Íme egy playlist edzéshez, amitől legyőzhetetlennek fogod érezni magad!

Megfelelő lejátszási listával az edzés is jobban esik majd, sőt a teljesítményed is jobb lehet!

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM———————-

Ugyan még nincs meg a konkrét tudományos kapcsolat a zene és az edzés intenzitása között, de nagyon egy irányba mutat minden kutatás: a megfelelő számok kiválasztása nem csak élvezetesebbé teszi a mozgást, hanem hatékonyabbá is. Ha olyan playlistet hallgat valaki, ami felpörgeti, akkor nagyobb teljesítményre lesz képes, és több zsírt éget.

De milyen az edzéshez megfelelő zene? Ahány ember, annyi ízlés, és az is világos, hogy súlyemeléshez mást hallgatunk, mint egy táncos edzéshez, vagy futáshoz. Bölcsek köve a mi zsebünkben sincs, de összegyűjtöttünk pár számot, amikre mi szeretünk mozogni. Ha a stílust már sikerült belőni, akkor ezekből kiindulva összeállíthatja bárki a számára tökéletes mixet.

A zene már megvan, már csak a sport hiányzik? Tesztünk segít eldönteni, mit sportolj!

Hiphopra edz a világ

Azt írtuk, nincs bölcsek köve, azonban valami hasonló mégis van. A streaming szolgáltatókon keresztül rengeteg adat gyűlik össze arról, hogy ki, milyen zenét hallgat. De honnan tudjuk, hogy ezt edzés közben teszi? 

Egy angol személyi edzőnek az a gordiuszi csomót átvágó ötlete támadt, hogy a nevükben edzésre utaló playlisteket elemez ki, és így derült ki, hogy milyen zenékre mozognak a legtöbben. 28539 playlist adatai alapján az derült ki, hogy a világ hiphopra edz, majd messze lemaradva jönnek a tánczenék, a slágeres pop, és a rock.

2019-ben a legnépszerűbb szám Eminem és Nate Dogg Till I Collapse című száma volt, ez minden hatodik számlistán szerepelt.

Előadók közül pedig Drake nyerte a versenyt toronymagasan. A számokban közös volt, hogy könnyen lehet rájuk táncolni, a tempójuk általában elég gyors (123 BPM, azaz ütem percenként), és meglepő lehet, de a háromnegyedükben káromkodtak. Az átlagos számhosszúság 3,6 perc volt, és egy playlisten többnyire 13 dal szerepelt.

A megfelelő tempó tudományos tény

Szintén több kutatás jutott külön arra a következtetésre, hogy a motiváló számok hatásának egyrészt jó pszichológiai hatása van, és inkább van kedvük azoknak edzeni, akik tudják, hogy milyen számokra fognak mozogni. Másrészt kitartóbbak és elégedettebbek az edzésükkel azok, akik megtalálták a saját edzős zenéiket. A stílus tulajdonképpen mindegy, a lényeg, hogy a zene felpörgessen, és átsegítsen a holtpontokon. Valószínűleg klasszikus zenére viszonylag kevesen tornáznak, de lehet, hogy neked éppen az válik be!

A tanulmányok abban nagyjából megegyeznek, hogy 120 és 140 BPM közötti zenéket érdemes választani, mert erre a tempóra pörgünk fel annyira, hogy megnövekedjen a teljesítményünk, viszont ne fáradjunk el túl gyorsan. Mindenkinek nem tudunk a kedvére tenni egy playlisttel, ezért a legkülönbözőbb stílusokból gyűjtöttünk össze néhány számot. Lesz, ami ismerős lesz, lesz ami biztosan újdonság. Reméljük, pár szám mindenkinél betalál, és onnan számról, számra ugrálva már össze tudja rakni mindenki magának azt a számlistát, amitől mindennél erősebbnek és kitartóbbnak érzi magát!

Eminem and Nate Dogg: Till I Collapse

Travis Scott: SICKO MODE 

Kanye West: POWER 

Lizzo: Good as Hell

Nicki Minaj: Anaconda

Cardi B: I Like It

Ariana Grande and Iggy Azalea: Problem

Dua Lipa: Levitating

Britney Spears: Work B**ch

Beyonce: Run the World (Girls) 

Eminem and Rihanna: The Monster

Katy Perry and Juicy J: Dark Horse

Rosalía and J Balvin feat. El Guincho: Con Altura

Disclosure: When a Fire Starts to Burn

David Guetta: Play Hard

Eric Prydz: Call On Me (Radio Edit) 

Daft Punk: One More Time

Avicii: Wake Me Up

Ellie Goulding: Wake Me Up

Imagine Dragons: Believer

Duran Duran: Hungry Like a Wolf

Survivor: Eye Of the Tiger

Guns N’ Roses: Welcome to the Jungle

Van Halen: Jump

Linkin park and Jay-Z: Numb/Encore