Évtizedek óta imádják a sztárok a magyar tervező szupergiccses táskáit

A legnagyobb hollywoodi hírességek is oda vannak a magyar származású haute-couture dizájner, Judith Leiber darabjaiért. Minden kézzel készített kiegészítőt 5-10 ezer aprócska kristály díszít, áruk pedig 2000-6000 ezer dollárra rúg, azaz a legdrágább közel 2 millió forintba kerül.

Az egyedi, aprócska ékszertáskákat gondosan kidolgozott részletek díszítik, formai és figurális megoldásokkal tarkítva. Nem sok minden fér el bennük, de ahhoz pont elég, hogy minden tekintet megakadjon rajtuk. Sokszor egy fontos alkalom ihlette a tervezőt, de különböző tárgyakat, állatokat és édességeket is szívesen megformázott.

Judith Leiber neve Amerikában egyáltalán nem ismeretlen; táskái státuszszimbólumnak számítanak a sztárvilágban. Kim Kardashian, Kylie Jenner, Lady Gaga, Jennifer Lopez is nagy rajongója a csillogó márka darabjainak, de II. Erzsébet brit királynő, Barbara Bush és Hillary Clinton is büszkélkedhet egy-egy csodával. Úgy hírlik, utóbbival haláláig jó barátságot is ápolt a tervező. Sőt, a régi nagy csillagok, mint Liz Taylor és Greta Garbo is rajongtak a kristályos szépségekért. Természetesen a Szex és New York sorozatban is feltűnt az alkotása: az egyik részben Carrie Bradshow az ő hattyús csodájával vonult, így nem volt kérdés, hogy Sarah Jessica Parker is beújít egy saját trófeát. A táskákon kívül, Judith Leiber nevével fémjelzett parfümöt – az üvegek a híres cluthok formáját idézik –, szemüveget, napszemüveget is találunk a kínálatban, amelyek szintén nem olcsó darabok.

Fotó: Getty Images

 

Budapestről New Yorkba

Nem csak káprázatos termékei miatt érdemes szót ejteni a híres tervezőről. Az élete is rendkívül érdekes, tanulságos, inspiráló. Judith Leiber Pető Judit néven látta meg a napvilágot Budapesten 1920-ban (vagy 1921-ben), egy bécsi származású tehetős zsidó családban.

Judith Leiber és férje, Gerson Leiber 2010-ben a The Fashion Institute of Technology éves holokauszt megemlékezésén. (Fotó: Amy Sussman/Getty Images)

Londonban, a King’s College-ban tanult vegyészetet, kozmetikusnak készült. A második világháború befejezése előtt visszatért Magyarországra, akkor tanulta meg a bőr megmunkálását, formázását és díszítését. A kézműves szakmát tökéletesen elsajátította, majd első nőként csatlakozott a Hungarian Handbag Guildhez, azaz a budapesti táskakészítők céhéhez. A holokausztot egy védett házban, schutzpass birtokában vészelte át. 1946-ban ment hozzá élete egyetlen szerelméhez, Gerson Leiber festőhöz, akivel New Yorkba költöztek. Kezdetben különböző cégeknek dolgozott kézitáska-dizájnerként, 1963-ban alapította meg saját cégét.  Számos munkája került rangos kiállításokra, és számtalan díjat nyert, köztük az 1973-ban a Coty-díjat, amit első táskakészítőként vehetett át. 2018. áprilisában, pár órával szeretett hitvese után hunyt el 97 éves korában, de nevét soha nem felejti el a divatszakma.

Most pedig nézd meg az Art Insider videóján, hogyan készülnek ezek a káprázatos táskák! Annyit előre elárulunk, hogy kézzel készülnek és igen, a kirstályokat is kézzel, egyesével helyezik el rajtuk.

Szerző: Sinkó Edit

Kiemelt kép: Getty Images