Kipróbáltuk a hajformázó készülékek Szent Grálját

A Dyson Airwrap egy olyan hajformázó készülék, amely különböző fejei segítségével szárít, egyenesít, göndörít, hullámosít és dúsít is, méghozzá extrém hőhatás, így a haj roncsolása nélkül. Na de mit tud ez a futurisztikus kütyü? Leteszteltük!

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM———————-

Aki használt már életében hajvasalót vagy hajsütővasat, bizonyára ismeri azok minden hátulütőjét. Megégetett kezek, fülek és fejbőr, az extrém forróság hatására keletkezett égett-szag, arról a stresszről nem beszélve, hogy mi lesz, ha az ember véletlenül bekapcsolva hagyja a készüléket… Azóta nincs hajvasalóm (amit egyébként leginkább hajtőemelésre használtam), amióta egyszer bedugva hagytam, és vagy elfelejtettem kikapcsolni vagy önálló életre kelt, mindenesetre beleolvadt a műanyag szekrénykémbe és maga a készülék is eldeformálódott, kipattant belőle a fémlap. Egyéb kár és sérülés szerencsére nem keletkezett, de végül úgy döntöttem, jó lesz nekem a körkefe és a hajszárító, az sokkal biztonságosabb.

Haj, amit képtelenség formázni

Van, akinek egyenes, lelapuló haja van, az ilyen típusú emberek mindig nagy, dús hajkoronára vágynak. Aztán vannak a dús, göndör vagy hullámos hajú emberek, akik pedig egyenes és csillogó, selymes frizura után áhítoznak. Én az első csoportba tartozom, hajamat édesanyámtól örököltem: vékonyszálú és szögegyenes, igazi selyemhaj, ami nem tűnik túl strapabírónak, viszont olyannyira ragaszkodik eredeti állapotához, hogy még a dauert is kidobja (családi legendárium: anyukám próbálkozott vele a 80-as években, sikertelenül), nemhogy a hajsütővasak által kreált hullámokat. A dauert én nyilván sosem próbáltam, de különféle hajsütővasakat és hajvasalókat igen, az eredmény mindig ugyanaz: bármilyenre is formázom őket, 10 perc múlva kirúgják magukat a hajszálaim és visszatérnek kedvenc állapotukba. Ja és ami a legjobb a hajamban: különösebb mozgás nélkül is képes olyan kóc-gócokat generálni, hogy bontókefe legyen a talpán, amelyik kifésüli azokat. Innen indultunk hát, méghozzá igencsak bizakodva, hiszen ha egy készülék 189 990 forintba kerül, az csak képes az én kezelhetetlen hajamat is megformázni!

 

Mi ez a Dyson Airwrap?

A Dyson márka a sci-fik világát megidéző „ventillátorairól” és porszívóiról híres, néhány éve pedig újabb szintre emelték a hajszárítást is. A sok-sok éve változatlan hajszárítók világát 2017-ben rázták fel Dyson Supersonic nevű gépükkel, amelynek megtervezéséhez és kivitelezéséhez külön laboratóriumot építettek. Az 50 millió fontos fejlesztés és a több mint 600 prototípus pedig meghozta az eredményt és tényleg megszületett a hajszárítók új generációja, amely extrém hőhatás nélkül dolgozik, így hajunk kevésbé sérül, egészségesebb és fényesebb lesz. Az általuk kifejlesztett technológiával dolgoztak tovább, és azóta megalkották Dyson Corrale nevű hajvasalójukat, illetve nemrég minden hajformázók Szent Grálját, a Dyson Airwrapet, aminek kifejlesztésére újabb 24 millió fontot költött a cég, és ami mögött 230 mérnök és tudós fejlesztése van. Ez a többfunkciós termék különböző fejeket tartalmaz a különböző eredmények eléréséhez, a legnagyobb újítást pedig a göndörítő és hullámosító fejek jelentik, amelyek a Coanda-hatásként ismert fizikai jelenséget használják ki. De hogy mi az a Coanda-hatás? Egy aerodinamikai jelenség, melynek során a megfelelő sebességgel és nyomással meghajtott légárom magához vonzza a közelében található felületeket és levegőt. Körkörös légörvény alakul ki a formázó hengerek körül, amely finoman vonzza és felcsavarja a hajat, ily módon pedig göndöríti. Akárcsak a hajszárító, az Dyson Airwrap hajformázó is intelligens hőfokszabályozással rendelkezik: gyöngytermisztor található benne, ami másodpercenként akár 40-szer is méri a hőmérsékletet, majd továbbítja az adatokat a mikroprocesszor felé, ami a készülék hőmérsékletét szabályozza, így gondoskodik arról, hogy ne érje extrém hőhatás a hajunkat.

És akkor jöjjön a teszt!

A készülék gyönyörű, igazi luxustermék, még a tárolódoboza is gyönyörű. A tartozások egy kattintással cserélhetőek, minden nagyon logikus, egyszerű használni, kézügyességre sincs szükség többé a tökéletes frizurához.

Valószínűleg még sosem mostam ilyen boldogan hajat, mint most, és nem vártam még ennyire hajszárítást sem. A Dyson Airwrap egyik feje egy előformázó, ami gyakorlatilag egy kisebb méretű Dyson hajszárító fej, ezzel lehet a vizesből nyirkosra szárítani a hajat (vagy ha nem akarunk hajat formázni, akkor természetesen teljesen megszárítani, de miért ne akarnánk, uygebár). Ha ez megvan, öt különböző henger, illetve kefe közül választhatunk, attól függően, hogy milyen alaptípusú hajat milyen formára szeretnénk szárítani. Melyiket próbáltam? Természetesen mindegyiket.

  • 30mm Dyson Airwrap henger: igazi göndör fürtök létrehozásához való, olyanokhoz, amelyek nekem sosem lesznek. A készülék csendesebb mint egy hajszárító, vagyis inkább másként zúg. Na de nem ez a lényeg, hanem az a bizonyos Coanda-hatás! Nagyon vicces, ahogyan a henger szinte mágnesként vonzza magához a hajat (külön fej van a jobb és a bal oldra, hogy természetes hatása legyen a végeredménynek). Nem lehet csak úgy odaerőltetni, de nem is kell, magától „elkapja” és feltekeri a hajat. Addig tartjuk feltekert állapotban, amíg a haj teljesen megszárad, majd hideg levegőre kapcsolunk, hogy lehűtse, ezáltal tartósabbá tegye újdonsült lokninkat. A csoda sajnos nem történt meg, szuper fürtöcskéim sajnos elég gyorsan kinyúltak, dehát ennek nem a géphez van köze, hanem a genetikámhoz. Az igazi sokk, dobpergés, a nagyobbik hengernél következett!
  • 40mm Dyson Airwrap henger: Ez a laza fürtök vagy hullámok készítéséhez való, a gyártó szerint durvább haj számára, nálam azonban ez lett a kedvenc. Mivel csak állig ér a hajam, a laza hullám nálam egy darab félkunkort jelent, amitől viszont olyan lett a frizurám, mintha egy samponreklámból léptem volna ki, És ami az igazán döbbenetes, hogy órákkal később is megvannak a kunkorok (a tesztelés után az egész hajamon átmentem ezzel a fejjel, hogy ne legyen felemás a kinézetem), ami állandóan arra késztet, hogy ide-oda dobáljam a fejemet és nézzem, ahogy a hajam vidáman aláhull. Csodás érzés, mintha a fodrásztól jöttem volna, úgy tudnám összefoglalni, hogy ruganyos a hajam. Mintha egészségesebb és hidratáltabb lenne, hát, el tudnám viselni minden hajmosás után.
  • Kerek dúsító kefe: Dúsít és formáz, a nekem leginkább való fej, hiszen finomabb, vékonyabb szálú és egyenes haj formázására hivatott. Hozta is, amit kell, rendesen megemelte a hajtövem, forróság, és annak kockázata nélkül, hogy tőből leégessem valamelyik tincsemet. Merthogy ebben különbözik a körkefés hajformázóktól: azok fémrésze ugyanis annyira felforrósodik a meleg levegőtől, hogy szinte hajsütővasként égetik a hajat, míg a Dyson körkeféje egyenletes hőmérsékleten a levegő segítségével emeli meg a töveket.
  • Puha simító kefe: ennek célja, hogy az erőtlen, lapos hajat tartóssá, dússá tegye, miközben simára szárítja. Mivel a hajam teljesen egyenes, nem állítottam túl nagy kihívást ez elé a fej elé, szép egyenes lett a végeredmény, anélkül, hogy a hajam a fejemre simult volna – ez pedig határozottan jó pont.
  • Kemény simító kefe: Ez a rakoncátlan, vastagabb, durvább hajat hivatott megzabolázni, elsimítani, ehhez pedig erős sörték és erős feszítés szükséges. Nekünk nincs egymással dolgunk, de azért kipróbáltam, nem sok különbséget éreztem a másik simító keféhez képest, bizonyára mást mondanék, ha hullámos vagy göndör lenne a hajam.

Kinek ajánljuk?

Most mondjam azt, hogy mindenkinek, aki dús, ruganyos és csillogó, egészséges hajat szeretne, aminek gyönyörű az esése, és ami nem száll össze-vissza az elektrosztatikus töltés miatt? Mert hogy igen, ez tényleg a tökéletes hajformázó, ami nemcsak formáz, de egészségesen is tartja a hajat. Különösen azoknak jöhet jól, akiknek száraz, esetleg festés vagy túl sok vasalás miatt roncsolódott a haja és nem szeretné extrém hőhatással még tovább rontani a helyzetet. Vagy azoknak, akik gyakran járnak fodrászszalonba szárításra: ha kipróbálják a Dyson Airwrapet, erre valószínűleg soha többé nem lesz szükség, hiszen a legügyetlenebb kezekben is olyan eredményre képes a készülék, mintha a legelegánsabb szalonból léptünk volna ki.

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM———————-