Kiderült, melyik európai város a turizás fővárosa

A használtruha-boltok kínálatában valódi kincsekre bukkanhatunk, de nem minden európai nagyvárosban lelkesednek a turizásért.

A legnagyobb sztárokat kapják lencsevégre vintage dizájnerdarabokban, míg az olyan, használt ruhák adás-vételére specializálódott platformok, mint a Depop vagy a Vestiaire Collective népszerűsége egyre csak nő. Tavaly már reneszánszát élte a vintage divat és a turizás, a trend pedig minden bizonnyal 2021-ben is velünk marad. A SaveOnEnergy.com/uk divatszakértői éppen ezért annak jártak utána, hogy melyik európai ország lakosai vannak oda leginkább a turkálókért.

A brit weboldal a Google-keresésekből indult ki, egészen pontosan abból, hogy mennyien írják be a keresőmezőbe a saját nyelvükön a „használruha-vásárlás” kifejezést, de vizsgálták azt is, hogy az Etsy az adott városban mennyi használt ruhát és cipőt kínál. A SaveOnEnergy.com/uk analizálta a Google Map turkálókra vonatkozó kereséseit is, a vintage boltok és piacok számát, mindezeket összevetve és lakosságarányosítva pedig megszületett a végeredmény.

A lista élén Nicosia áll, Ciprus fővárosának központjában a legmagasabb ugyanis az egy főre jutó használtruha-piacok száma, és az Etsy is rengeteg second hand ruhát és cipőt kínál errefelé.

 

A második hely Vilniusé lett, mivel az Etsyn kapható ruhák és cipők száma itt volt a legmagasabb, és a litván főváros lakói meglehetősen sokszor keresnek rá turkálókkal, turizással kapcsolatos kifejezésekre. Használtruha-vadászatban bronzérmes lett Málta fővárosa, köszönhetően a sok-sok turkálónak, amely Valettában található. Negyedik helyen végzett a szlovén Ljubljana, míg az ötödiken az ír Dublin.

A listán harminc európai főváros szerepel, de Budapestnek a sereghajók közé sem sikerült bejutnia

– pedig a vintage és second hand darabok iránti megnövekedet érdeklődés és a ruhák adás-vételére fókuszáló Facebook-csoportok száma alapján azt gondoltuk volna, van esélyünk.

A kutatás szerint a legkevésbé turizós város Moszkva lett, itt alig keresnek rá az emberek használt ruhákkal kapcsolatos kifejezésekre, és a turkálók száma is igen alacsony. Egy fokkal jobb a helyzet a fehérorosz fővárosban, Minszkben, és a hátulról harmadik helyen végző Rómában.

(Fotó: Getty Images)