Nőnap világslágerekkel és egy szimfonikus zenekarral (x)

Nők és férfiak egyaránt igyekszünk közös életünk terheit viselni. A tradicionális férfi és női szerepek átalakulása, a közös szerepvállalás arányai, az egyenjogúság kérdése mindig aktuális.

A mai világban már nem egészen “gyengébb” nemet világszerte köszöntjük a Nemzetközi Nőnap alkalmából március 8-án.  A közelgő ünnep kapcsán beszélgetőpartnerünk egy férfi, aki karmester, családapa, két kislány édesapja: Vass András, a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere. Azon túl, hogy nem hétköznapi munkája sok érdekességet rejt, a beszélgetés apropóját az is adja, hogy a pécsi zenekar Mamma mia, micsoda koncert volt! című koncertfilmje a nőnapon ismét látható lesz.

Egyre többen vélekednek úgy, hogy tárgyak, eszközök helyett sok esetben igazán stílusos, egyedi ajándék egy élmény lehet. Érdekesség, hogy a családok nagy részében a kultúra fogyasztásának motorjai a nők, ők azok, akik számos teendőjük mellett még koncert- vagy színházjegyet sem felejtenek el venni. Biztosan örömet szerez számukra, ha idén egy szál virág mellé koncertfilmet kapnak ajándékba, azaz egy tartalmas kikapcsolódást.

Vass András állandó karmester

– A világhírű svéd pop-együttes munkásságának nagy részét feldolgozták az évek alatt, ön készítette a zeneszámok többségének egészen egyedi szimfonikus hangszerelését. András, mitől válik valami igazán nagy slágerré?
Vass András:
Izgalmas kérdés. Szeretném kiemelni, hogy a ma használt „sláger” kifejezés, illetve amit valójában jelent, egyáltalán nem ismeretlen a zenetörténetben. Mozart írta egyik levelében, hogy olyan zongoraversenyt akart írni, amit az első elhangzása után bárki a teremből, de még a kocsis is hazafelé, el tud fütyülni. Egyrészt tehát van egy olyan jellemzője, hogy a dallama könnyen megjegyezhető, de nyilván ettől még nem lesz sláger! Ami ezen túlmutat, az már nem szavakba önthető, az már a zsenialitás kategóriájába tartozik, ez pusztán a kifejtett hatásából következik. Vannak könyvek, zenék, alkotások, amelyek évszázadokon át megérintik az emberiséget, hatnak. Szerintem, ha popzenét fogunk hallgatni száz év múlva, Abba dalokat is fogunk hallgatni.

Náray Erika, Polyák Lilla, Malek Andrea

– Keresgéltek a megfelelő zeneszámok után, vagy egyértelmű volt, hogy az ABBA dalait dolgozzák fel?
Nekem egyrészt van egy személyes kötődésem, nálunk otthon a lányok szeretik ezeket a számokat, a nagyobbik három évesen lelkesen énekelte „angolul” az autóban, erről nagyon helyes családi videó is készült. Ugyanakkor a Pannon Filharmonikusok menedzsmentjében is téma volt, hogy fel kellene dolgozni az Abba életművet.  Aztán a döntés után sikerült a megfelelő munkaórát rászánni a zenekari mű megírására, vagyis az átiratra, amit Brandenburg Ádám készített.

– Az ön munkája, a hangszerelés mit jelent?
A hangszerelés célja az, hogy azokat a zenei hatásokat, a mondanivalót, ami ezekben a slágerekben benne van, kinagyítsa, kiemelje és még kézzelfoghatóbbá , átélhetőbbé tegye a hallgató számára. Tehát nem pusztán arról van szó, hogy most nem a gitár játszik egy dallamot, hanem a fuvola, vagy a hegedű, hanem arról, hogy oly módon kell megjeleníteni azokat a gondolatokat, amelyek az eredeti slágerekben benne vannak, hogy azok még inkább megérintsék a hallgatót.

Juhász Levente, Magyar Bálint

Mivel ez egy sokszereplős produkció, sok minden kell ahhoz, hogy igazán jó legyen. Például kell egy jó zenekar. A Pannon Filharmonikusok nagyszerű zenekar. Kell egy karmester, aki érti a stílust, Illényi Péter személyében ez adott. Kellenek énekesek, akik ebben a szakmában profik, de kiemelve egy szeletét ennek az összetett tudásnak, fontos, hogy mindannyian színházban musical énekesek is. Tehát olyan szintű profizmus, stílusismeret az övék, valamint a hangnak egy olyan fajta kezelése, ami alkalmassá teszi őket nem csak arra, hogy egy-egy dalt profin elénekeljenek nagyzenekari kísérettel, hanem hogy átérezzék, átfogják előadásukkal az életművet. Hozzáteszem, hogy Bősze Ádám személyisége is sokat hozzátesz a produkcióhoz.

Illényi Péter karmester

– Köszönjük a beszélgetést!

A koncertfilm tehát online elérhető, így teltház miatt senki nem maradhat le róla. Közreműködik Polyák Lilla, Malek Andrea, Náray Erika, Magyar Bálint valamint Juhász Levente. A pécsi zenekartól megszokott kiváló minőségű crossover produkció valóban minden korosztálynak szól. A filmet angol feliratozással külföldiek számára is élvezhetővé tették.