Ő lett az első női hiphop előadó, akinek egy lemeze az USA-ban gyémánt album lett, vagyis 10 millió példányban kelt el.

Az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége jelentette be a Twitteren hírt, miszerint Lauryn Hill 1998-as debütáló albuma, az egészen zseniálisra sikerült The Miseducation of Lauryn Hill gyémántlemez lett az Egyesült Államokban. Hill ezzel az első női MC, akinek egy albumából 10 millió példány kelt el az országban. Ezzel a hiphop-világ olyan előadóihoz csatlakozott, mint 2Pac, az Outkast és Eminem. Mielőtt a The Miseducation of Lauryn Hill megjelent, Lauryn Hill a Fugees énekeseként vált híressé, Killing Me Softly című daluk itthon is hatalmas sláger volt. A debütáló szólóalbum rögtön a megjelenése hetében hatalmasat robbant: az első héten 422 624 példányban kelt el. Azóta egyébként globálisan kb. 20 millió eladott példánynál jár, ez a 10 milliós mérföldkő az amerikai piacot érinti most.

Elképesztő sikerek után nem lett folytatás

Hill a hiphop szcénában az első nő, akinek ez a szám összejött. Egyébként a női előadók közül már Adele 21, és Britney Spears …Baby One More Time című albuma lépett be az amerikai gyémánt klubba. Rajtuk kívül Alanis Morissette, Shania Twain, Celine Dion és Taylor Swift mondhatják el ezt magukról a női szólóelőadók közül. Az Államokban a Miseducation már megjelenésének első hetében listavezető volt, az Egyesült Királyságban másodikként debütált, majd felkerült minden idők legnagyobb példányszámban eladott lemezeinek listájára is.

A Rolling Stone Minden idők 500 legjobb albuma listáján a 312. lett, illetve bekerült az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvbe is, illetve természetesen egy sor díjra is jelölték.

A kritikusok főként azért méltatták a The Miseducation of Lauryn Hill-t, amiért Hill hangsúlyosan női nézőpontból énekelt és rappelt az életről, a szerelemről, az anyasággal kapcsolatos érzéseiről és istenről, mindezt igen magas művészi színvonalon a neo-soul, a reggae és az R&B zenei műfajok elemeit ötvözve. A 41. Grammy-díjátadón a lemez 10 jelölést szerzett, öt díjat nyert, ezzel Hill lett az első nő, aki ennyi jelölést és díjat kapott a díjátadón. Az album sikere Hillt a nemzetközi szupersztárok sorába emelte. Mindezek ellenére máig ez a rapper-énekes egyetlen szólóalbuma. Természetesen számos album producereként tevékenykedett, rengetegszer volt közreműködő, de szólólemezt nem készített többet. Hogy miért történt így, arról nemrég beszélt a Rolling Stone magazinnak adott interjúban. Mint elmondta, ennek oka többek között az volt, hogy a kiadója soha, egyetlen szóval sem bátorította erre.

Kiemelt kép: Getty Images