Könnyebb, jobb, egyszerűbb és szebb volt a nők élete? A képek ugyan fekete-fehérek, a helyzet azonban ennél sokkal árnyaltabb.

Március 8. van, nemzetközi nőnap. A világnap ünneplésének hivatalos kezdete 1910-re datálható, amikor Clara Zetkin politikus és nőjogi harcos a II. Internacionálé koppenhágai kongresszusán a nemzetközi nőnap megtartását kezdeményezte, és a javaslatát tizenhét országból érkezett több mint száz nő támogatta. Magyarországon 1913-ban ünnepelték az első nőnapot, majd az azt követő években világszerte nagy változások kezdődtek meg a nők életében: az első világháború miatt sokuknak munkába kellett állni, több országban sikerült kivívni a nők szavazati jogát, és a női ruhatár is nagy átalakuláson ment át. De hogy milyen is lehetett száz évvel ezelőtt nőnek lenni, arról ezek a húszas évekbeli fényképek mesélnek.  

Az amerikai nők évtizedeken át küzdöttek azért, hogy szavazati jogot kapjanak. Az 1920 augusztusában készült képen azt ünneplik, hogy hivatalosan is az alkotmány része lett a 19. módosítás.

Fotó: Getty Images

Három, az első női szavazók közül, akik a kaliforniai San Franciscóban adják le voksukat.

Fotó: Getty Images

A húszas évek elején az Egyesült Királyságban a nők ugyanazért tüntetnek, mint az tengerentúlon. Susan Lawrence-szel az élükön azt akarják, hogy a 21 év feletti nők is szavazhassanak. Céljukat végül 1928-ban érik el.

Fotó: Getty Images

Az első világháború a frontra szólította a férfiakat, így a tízes években egyre több nő kezdett el munkába állni. A telefonközpontok nagyon hamar elterjednek szerte a világon, a kezelői munkakörre pedig többnyire nőket vesznek fel. 

Fotó: Getty Images

Vannak, akik tipikusan női munkát vállalnak, például varrodában helyezkednek el…

Fotó: Fogel József/Fortepan

…vagy ápolónőnek állnak.

Fotó: Semmelweis Egyetem Levéltára/Fortepan

Míg sokan olyan munkakörökben dolgoznak, amelyeket korábban a férfiak töltöttek be. A képen egy liverpooli kekszgyár munkásai, akik naphosszat ugyanazt a monoton feladatot végzik. 

Fotó: Getty Images

Azáltal, hogy egyre több nő vállalt gyári munkát, bebizonyosodik, hogy a teherbírásuk semmivel sem alacsonyabb a férfiakénál. Persze ez nem jelenti azt, hogy az egyenlőség a fizetésükben is megmutatkozna… 

Fotó: Getty Images

Japánban épp azért kezdenek el tüntetni, mert a női gyári munkások sokkal alacsonyabb fizetést kapnak, mint az azonos munkát végző férfiak. 

Fotó: Getty Images

A dolgozó nők ellenére továbbra is tartja magát a nézet, hogy a nőnek a konyában (is) a helye.

Fotó: Varga László/Fortepan

Még szerencse, hogy a konyhában nem csak főzni lehet…

Fotó: Morvay Kinga/Fortepan

A háztartás és a munka mellett azért a kikapcsolódásra is szánnak időt a nők. A balatonalmádi strandon pihenő hölgyek fürdőruhája pedig a szó szoros értelmében vett ruha.

Fotó: Del Medico Imre/Fortepan

Télen irány a jég, de csakis elegánsan – állítják a városligeti műjégpályán korcsolyázó fiatal nők.

Fotó: Saly Noémi/Fortepan

A teniszezéshez is szoknyát vagy ruhát húznak a nők, de legalább laza, szellős fazonúakat. A kényelmetlen fűző már a múlté!

Fotó: Fortepan

És míg Amerikában Josephine Baker énekesnő-táncosnő a legnagyobb híresség, akinek mozdulatait, sminkjét és frizuráját nők tízezrei próbálják leutánozni…

Fotó: Getty Images

…addig itthon Vízvári Mariska a sztár, aki nemcsak színpadon játszik, de több tucat filmben is látható. Sőt szakácskönyveket is ír, amelyek még 2021-ben is megtalálhatók a könyvesboltokban. 

Fotó: Magyar Bálint/Fortepan

(Kiemelt fotó: Jurányi Attila/Fortepan)