A country énekesnő visszautasította, hogy szobrot emeljenek neki.

Tennessee állam vezetői 2021 januárjában indítványozták, hogy Nashville-ben szobrot emeljenek az állam egyik leghíresebb és legközkedveltebb szülöttjének, Dolly Partonnak. A #BlackLivesMatter mozgalom kirobbanása óta elég nagy zűrzavar uralkodik a déli államokban az államok gyarmati és konföderációs múltját megidéző emlékművek és szobrok kapcsán. Többet közülük hivatalosan eltávolítottak, másokat szobordöntögetők pusztítottak el, és többnek még mindig kérdéses a jövője. Nem csoda hát, hogy a honatyák fejvesztve kutakodnak olyan alakok iránt, akik a 21. században is hitelesnek számítanak, és akik öregbítik az amerikai Dél jó hírnevét.

Dolly nem akar piedesztálra kerülni

A Twitteren kiadott nyilatkozatában az énekesnő visszautasítja az indítványozást, és kéri, hogy vonják vissza a javaslatot. „Annak fényében, hogy mi minden történik jelenleg a világban, pont engem piedesztálra emelni nagyon helytelen lenne” – írja Parton a nyilatkozatban, meglepő tisztánlátásról és alázatról téve tanúbizonyságot. John Mark Windle, a demokrata képviselő aki az öltet eredeti szülőatyja, a következőkkel indokolta januárban az indítványt: „Jelen pillanatban van-e jobb példa olyan vezetőre, aki kedves, őszinte és szenvedélyes, aki mindenkit szeret, és akit szeret mindenki?”
Tény és való, hogy Dolly Parton egész pályafutását jellemezte az aktív jótékonykodás.

Parton egyik legnagyobb szívügye a gyerekek írástudatlanságának felszámolása, de kiállt a BLM mozgalom mellett, illetve tavaly egymillió dollárt adományozott a Covid-19 elleni vakcina fejlesztéséhez szükséges kutatásokra.

Az énekesnő kétszer is visszautasított már elnöki kitüntetést a Trump adminisztrációtól, ahogyan most ezt a javaslatot is. „Megtisztelve érzem magam – írja –, de nem fogadhatom el. Talán évekkel később, ha már nem vagyok, és még mindig úgy gondolják az emberek, hogy megérdemlem, egészen biztosan büszkén állok majd a talapzatomon Nashville-ben. De nem most.”

Kiemelt kép: Getty Images