Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes rendező és Kizlinger Lilla színésznő is.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál az egyik legfontosabb filmfesztivál – nem csak Európában, de az egész világon. Az Berlinalét 1951 óta minden év februárjában rendezik meg, a legtöbb díjátadóhoz hasonlóan azonban az idén ez is csúszott: március 1. és 5. között zajlott az esemény, amelyen legnagyobb örömünkre mindkét magyar versenyfilmet díjazták.

A 71. Berlinalén Nagy Dénes a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét kapta meg a Természetes fény című bemutatkozó alkotásáért, Kizlinger Lilla pedig a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve díjat nyerte el Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításával.

A díjakat még különlegesebbé teszi, hogy egyrészt Nagy Dénes az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt az elismerést a Berlinalé történetében, másrészt az idei fesztiválon csupán két színészt díjaztak, ezek közül vihette haza az egyiket Kizlinger Lilla.

„Felfoghatatlan, nagyon fura és lenyűgöző” – így reagált a hírre Lilla, aki egyébként filmrendezést tanul, és ez volt az első filmje színésznőként.

„Gratulálok Lillának! Szeretném megköszönni a közreműködő összes színésznek a kitartó és koncentrált munkát. Ha rajtam múlik, vissza fogunk még térni a Rengetegbe!” – nyilatkozta Fliegauf Bence rendező. És hogy melyik alkotás miről szól?

Természetes fény

A film a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István – egyszerű magyar földműves – szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

Rengeteg – Mindenhol látlak

Az első részhez (Rengeteg) hasonlóan ez a film is a hétköznapi életünk, párkapcsolataink lázálomszerű útvesztőjébe kalauzol, ahol a szereplők életük talán legnagyobb titkát próbálják felfejteni: a másik embert. Hat kis történetet látunk, és világos, hogy láthatatlan fonál köti össze az azokban szereplő embereket, de honnan ered ez a fonál? Ki szövi a hálót? Budapest túl kicsi, itt semmi sem maradhat titokban, az éjszakák hosszúak, és van miről beszélgetni. Ahogy egyre mélyebbre és mélyebbre hatolunk a Rengeteg hipnotikus világába, megértjük, hogy lehetetlen eldönteni, kinek van igaza, ki érdemel büntetést, szeretetet, elfogadást, halált vagy felmentést.

(Kiemelt képen: Fliegauf Bence és Kizlinger Lilla)