Újraélesztett számítógépekkel segít másoknak egy 15 éves srác

Egy amerikai középiskolás története, aki számítógépeket adományoz a rászorulóknak.

Sam Nadol egy doktor. Persze nem a klasszikus értelemben vett doktor, hiszen nem hogy a szakvizsgákhoz túl fiatal, de épp, hogy elkezdte a középiskolát. A New York államban található Ossining városkában élő 15 éves számítógépdoki használhatatlannak tartott, kidobott gépeket belez ki és állít újra csatasorba, majd adományozza őket olyanok számára, akiknek szüksége van rá, de nem engedhetik meg maguknak, hogy újat vegyenek. Sam hobbija (és mostanra már missziója) azzal kezdődött, hogy évekkel ezelőtt talált a házuk padlásán egy régi gépet, és úgy döntött, közelebbről is megvizsgálja. Az érdeklődés hobbivá vált, egyik Youtube-videót nézte a másik után, egyik szemétbe dobott gép követte a másikat, míg egyre több, jól működő számítógép gyűlt össze otthon.

„Ha meglátok egy kidobott gépet, rögtön látom, hogy használható-e még valamire – mesélte egy helyi tévé riportjában Sam. – Tudtam, hogy használhatnám az alkatrészeiket, de nekem már nem kellett, és ekkor gondoltam arra, hogy mennyivel jobb helye is lehetne azoknak a gépeknek.” Így jött az adományozás ötlete.

Amikor pedig beütött a járvány, Sam nem sokáig unatkozott otthon, rájött, hogy most valóban csinálhat valamit azzal a sok kidobott, még teljesen használható gépalkatrésszel.

Egrye több laptopot és asztali gépet rakott össze (most tart 93-nál, amiből 73-at adományozott el a pandémia kitörése óta). Amint ennek híre ment, a non-profit újrahasznosítható üzlet is felpörgött: már nem kell kidobott gépeket keresnie, hiszen különböző cégek ajándékoznak neki leselejtezett laptopokat és számítógépeket, így pedig mindig van miből építenie. És hogy kiknek adja tovább őket? Azoknak, akik megkeresik.

Mint elmondta, adott már laptopot nyudgíjasnak, aki a kapcsolatot szerette volna tartani távol élő családjával, munkanélküli fiatalnak, aki gép nélkül tehetetlen volt, de 14 éves „ügyfele” is volt, akinek a digitális oktatásra való átállás miatt volt szüksége rá, mert otthon csak egy nagyon régi asztali gép állt rendelkezésre, amin az iskolához szükséges program már nem futott.

Csak a pandémia kezdete óta 73 ember életét változtatta meg a kissrác azzal, hogy lehetővé tette számukra, hogy számítógéphez jussanak, ez pedig már jóval nagyobb dolog, mint amit a legtöbb felnőttnek egész élete során sikerül véghez vinnie.

És hogy mit gondol minderről a kis szerelő? „Nagyon nagyon jó érzés” – mondta tömören, és ezzel el is intézte a dolgot. De amúgy sem gondolkodik rajta sokat, hiszen nem tartja különlegesnek, amit véghez visz, egyszerűen csinálja, amihez ért és amit élvez, az pedig csak jobban hajtja előre, hogy másoknak segíthet vele.

Azoknak pedig, akik a mai fiatalakok lelki üdvéért és jövőképéért, emberségéért aggódnak, csak ennyit üzen ez a történet: a gyerekeknek nagyon is helyén van a szívük.

(Kiemelt kép: Getty Images)