Szépség a hölgyeknek, elégedettség a bolygónak (X)

A NIVEA számára a szépségápolási termékek gyártása továbbra is a megszokott színvonal megőrzéséről, szakmai sztenderdek betartásáról szól, úgy, hogy közben tekintettel vagyunk a természetre és embertársainkra is. Tudj meg többet arról, hogy milyen lépéseket tett már a NIVEA, mit tesz jelenleg a szebb jövőért és mik a hosszútávú tervei a fenntarthatóság érdekében?

Komoly feladat vár ránk!

A változtatásokra kétségtelenül szükség van, de tudjuk, hogy ez egyáltalán nem lesz könnyű. Az áttérés a kozmetikai csomagolóanyagok teljesen újfajta gyártására, úgy hogy a teljes folyamat és az alapanyagfelhasználás tökéletesen megfeleljenek a környezetvédelmi követelményeknek, nem megy magától.

Milyen konkrét célokat fogalmazott meg a NIVEA a fenntartható fejlődés témakörben?

Kevesebb CO2
Napjainkban egyre többször esik szó az úgynevezett üvegházhatású gázok jelentős csökkentéséről. Természetesen a Beiersdorf is a szén-dioxid-kibocsátás nélküli jövőre törekszik. Ezzel már most hozzájárul a globális felmelegedés lassításához, és keményen dolgozik a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében is. A fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrásokra való áttérésre összpontosít, és a gyárait fenntartható forrásokból, például szél- és napenergiával működteti. Célunk, hogy 2030-ig 100%-ban klíma-semleges gyáraink legyenek.

Célok az újrahasznosítás területén
Tisztában vagyunk azzal, hogy erőforrásaink használata már jelentősen meghaladja bolygónk lehetőségeit. Dolgozunk az újrahasznosítható anyagok ismételt felhasználásán, de innovatív megoldásokra is törekszünk. Mindezek fényében mellőzzük, csökkentjük, ismételten felhasználjuk és újrahasznosítjuk a műanyagot.

 • Célunk, hogy 2025-ig 50% -kal csökkentsük a fosszilis műanyagok felhasználását (2019-hez képest), míg az újrahasznosított anyagok részaránya a csomagolásban 30% kell, hogy legyen.
 • Szeretnénk, hogy 2025-re a csomagolásaink 100%-a újratölthető, újrafelhasználható vagy újrafeldolgozható legyen.
 • Ezen az ígéretünkön túl csökkentjük az egyes létesítményeink hulladék-kibocsátását (2018-hoz képest).

Amit már elértünk

 • 2020 végére Európában PET-palackjaink 90%-át újrahasznosított műanyaggá alakítjuk. Ez a lépés megtakarításokhoz és évente több mint 1200 tonna tiszta műanyaghoz vezet.
 • Már most olyan tusfürdők és micellás vizek kerülnek a boltok polcaira, melyeket 96%-ban újrahasznosított műanyagból készült flakonokba töltünk. Az új Naturally Good testápolókat olyan flakonokba csomagoljuk, amelyek előállítása a jelenleg felhasznált műanyagmennyiség 50%-át teszik csak ki.

Fenntartható földhasználat
A jó dolgok csak jó forrásokból származhatnak, és mi törődünk ezzel. Ezért a kozmetikumokhoz szükséges minőségi alapanyagokat a leginkább fenntartható forrásokból szeretnénk beszerezni. Ez kulcsfontosságú terület a Beiersdorf számára, elköteleződtünk termékeinek összetevői és a csomagolóanyagainak fenntartható beszerzése mellett, legfőképp azért, hogy minimalizáljuk a környezetre gyakorolt negatív hatásunkat.

2025-re szeretnénk elérni, hogy az összetevők 100%-a fenntartható forrásokból származzon. Csatlakoztunk az erdőirtás elleni küzdelemhez, mert meg akarjuk védeni a bolygónk biológiai sokféleségét és szeretnénk elejét venni az éghajlat változásoknak. Az erdőirtás az éghajlatváltozás egyik legfőbb mozgatórugója, a Föld fokozatosan elveszíti „tüdejét“, ezért az erdőirtás elleni küzdelem részeként a csomagolások gyártásánál a Forest Stewardship Council (FSC) által hitelesített papírt használunk, és kizárólag FSC tanúsítással ellátott vagy újrahasznosított papír használunk.

Amit már elértünk

 • 2019 óta az összes NIVEA papírdoboz 100%-ban FSC tanúsítvánnyal ellátott papírból készül.
 • 2019-ben a Global Shea Alliance (GSA) tagjává váltunk. A GSA-val és a shea dió-beszállítónkkal együtt 2019-ben társadalmi projektet indítottunk 10 000 nyugat-afrikai shea dió-gyűjtő támogatására öt éven keresztül.
 • A NIVEA jelentős előrelépést tett a pálmaolaj területén is. 2019 októberében a Beiersdorf alapító tagja lett az „Action for Sustainable Derivates“ (ASD) kezdeményezésnek, amely egy olyan ágazatközi kezdeményezés, amely támogatja a pálmaolaj-származékok fenntartható kinyerését és előállítását.
 • 2019-ben a termékek előállításához szükséges pálmaolaj összmennyiségének 91%-át hivatalos tanúsítvánnyal rendelkező fenntartható forrásokból nyertük.

Vizet spórolunk
Nem lehetünk víz nélkül, nélküle nem lehetséges az élet a Földön. Tisztában vagyunk vele, hogy a víz minősége és elérhetősége sok tényező miatt veszélybe került. Vízre nem csak a termelésben van szükségünk, hanem része a termékeinknek is. Célunk az édesvíz felelősségteljes, céltudatos és megfontolt használata. Folyamatosan törekszünk a vízfogyasztás minimalizálására az üzemeinkben, és a termékeinkben is. 2025-re termelésünkben 25%-os vízcsökkenést szeretnénk elérni (2018-hoz képest).

A mikroműanyag vége
Nagy problémát jelentenek a mikroműanyagok, az apró részecskék, amelyek például a hámlasztó termékek összetevői. Célunk olyan termékek létrehozása, amelyek 2021-re 100%-ban mikroműanyag-mentesek lesznek! 2025-re minden európai termékben csakis biológiailag lebomló polimert fogunk használni.

Amit már elértünk

 • 2015 óta egyetlen NIVEA termék sem tartalmaz polietilén hámlasztó részecskéket, más néven “mikrogömböket”. Biológiailag lebomló részecskékkel helyettesítettük őket, és ezzel a lépéssel az elsők között voltunk a kozmetikai iparban.
 • 2019 végétől az összes NIVEA tusfürdőnk és samponunk mikroműanyag-mentes (az UNEP – az „ENSZ Környezetvédelmi Programja“ meghatározása szerint).
 • Legkésőbb 2020 végéig a NIVEA eltávolítja a termékeiből a műanyag adalékokat.