain előforduló allergéneket is, ami tavasszal különösen jól jöhet. A magas hőmérsékletű vízpára fertőtlenítő erejét használják ki a gőztechnológiát alkalmazó mosogatógépek is, mondják az LG szakértői. 

Hatékony támadás

Egészen új keletű fertőtlenítési módszer az UV-fénnyel történő tisztítás. Az erre a célra használt ultraibolya fény működése hasonló a Napból érkező UV-sugarakhoz, azonban ezeket beépített LED-fényforrások bocsátják ki. A gőzhöz hasonlóan ez a leghatékonyabb módszer a baktériumok ellen. Már hűtőszekrénybe és fülhallgatóba építve is megtaláljuk ezt a technológiát. Bár az UV-fényt alkalmazó hűtő megjelenésére itthon még várnunk kell, van már olyan Magyarországon is elérhető termék, ami ezt a technológiát alkalmazza: a vezeték nélküli Tone Free néven futó fülhallgató különlegessége, hogy

az UV-fényt az eszköz tokjába építették be, ami így töltés közben tisztítja is az eszközünket.

Egészen elképesztő, mégis egyre nagyobb teret kapnak ezek a high tech-védelmek, amelyeket a koronavírus csak még jobban felgyorsít.

Kiemelt kép: Getty Images