4 csodás arborétum az egész családnak.

Hét közepén bejelentették az újabb szigorításokat, amelyekkel még kevesebb lehetőségünk adódik a kikapcsolódásra. Természetesen attól a gyerekek még ugyanúgy unatkoznak otthon, vágynak a társaságra, programokra. Kisgyerekes szülőként egy pozitív hírt sikerült kiszűrni az új rendeletből: vannak arborétumok, amelyek továbbra is nyitva tartanak, így az egész családdal útra kelhetünk, és biztonságos környezetben sétálhatunk, gyönyörködhetünk a fokozatosan zöldbe boruló természet látványában. Íme a legjobb a helyek, amelyek nyitva állnak előttünk!

Alcsúti Arborétum

Még mindig nem ért véget a hóvirágok virágázása: ameddig csak a szem ellát, hófehér virágtakaró borítja a parkot. A mediterrán hóvirágoknak különféle fajtái nyújtanak látványosságot az ide látogatók számára.

Fotó: alcsuti-arboretum.hu

Az Alcsúti Arborétum növényzete a XIX. századi növénytelepítés eredményeként egy 540 fajból álló fás növénygyűjtemény. Egyedülálló értéket képvisel a 24 törzset nevelő óriástuja, a zuhatagos bükk, a héttörzsű török mogyoró; a közeli Csaplári erdő Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusa és az etyeki utat szegélyező, vele egyidős platánsor. Itt akár egy teljes kiselőadást is össze lehet állítani természetismeret órára az iskolás gyerekeknek. A kicsik meg úgyis azt élvezik, hogy szabadon rohangálhatnak.

 • Cím: 8087, Alcsútdoboz, Kastélykert út 2.
 • Weboldal: alcsuti-arboretum.hu

Szarvasi Arborétum

Itt található egy olyan 150 éves mamutfenyő, ami lenyűgöző méretekkel bír: 36 méter magas, a törzskerülete pedig 5,5 méter, de láthatunk akár 200-250 éves kocsányos tölgyeket is. Sőt, az Észak-Amerikában honos, fehér tölgy legnagyobb Közép-Európai példánya is itt található. Az egész olyan, mint egy mesebeli táj, a kertben élő pávák a látogatók között sétálgatnak, büszkén mutogatva színes tollaikat.

Fotó: Getty Images

Sőt két szelíd emu is ott kapott otthont, Emma és Karesz a gyerekek nagy kedvence. Az arborétumot a Körös egyik holtága határolja, a bátrabbak vízi tanösvényen is kalandozhatnak. Három körtúrából választhat az idelátogató;, attól függ, mennyi időt szán rá, illetve mennyire bírja a tempót. A legkönnyebb szakasz 1km-es, a leghosszabb háromszor hosszabb – a vállalkozó kedvű látogatók, akár mindegyiket bejárhatják.

 • Cím: 5540 Szarvas, I. kk. 9.
 • Weboldal: pepikert.hu

Tiszakürti Arborétum

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó területet régebben mocsár védte, így maradtak életben az ősi tölgy, a szil és a magaskőris erdőrészletei, amelyeket a későbbiekben külhoni fajok telepítésével gazdagítottak – és így kerültek ide egyebek mellett gyönyörű fenyőkülönlegességek is. Megölelhetünk egy nem kevesebb, mint egy 350 éves kocsányos tölgyet is, magunkba szívva a múlt és a jelen energiáit. 2000-ben a teljes, 60 hektáros Tiszakürti Arborétum elnyerte az Országos Természetvédelmi Terület címet. A Tisza káprázatos élővilágával is megismerkedhetünk a séta során, a vízparti környezet nyugalma egyébként is felemelő a zajos, zsúfolt város után.

 • Cím: 5471 Tiszakürt, Bolza gróf út 5.
 • Weboldal: hnp.hu

Zirci Arborétum

A 18. században alapított Zirci Ciszterci Apátsághoz tartozó arborétum hazánk legmagasabban fekvő fás gyűjteménye, közel 200 hazai és a világ számos pontjáról származó cserje- és fafajtával büszkélkedhet. Tavasszal a halastó partján telepített, évelőágyások látványa, a Cuha-patak csobogása igazi kikapcsolódás nyújt.

Fotó: Müller I.

Itt két vizes élőhelyet is kialakítottak, ahol a Bakonyaljára és a Balaton-felvidékre jellemző védett fajokat mutatnak be. A patakon átívelő hidak, és sétautak, akár bababkocsival is könnyen bejárhatóak. A kert jelentős juhar-, nyír-, kőris- és hársgyűjteménnyel rendelkezik, pompás színfoltjai a magnóliafélékhez tartozó liliomfák, amelyek így tavasszal varázslatos látványt nyújtanak.

 • Cím: 8420 Zirc, Damjanich utca 19.
 • Weboldal: zirciarboretum.hu

3 app az arborétum-sétához:

 • A Fa Book applikáció a hazai erdőkben előforduló 111 fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport, valamint 33 erdőtársulás azonosításában nyújt segítséget.
 • A Madárhatározóval könnyedén kideríthető (testfelépítés, tollazat, lelőhely alapján), milyen tollas énekes kíséri az utunkat.
 • A PlantNet Növényhatározóval régi és frissen készített fotók alapján is villámgyorsan beazonosítjuk a képen látható növényt.

Szerző: Sinkó Edit

Kiemelt kép: Getty Images