Három turné három földrészen a következő három évben, fellépések világhírű szólistákkal, egy alternatív zenei nyelv megteremtése az arculati megújuláshoz – csak néhány példája annak, mivel kíván a Liszt Ferenc Kamarazenekar a nemzetközi klasszikus zenei élet meghatározó szereplőjévé válni. A zenekar az elmúlt egy évben elismert külföldi és magyar szakértők bevonásával több évre szóló művészeti és üzleti stratégiát alkotott, és immár egy nemzetközi összevetésben is egyedülálló, új arculatban akarja kiérdemelni a hazai és külföldi közönség figyelmét.

Átfogó, a zenekari működés minden elemét érintő, több évre szóló stratégiát készített a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A cél, hogy a megújult zenekar néhány éven belül a nemzetközi klasszikus zenei élet trendalkotója legyen – jelentette be sajtótájékoztatóján a zenekar vezetése. Ennek érdekében mind a művészeti munkában, mind márkastratégiájában, mind pedig a márka vizuális megjelenítésében szükség volt változtatásra. A stratégiai tervezést piac- és célcsoportkutatás is megelőzte. A zenekar hazai és külföldi szakértők bevonásával több mint 6000 előadást, a kamarazenekari repertoárból 200-nál is több zeneszerző művét, valamint közel 100 fesztivált elemzett. „A célunk kizárólag magas színvonalú művészi munkával érhető el, amely a Liszt Ferenc Kamarazenekar játékmódja, hangzása egyedi értékeinek megőrzésén, valamint a zenei teljesítmény továbbfejlesztésén alapul. Megvan a kottánk, amiből a következő években játszani fogunk – mondta Dr. Körmendy-Ékes Judit, a Liszt Ferenc Kamarazenekar Alapítványának kuratóriumi elnöke.

Új művészeti koncepció

A stratégia központi eleme az új művészeti koncepció, amelyet a világhírű gordonkaművész Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatójának neve fémjelez. A célok között szerepel nemzetközi zenei színtéren is jegyzett hangfelvételek rögzítése vendégművészek közreműködésével; emellett a zenekar a külföldi ismertség növelésével párhuzamosan itthon és Európában is a legfoglalkoztatottabb zenekarok közé szeretne tartozni.

„Az új turnéstratégiánkat követve a következő három évben három földrészen is fogunk játszani: Európában, Ázsiában, majd Dél-Amerikában. A dél-amerikai turnénk keretében Vikingúr Olafssonnal lép fel a zenekar”

 – jelentette be Várdai István művészeti igazgató. Hozzátette: „A nemzetközi életben való aktív részvétel a kialakult járványügyi helyzet miatt tavaly elmaradt, viszont nagyon erős szakmai háttérmunka kezdődött annak érdekében, hogy több évre előre megtervezhessük a nemzetközi aktivitásainkat hiszen a sztárművészek naptára évekre előre be van töltve.”

A Liszt Ferenc Kamarazenekar (Fotó: lfkz.hu)

A zenekar új szlogent is választott magának: „a zene öröm veled”. „Úgy éreztük, hogy ebben a mondatban benne vagyunk mi, és benne van a közönségünk is. Ez nagyon fontos volt, hiszen együtt adunk egy egészet. A művészet akkor jelenti a legnagyobb örömet, ha megoszthatjuk egymással” – mondta a művészeti igazgató.

Új arculat, új célok

A zenekar új logója alapvetően egy újra gondolt kottarendszer, a zenekar számára választott logó Bartók Divertimentójának első ütemeit teszi láthatóvá, lényegében egy alternatív zenei nyelv használatával. „A logónk nem csak utal a zenére, hanem láthatóvá teszi is azt” – emelte ki Várdai István. 

Az újítások között szerepel az is, hogy az együttes olyan zenedarabokat játsszon, amelyekkel korábban még nem találkozhatott a közönség. Ezért született meg tavaly Beethoven op. 47-es, A-dúr hegedű–zongora-szonátájának – polgári nevén a Kreutzer-szonátának – vonószenekari átirata Tfirst Zoltán jóvoltából. „Az átiratok nem csak a Liszt Ferenc Kamarazenekar repertoárját, hanem az egyetemes zenetörténeti gyűjteményt is gazdagítják” – tette hozzá a Tfirst Péter koncertmester.

Március 10-én Ilya Gringolts friss Diabelli-variációk átiratát hallhatja majd a közönség a világhírű hegedűművész közreműködésével.

A nemzetközi hírű magyar vagy külföldi szólistákkal gyakran „mesterkurzus” formájában dolgozik együtt a zenekar, ami a zenészek szakmai fejlesztésében komoly szerepet játszik. Decemberben így dolgozott együtt a zenekarral Baráti Kristóf hegedűművész. Idén májusban pedig Juliane Banse-t szopránénekest látja vendégül a zenekar.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. A zenekar közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tettek szert, és a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé váltak. Fél évszázados működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, a buenos aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben. Az együttes, amelynek koncertmestere 2016 óta Tfirst Péter, évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. 2020-tól Várdai István csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódott be a szakmai felkészítésbe és művészi koncepció kialakításába.

(Kiemelt kép: Liszt Ferenc Kamatazenekar)