Országok, amelyek tárt karokkal fogadják a beoltott utazókat.  

A tavasszal esedékes, lehetséges korlátozási lazítások hatására a belföldi utazási kedv igencsak megnőtt. Legalábbis ez derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataiból: amíg januárban százezer új vendégéjszakát rögzítettek áprilisra, addig februárban harmadával nőtt a foglalások napi átlagos száma. Április hónapra eddig 518 ezer, májusra 625 ezer vendégéjszakát foglaltak le Magyarországon. Az igazán nagy kérdés azonban, hogy mikor vehetjük nyakunkba a nagyvilágot?

A koronavírus elleni védőoltások beadatása világszerte égető téma, azért is, mert sokan azt remélik, a beoltottság zöld jelzést ad majd nekik a nemzetközi utazásokhoz. Azon országok száma, amelyek garantálják, hogy az oldással rendelkező, kedvtelési célból utazóknak nem kell a határátlépés után karanténba vonulniuk, egyre csak nő. Ciprus jelentette be elsőként, hogy márciustól szabad bejárást biztosít azok számára, akik már átestek az oltáson, de egyelőre még 72 órás önizoláció szükséges. 

Észtország

Az Észtországba utazók mentesülnek a kötelező karantén alól, ha bizonyítani tudják, hogy az észt állam által elfogadott kilenc gyártó valamelyikének vakcinájával oltották be őket. Az illetőknek olyan angol, orosz vagy észt nyelvű dokumentumot kell bemutatni, amelyen szerepel a gyártó neve és az oltóanyag sorozatszáma. Azoknak a turistáknak sem kell karanténba vonulniuk, akik az elmúlt hat hónapban épültek fel a Covid–19-ből, és erről orvosi igazolásuk is van.

(Fotó: Unsplash)

Grúzia

Vagy ahogy a grúzok 2009 óta szeretnék, hogy az országot nemzetközileg is régi nevükön hívják: Georgia. (A magyar külügyminisztérium is így használja a diplomáciai érintkezésben 2011 óta.) Repülővel azok a nemzetközi utazók mehetnek ide, akik bizonyítottan megkapták a Covid–19 elleni vakcina mindkét dózisát. A nem beoltottakra eltérő beutazási feltételek vonatkoznak attól függően, hogy melyik országból érkeznek.

Izland

A világ egyik legvágyottabb utazási célpontja is újra elérhető közelségbe került. Izland mentesíti azokat az utazókat a tesztelés és a karantén alól, akik megkapták a koronavírus elleni oltóanyagot.

A turistáknak digitális vagy papíralapú igazolással kell rendelkezniük, méghozzá izlandi, dán, norvég, svéd vagy angol nyelvűvel.

Hozzá kell tenni, hogy ezzel a lehetőséggel kizárólag EU-s polgárok élhetnek, hiszen a nem európai uniósok számára jelenleg nem engedélyezett a beutazás Izlandra.

Lengyelország

Lengyelország már tavaly decemberben bejelentette, hogy a Covid–19 elleni védőoltással rendelkezők számára a karantén nem kötelező. Ugyanakkor még mindig csak bizonyos országból érkezőket engednek át a határon.

(Fotó: Unsplash)

Románia

Akik megkapták a vakcina mindkét dózisát, Romániába is gond nélkül beutazhatnak. Az ország bejelentése szerint a karantén alóli mentesülés feltétele még, hogy a második oltástól számítva legalább tíz napnak kell eltelnie. Az oltást természetesen a román határon is bizonyítani kell.

Seychelle-szigetek

A kelet-afrikai szigetállam meglátogatásához oltási igazolás és 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre van szükség. Ám a turisták csupán két héttel a második adag vakcina beadása után élvezhetik a 115 szigetből álló ország szépségeit.

Bármelyik országot is szeretnénk felfedezni, fontos, hogy utazás előtt tájékozódjunk az aktuális beutazási feltételekről.

(Fotó: Unsplash)