Hogyan alakítsuk át rossz szokásainkat a téli időszakban?

Hogyan alakítsuk át rossz szokásainkat a téli időszakban?

A téllel járó évszakváltás, a korán sötétedő nappalok, a könyörtelen mínuszok, a ködösebb napokon a kopár és szürke táj testileg és lelkileg is megviseli szervezetünket. Sokan küzdenek ebben az időszakban levertséggel, depresszióval, miközben ekkor kellene a legtöbb energiát betöltenünk és elraktároznunk a tavaszi felkészülésre. Nem mindenki tudja könnyen átvészelni ezt az időszakot, rossz szokásaink, káros függőségeink fokozottan felerősödhetnek.

A nem éppen legkedveltebb évszak mellett a koronavírus is kizökkentette a világot az eddigi menetéből, és átalakította egész életünket. Mindenkire hatással volt az elmúlt évben: nemcsak a munkánk környezetét és menetét szabta át, a vírus a szociális életünkre is nagy hatással volt, arra sarkallt legtöbbünket, hogy tudatosabban éljünk, jobban odafigyeljünk magunkra és a környezetünkben élőkre. A járvány alaposan felülírta mindennapos viselkedésünket, és attól függően, ki miként kezelte a változást, a hosszú ideje tartó bizonytalanságot és bezártságot, úgy alakította át szokásainkat. De mit tudunk tenni ezekben a hónapokban, hogy ne csússzunk bele egy negatív spirálba?  A home office és a tudatos életmód csökkentheti a stresszt vagy épp ellenkezőleg? A szociális érintkezések visszaesése a szorongást erősíti? Hogyan figyeljünk oda az ártalomcsökkentésre most és a jövőben?

Tóth Orsi Petke Zsolt főorvossal, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet addiktológus főorvosával beszélgetett.

 

A hanganyag társadalmi felvilágosítás céljából reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.