A rangos aukciósház először árverez el egy pusztán csak a digitális térben létező alkotást

A Christie's történetében először kalapács alá kerül egy... JPEG-fájl.

A február 25. és március 11. között futó árverésen a Christie’s, az egyik legrangosabb brit aukciósház licitálásra bocsájt egy kizárólag virtuálisan létező műalkotást. A Beeple néven futó kortárs művész Everyday: The First 5000 Days című mozaikja teljes egészében digitális rajzokból, azaz kódsorokból áll. A mozaik 5000 digitális rajzból tevődik össze, amelyek naplószerű mozzanatai a művész életének 13 évét dokumentálják: 2007-től 2021 január 7-éig Beeple minden egyes nap készített egy grafikát, ezeket építette be a mozaikba. A magánéleti történések mellett az elmúlt 13 év legfontosabb történelmi momentumait is dokumentálta.

Kicsoda Beeple?

A művész, civil nevén Mike Winkelmann egy dél-karolinai grafikus, aki bizarr, groteszk rajzaival gyors ismertséget és elismertséget szerzett. A 39 éves grafikus magát politikai karikaturistának hívja, művei leggyakrabban a világ és az Egyesült Államok politikai történéseire fókuszálnak.

Beeple népszerűségéről árulkodik, hogy többek között Justin Biebernek, Katy Perrynek és Nicki Minajnak is tervezett már digitális koncertdíszleteket.

Volt már rá példa, hogy más kereskedőházak sikeresen árverezték el Beeple digitális műveit, amelyek között olyan is van, amely több mint 700 ezer dollárért kelt el. A közelgő Christie’s árverés kapcsán adott nyilatkozatában Winkelmann a következőket mondta: „Ez történelmi pillanat, nem csak a digitális művészet, de az egész művészvilág számára. Már rendelkezésre áll a technológia, amivel garantálni tudjuk ennek a művészeti formának a hitelességét, és amivel meg tudjuk akadályozni, hogy a digitális műalkotások sokszorosíthatók legyenek.”

Technológiai nehézségek

A digitális műalkotások adásvétele komoly technológiai kihívásokat jelentett a műkereskedők számára. Több megoldás is született már a virtuális tulajdon eredetiségének igazolására és védelmére. Beeple alkotása NFT (non-fugible token) formátumban lesz átadva jövőbeli tulajdonosának. Az NFT egyfajta zseton, amely tartalmazza az alkotást és igazolja annak hitelességét. Az NFT formájában megvásárolt műalkotás kitehető bármilyen képernyőre, kinyomtatható, de az alkotás nem sokszorosítható úgy, hogy azok eladhatók legyenek. Csak az NFT értékesíthető tovább. A digitális műalkotásokat bárki letöltheti vagy kinyomtathatja, de attól még nem válik azok tulajdonosává. Minden egyedi NFT értékesítése regisztrálva van egy, a nyilvánosság számára elérhető adatbázisban, ahol azonnal ellenőrizni lehet, ki is az adott NFT jogos tulajdonosa.
Mivel a Christie’s még sosem árverezett ilyen jelentőségű, kizárólag digitális művet, nincsenek előrejelzéseik arra vonatkozóan, hogy mennyiért kelhet majd el Beeple műve. Mivel egyre több a tech-imádó, kizárólag csak a digitális művészeti platformokra fókuszáló gyűjtő, valószínűleg sikerül majd jó magasra feltornászni az Everyday: The First 5000 Days árát.

(Kiemelt kép: Getty Images)