Ma van a Biztonságos Internet Nap: tanulj te is arról, hogyan óvhatod gyerekeidet, magadat na és persze idősebb rokonaidat az online veszélyektől. Mert azok vannak bőven.

Minden 10. gyerek találkozott már magát gyereknek kiadó felnőttel. 2018-as kutatási adatok szerint Magyarországon a 7-12 éves gyerekek egyötöde regisztrált már közösségi oldalra, és a 10-18 éves gyerekek 23%-a volt érintett valamilyen internetes bántalmazásban. Ez a szám a valóságban még magasabb lehet, hiszen sokuk fel sem ismeri, hogy cyberbullying áldozata, vagy nem mer, esetleg nincs is kitől segítséget kérnie. Az Interpol adatai alapján a 0 és 6 éves kor közötti gyerekekről készült, pedofilok által leginkább keresett képek nagyjából 25 perc alatt kerülnek fel a darkwebre.

És ez csak néhány információ arról, hogy milyen veszélyek leselkednek a gyerekekre az interneten. Azt gondolod, hogy te mindent jól csinálsz a gyerekeiddel kapcsolatban, őket ugyan nem érheti baj az online térben? Esetleg rokonként bizonygatod, hogy csak olyan képeket posztolsz a család új jövevényéről, amit a szülők is megtennének? Ha így van, akkor biztos, hogy tanulhatsz azokból az oktató anyagokból, amelyeket azért hoztak létre a szakértők, hogy ez valóban így legyen.

Akinek tanítania kellene, az sem tudja

A digitális fejlődésnek köszönhetően a mai, fiatal generációk minden korábbinál könnyebben és gyorsabban tanulhatnak, informálódhatnak az internetnek köszönhetően.

Darkweb, az internet sötét oldala

Más néven deep (mély) webnek, esetleg láthatatlan webnek hívjuk a világháló azon részét, amelyet a keresők elkerülnek, tehát nem része a felszíni webnek. Az internet, amit ismerünk is, de amit igazán elképzelni sem tudunk, végtelen kiterjedésűnek tűnik, valójában csak egészen kicsi része az egésznek, azt is szokták mondani hogy csak a jéghegy csúcsa. Az internet jelentős része még a keresőmotorok számára sem elérhető különböző okok miatt. Itt zajlanak olyan alvilági ténykedések, mint a fegyverkereskedelem és a drogügyletek, és itt keresik a pedofil tartalmakat is. Egy 2014-es felmérés szerint a darkwebre a felhasználók 80%-a (!!!) azért érkezik, hogy gyermekek szexuális bántalmázásról készült tartalmakat találhasson.

Könnyebben és gyorsabban fedezhetik fel az őket érdeklődő dolgokat, olyan eszköz ez az a kezükben, amelyről régebben még csak álmodni sem lehetett. A koronavírus-járvány miatt pedig az elmúlt egy évben azok a gyerekek is, gyakran felügyelet nélkül az internet elé kényszerültek, akiket egyébként szüleik még óvtak volna ettől. Leszögezhetjük hát, hogy mivel minden eddiginél többen használják az internetet tanulásra, játékra vagy éppen a családtagokkal való kommunikációra, alapvető fontosságú vált, hogy tudatosan és elővigyázatosan használjuk az internetet, és erre tanítsuk gyerekeinket, illetve az internetes szolgáltatásokkal nem olyan régóta barátkozó idősebb szeretteinket. Az ő számukra már összeszedtünk néhány tippet, amiket érdemes aktív netezőként is átolvasni, hiszen sokan nem tudják a fiatalabbak közül sem, mi a teendő, ha megzsarolnak bennünket, ha visszaélnek az adatainkkal, hogy hogyan lehet biztonságosan online vásárolni, vagy éppen azt, hogy mégis kinek és miért lenne szülsége az adatainkra.

A tudás hatalom

Az internet nem feltétlenül egy sötét, veszélyes, kaotikus hely, ahogyan a benne járatlanok gyakran gondolják – vannak szabályai, amelyeket meg kell tanulni, és akkor biztonságban leszünk.

Ahogyan a modern időkben a tudás birtoklásáról áthelyeződött a hangsúly a tudáshoz való eljutás képességére, ugyanúgy a tudás nélkülözhetetlen részévé vált az is, hogy mit szabad és mit nem, hogyan lehetünk mi és adataink (jelszavaink, fotóink, érzékeny adataink) biztonságban. A felnőtt generációk feladata volna, hogy ezt a fiatalabbaknak is megtanítsa. És itt jönnek a problémák, hiszen gyakran, pont a digitális fejlődés elképesztő sebessége miatt, a tanító szerepbe kerülő korosztály sem tudja ennek a mikéntjét, így

azoknak kellene megtanítani a gyerekeket a felelősségteljes internethasználatra, akik maguk sem tudják, hogyan kellene biztonságosan használni.

Ezért jött létre 2004-ben a Safer Internet Day, magyarul Biztonságos Internet Nap, amelynek célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül közel 170 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire és veszélyeire. 

Oktatóanyagok a gyerekek biztonságáért

Amint azt a bevezetőben is írtuk, az Interpol adatai alapján a 0 és 6 éves kor közötti gyerekekről készült, pedofilok által leginkább keresett képek nagyjából 25 perc alatt kerülnek fel a darkwebre. Ebben azok a képek is benne vannak, amit a szülők vagy nagyszülők maguk osztanak meg a gyerekekről. Tehát

onnantól kezdve, hogy feltöltünk egy képet, 25 percre van szükség addig, hogy az a kép pedofilok kezébe kerülhessen.

Lehet, hogy tart még a fürdetés, amiről posztolsz, miközben valaki már pénzért hozzá is jutott a számodra ártatlan programról készült fotókhoz. Iszonyatosan hangzik, pedig igaz. A közösségi oldalak fotóalbumai nem olyanok, mint a papír alapú albumok: nem csak a kiválasztottak láthatják és a képek élettartama nem véges: megosztás pillanatától számítva örökké, szinte bárki számára hozzáférhető, könnyen és egyértelműen beazonosítható digitális lábnyomot hagyunk, amelyet szinte lehetetlen eltüntetni.

Ismerős a kép: de tudod, hogy ilyenkor mit csinálnak, kivel csetelnek valójában? (Fotó: Getty Images)

Nem véletlenül szokás azt mondani, hogy az internet nem felejt. Természetesen nem csak ma, a Biztonságos Internet Napján érdemes tájékozódni, de a mai nap különösen jó alkalom arra, hogy elkezdd a tanulást, ha esetleg restanciáid vannak a témában. Szerencsére már több kampány és oktatósorozat is indult annak érdekében, hogy a szülők, nagyszülők megtanulhassák, milyen valós veszélyeket rejt az internet és mit tudnak tenni annak érdekében, hogy mindennek ne tegyék ki szeretteiket. Ezek közül mutatunk most néhányat:

Biztonságos Internet Nap 

A Biztonságos Internet Nap célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül közel 170 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire és veszélyeire. Ez a nap lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekeket olyan pozitív tartalmak felfedezésére és létrehozására buzdítsa, melyeket később a családban, iskolában, barátokkal, majd a munkájuk során is tudnak használni. A Safer Internet Day idén 18. alkalommal kerül megrendezésre szinte a világ minden országában, és tematikus programjait a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Safer Internet Program Facebook-oldalain és honlapjain lehet nyomon követni.  

 Tudatos digitális

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Telekom kampánya például arra hívja fel a figyelmet, hogy felnőttként van lehetőségünk eldönteni, mit és milyen módon szeretnénk megosztanunk magunkról a közösségi médiában, míg a gyerekek esetében ez másképp van. A legtöbben nem gondolnak arra, hogy mondjuk néhány év múlva a gyerek miként fog érezni azzal kapcsolatban, hogy lájkvadászat miatt keringett egy kisnadrágos képe az interneten. De nemcsak a gyerekek jogai sérülnek az ilyen felelőtlen magatartással: ennél is nagyobb gond tehát, hogy milyen veszélyeknek teszik ki ezzel gyerkekeiket. Mint fentebb is írtuk, a veszély nagyon is valós, és gyors, elég hozzá 25 perc. Az alapítvány és a telekommunikációs vállalat a tudatos digitális viselkedésre buzdító kezdeményezéssel és a kifejezetten tanulságos teszttel olyan összefüggésekre is felhívja a figyelmet, amikre elsőre nem gondolnánk, amikor egy gyerekről posztolt képet látunk a neten. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány online is letölthető kiadványa arról szól, hogy mit miért és miért nem lehet posztolni a gyerekekről, emellett az alapítvány egy 7 napos email-kurzust is ajánl, amelyben egy héten át napi tippekkel képezhetik magukat az érdeklődők digitálisan tudatos szülővé.

Nemzetközi Facebook kampány

A gyerekek online biztonságáért a Facebook helyi gyermekjogi szervezetekkel közös, nemzetközi együttműködésbe kezdett annak érdekében hogy átláthatóbbá tegyék a gyerekek és tanárok számára az online tér veszélyeit és a virtuális tér biztonságos használatának lehetőségeit. A Facebook és a helyi, a témában szakértő civil szervezetek (itthon a Hintalovon Alapítvány és a Skool – utóbbi 2014 óta segíti a fiatal lányok, hátrányos helyzetű csoportok bekapcsolódását a számítógépes kódolás világába) olyan webinart hoznak létre, amely megkönnyíti a tájékozódást az online biztonság témakörében. Ha azt gondolod, hogy az internet már nem tartogat titkokat számodra, és nem érhetnek meglepetések, akkor feltétlenül vegyél részt a Facebook internet-biztonságról szóló képzésen február 9-én 18 órától.

Oktatóvideók mindenkinek 

Aztán ott a Telenor Hipersuli néven futó kezdeményezése, amely TudatosNet néven egy egész videósorozatot készített arról, amit ma már mindenkinek tudni érdemes. Például, hogy hogyan ismerhető fel egy álprofil, ami mögött lehet, hogy egy rossz szándékkal közeledő felnőtt áll, hogyan lehet felismerni az álhíreket, mire kell ügyelni online vásárlás során, vagy mi a teendőd online zaklatás esetén. A videók rövidek, egyszerűen és lényegre törően, és ami még fontosabb, élvezetesen magyarázzák el a tudnivalókat. Fontos: nem csak gyerekeknek valók, a felnőttek és az idősebb korosztály is rengeteget tanulhat belőle!

(Kiemelt kép: Getty Images)