Vrábel Kriszta ellenállhatatlan Valentin-napi receptje a Nők Lapja Konyha 2021/2. számából.

Hozzávalók 2 adaghoz:

25 dkg kalács (lehet száraz is) | 25 dkg eper (fagyasztott is lehet) | 4 dl tej | 5 dkg vaj/margarin, olvasztva | 20 dkg porcukor | 5 szobahőmérsékletű tojás | 2 evőkanál rózsavíz (elhagyható) | 1 mokkáskanál folyékony piros ételfesték

1. A kalácsot szeleteljük fel, a szélét vékonyan levághatjuk, hogy szebben süljön. Állítsuk a szeleteket egymás mellé kivajazott, kb. 24 cm átmérőjű üveg- vagy kerámiatálba. A szeletek közé helyezzünk egyenletesen szeletelt epret. Ha fagyasztott epret használunk, szeletelés előtt hagyjuk 10 percet állni szobahőmérsékleten.
2. Keverjük el a tejet az olvasztott vajjal/ margarinnal, 5 dkg porcukorral, 3 egész tojással és 2 tojássárgájával, illetve a rózsavízzel. Öntsük egyenletesen a kalácsra. Tegyük 180 ºC-ra előmelegített sütőbe sülni 30 percre.
3. A habcsókokhoz a maradék 2 szobahőmérsékletű tojásfehérjét verjük fel lágy habnak. Evőkanalanként adagoljuk hozzá a 15 dkg porcukrot, minden adag után verjük minimum 1 percet elektromos habverővel a habot, míg fényes, kemény, vágható masszát kapunk. Csepegtessük hozzá az ételfestéket, de ne keverjük el.
4. Szedjük a habot csillagcsöves nyomózsákba, közben elkeveredik a festék, amennyire kell. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre nyomjunk belőle belülről kifelé haladva rózsa alakú habcsókokat.
5. 160 ºC-ra előmelegített sütőben süssük 10 percet, majd csökkentsük a hőfokot 110 ºC-ra, és süssük/szárítsuk további 25 percet a habcsókokat úgy, hogy fakanállal kitámasztjuk a sütő ajtaját. Tálalás előtt helyezzük a habcsókokat a kalácspudingra.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
SÜTÉS 30 + 35 PERC
KALÓRIA 1195 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2021/2. lapszámában jelent meg.

Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.